Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: Το λογοτεχνικό βαρίδι, του οποίου τα βιβλία είναι τόσο έντονα που σε κάνουν να ξανασκεφτείς τις αποφάσεις τη ζωή σου, να αμφισβητήσεις την ανθρωπότητα (καλά αυτό το κάνεις και χωρίς να έχεις διαβάσει Ντοστογιέφσκι) και να αναρωτηθείς εάν υπήρξε ποτέ χαμόγελο σ’ αυτή τη «ψυχρή» Ρωσία.
Κι όμως βρίσκεστε εδώ επειδή κατά βάθος θέλετε να πάρετε μία γεύση από αυτό το υπαρξιακό χάος. Τα καλά νέα; Δε χρειάζεστε διδακτορικό στη ρωσική λογοτεχνία για να βουτήξετε σ΄αυτή τη λογοτεχνική τρικυμία, παρά μόνο τα σωστά βιβλία, καθώς ψάχνετε για κάποια κλασική ντοστογιεφσκική ψυχοφθόρα απελπισία. Εμείς σήμερα θα σας καλύψουμε ως Lavart. Είναι η δουλειά μας και μας αρέσει!
6 λόγοι για τους οποίους πρέπει να διαβάσεις το «Έγκλημα και Τιμωρία» (χθες)
1) Έγκλημα και τιμωρία
Αν είστε νέοι στο έργο του Ντοστογιέφσκι ξεκινήστε από εδώ. Σίγουρα δεν είναι ελαφρύ ανάγνωσμα αλλά τι περιμένατε; Ο Ρασκόλνικωφ είναι ένα άφραγκος φοιτητής που αποφασίζει να δολοφονήσει επειδή – περιμένετε – πιστεύει ότι μπορεί να το χειριστεί. Spoiler: δεν μπορεί ! Αυτό το βιβλίο έχει να κάνει λιγότερο με το έγκλημα και περισσότερο με τα ψυχολογικά συντρίμμια που ακολουθούν. Ο Ντοστογιέφσκι σκαλίζει πρόστυχα την ηθική, την ενοχή και το αν οι άνθρωποι είναι κατά βάθος κακοί η ευγενείς.
Θα μου πείτε, γιατί είναι απαραίτητο; Μα φυσικά είναι το ψυχολογικό θρίλερ του Ντοστογιέφσκι στην πιο εύπεπτη εκδοχή του θα γαντζωθείτε στον κόσμο του με οδηγό τη διεστραμμένη λογική και τους προβληματισμούς της ηθικής πριν προλάβετε να πείτε «Σιβηρία».
10 facts για το «Έγκλημα και Τιμωρία»: Γιατί ο Ρασκόλνικοφ του Ντοστογιέφσκι έγινε δολοφόνος;
2) Οι αδελφοί Καραμάζοφ
Εδώ μιλάμε για το Magnum Opus του, όπου μπορεί να σας λυγίσει!
Εντάξει, καθίστε αναπαυτικά! Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο, σαν να λέμε «ακυρώστε τα σχέδια του Σαββατοκύριακου». Αλλά μιλάμε για τον Ντοστογιέφσκι στην πιο φιλόδοξη, στην πιο φιλοσοφική του εκδοχή. Τρία αδέλφια το ένα πιο δυσλειτουργικό από το άλλο παλεύουν για την πίστη, την ελεύθερη βούληση και έναν πατέρα που είναι ο χειρότερος άνθρωπος που μπορεί να φανταστεί κανείς. Αν επιβιώσεις από το περίφημο κεφάλαιο «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής», όπου ένας χαρακτήρας ουσιαστικά ψήνει τη θρησκεία στον πυρήνα της, είσαι έτοιμος για όλα.
Θα μου πείτε, γιατί είναι απαραίτητο; Εδώ ο Ντοστογιέφσκι παλεύει με τον ίδιο τον θεό, αν το «Έγκλημα και Τιμωρία» σας κίνησε το ενδιαφέρον οι «Αδελφοί Καραμάζοφ» θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε για τη ψυχή σας και βέβαια για τα απίστευτα gats – ενός κατά τα άλλα συντηρητικού συγγραφέα – να τα βάλει με τη θρησκευτική εξουσία της εποχής του.
3) Σημειώσεις από το υπόγειο
Φανταστείτε έναν μισάνθρωπο να ξοδεύει 150 σελίδες, εξηγώντας γιατί όλα είναι άσκοπα. Αυτό το έργο, μας εισάγει ως πρωταγωνιστή έναν αντιήρωα πριν γίνει μόδα στον κόσμο της αφήγησης. Ο ανώνυμος αφηγητής είναι τόσο μεγάλος μάστορας της απέχθειας που σχεδόν τον λυπάσαι. Σχεδόν παραληρεί για την ελεύθερη βούληση, την ανθρώπινη βλακεία και τον παραλογισμό της κοινωνίας, δίνοντάς σου μια γεύση του τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος απορρίπτει τα πάντα, τη θρησκεία, τον ορθολογισμό, την κοινωνία και επιλέγει την αγνή, χαοτική κακία.
Μα θα μου πείτε γιατί είναι απαραίτητο; Διότι είναι η πιο άγρια κατάρρευση της ουτοπικής σκέψης από τον Ντοστογιέφσκι και μια βαθιά κατάδυση στις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης είναι σαν ο Ντοστογιέφσκι να κάνει stand – up, αν το stand – up περιελάμβανε ψυχοφθόρα ενδοσκόπηση.
6 ταινίες που πρέπει να δεις αν αγαπάς τα έργα του Ντοστογιέφσκι