Π]ολιτικός, και όχι μόνο, φιλόσοφος με αριστερή δράση και αναγνωρισμένη καριέρα ως διδάκτωρ στο εξωτερικό. Το όνομα του συνδέεται με τον αναθεωρητικό μαρξισμό και την προσπάθεια μιας συγκριτικής φιλοσοφίας με κύριο άξονα τον Μαρξ και τον Ένγκελς.
Ο Κώστας Αξελός πεθαίνει στις 4 Φεβρουαρίου του 2010. Γεννιέται το 1924 και μεγαλώνει στην Αθήνα. Σπουδάζει Νομική την περίοδο της Κατοχής και πολεμάει στη Εθνική Αντίσταση. Το 41 γίνεται ενεργό μέλος της ΟΚΝΕ και λίγο αργότερα ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ. Παίρνει μέρος στα Δεκεμβριανά οπού τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται για την συμμετοχή του στην ΕΛΑΣ Σπουδάζουσα. Δραπετεύει κολυμπώντας. Το 45′ εγκαταλείπει για πάντα την πολιτική και διαγράφεται από το ΚΚΕ. Λόγω διώξεων από το κράτος θα καταφύγει με πλοίο στο Παρίσι. Στο διάσημο πλοίο Ματαρόα θα ήταν συνεπιβάτες ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Μέμος Μακρής και ο Κώστας Παπαϊωάννου όλοι κάτοχοι υποτροφίας από το Γαλλικό Ινστιτούτο με την συμβολή του Οκτάβιου Μερλιέ, του μεγάλου φιλέλληνα. Ο Αξελός θα σπουδάσει Φιλοσοφία στην Σορβόνη και θα διδάξει εκεί από το 1962 έως το 1973. Ζει στο Παρίσι μέχρι και το τέλος της ζωής του.
Το έργο του στην Φιλοσοφία είναι περίπλοκο. Μέσω της προσωκρατικής φιλοσοφίας επιχειρεί να ενώσει τον Μαρξ με τον Νίτσε και τον Φρόιντ ενώ θα στηριχθεί στη μεταιστορία του δασκάλου του Χάιντεγκερ για να δώσει την μυθική διάσταση ανάμεσα στην εγελιανή θεωρεία. Είναι αυτός που θα μιλήσει για την υποκειμενικότητα ως βασικό άξονα στον μαρξισμό και θα προσπαθήσει να εντάξει και το στοιχείο της ατομικότητας στο μαρξιστικό σύστημα. Το Μάρτιο του 1992 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου . Στις 14 Απριλίου 1992 , αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στις 5 Μαρτίου 2009, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 19 γλώσσες.
Κείμενο: Χρήστος Φώτης (Lavart)