Ο μυθιστοριογράφος με την εμμονή στη γαλλική κοινωνία της εποχής του
[dropcap size=big]Γ[/dropcap]εννημένος στη γαλλική πόλη Τουρ, στις 20 Μαΐου 1799, ο Ονορέ Μπαλσά, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, έμελλε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους λογοτέχνες του 19ου αιώνα.
Παρακολουθεί μαθήματα στη Νομική Σχολή της Σορβόννης και εργάζεται ως βοηθός σε δικηγορικό γραφείο, ωστόσο τον κερδίζει η λογοτεχνία. Αφοσιώνεται τόσο πολύ στη συγγραφή, ώστε περνά ατελείωτες ώρες σε μια φτωχική σοφίτα, δίχως τη συντροφιά κανενός. Εργάζεται πάνω από 15 ώρες ημερησίως και καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες καφέ για να διατηρεί την ενέργειά του.
[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο 1825, συνάπτει σχέση με τη Δούκισσα Ντ’ Αμπραντές, η οποία τον συστήνει στους κοσμικούς κύκλους του Παρισιού. Η μεγάλη επιτυχία όμως έρχεται τέσσερα χρόνια αργότερα, με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος Οι Σουάνοι που τον κάνει πραγματικά δημοφιλή και του εξασφαλίζει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό.
Ο Ντε Μπαλζάκ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Επιχειρεί να εργαστεί ως εκδότης και τυπογράφος, η κατάληξη όμως είναι η οικονομική του καταστροφή. Αργότερα, επενδύει κάποιο ποσό στο Χρηματιστήριο της εποχής, χωρίς όμως να καταφέρει να ανακάμψει οικονομικά. Οι πιστωτές τον κυνηγούν κι έτσι αναγκάζεται να καταφύγει στο Πασσί.
[dropcap size=big]Π[/dropcap]αρά τις οικονομικές του περιπέτειες ο Ντε Μπαλζάκ δεν σταματά τη συγγραφική του παραγωγή, η οποία περιλαμβάνει 91 μυθιστορήματα, 30 νουβέλες, πάνω από 2.500 ήρωες και 5 θεατρικά έργα. Κορωνίδα της δημιουργίας του είναι η Ανθρώπινη Κωμωδία, ο τίτλος της οποίας έρχεται σε σκόπιμη αντιδιαστολή με τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Σκοπός του Μπαλζάκ είναι να προσφέρει στον αναγνώστη μια σφαιρική άποψη της γαλλικής κοινωνίας, ξεκινώντας από τη Γαλλική Επανάσταση. Με διάθεση καθαρά ρεαλιστική, εμπνέεται από τα ήθη της εποχής και πλάθει χαρακτήρες από όλα τα κοινωνικά στρώματα περιγράφοντας ανθρώπινα πάθη και πνευματικούς αγώνες. Το αποτέλεσμα προκαλεί τους συντηρητικούς κριτικούς, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το έργο του εμπορικό και χυδαίο.
Ανάμεσα στους επικριτές του, ωστόσο, κρύβονται και θερμοί υποστηρικτές. Μία από αυτούς είναι η Πολωνή Εβελίνα Χάνσκα, η οποία το 1832 ξεκινά να αλληλογραφεί μαζί του και δεκαπέντε χρόνια αργότερα γίνεται σύζυγός του.
Ο Μπαλζάκ αφήνει την τελευταία του πνοή λίγους μήνες αργότερα, στις 18 Αυγούστου 1850, σε ηλικία 51 ετών.
«Οι εφημερίδες είναι το μπουρδέλο της σκέψης».