Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Καρλ Γιουνγκ

Ποιος θέλει να ζήσει τη ζωή των γονιών του; Ο Καρλ Γιουνγκ αναλύει αυτό το ψυχικό βάρος 

Στα ψυχολογικά έργα του Καρλ Γιουνγκ, ιδιαίτερα στην εξερεύνηση της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, συναντάμε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα: την ένταση μεταξύ της ατομικής ελευθερίας και του βάρους του παρελθόντος.

Ο Καρλ Γιουνγκ δίνει συχνά έμφαση στην πάλη μεταξύ της αυτονομίας και των ισχυρών δυνάμεων του ντετερμινισμού στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας. Αυτή η πάλη συμπυκνώνεται στη δήλωση: «Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του».

Αυτή η ιδέα αναδεικνύει ένα από τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τον Γιουνγκ πως οι προηγούμενες γενιές επιβάλλουν ασυνείδητα τις άλυτες συγκρούσεις και τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους στα παιδιά τους, δημιουργώντας μια πολύπλοκη ψυχολογική κληρονομιά.

Κατά την άποψή του η έννοια του να ζει κανείς τη ζωή των γονιών του αντανακλά ένα βαθύ υπαρξιακό φορτίο. Τα παιδιά, όταν παγιδεύονται εν αγνοία τους στον ιστό των φόβων, των τύψεων και των περιορισμών των γονέων τους, στερούνται την ικανότητά τους για αυθεντική ύπαρξη , μια έννοια που αναλύει επανειλημμένα ο Καρλ Γιουνγκ. Έχει έντονη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι οικογενειακές δυναμικές συχνά διαδραματίζονται στο δωμάτιο της θεραπείας, όπου ο ρόλος του θεραπευτή είναι να βοηθήσει τα άτομα να ξεμπερδέψουν με την ασυνείδητη κληρονομιά της ζωής των γονέων τους.

Καρλ Γιουνγκ: «Δεν είμαι αυτά που μου έχουν συμβεί, είμαι αυτό που έχω επιλέξει να γίνω»

10 αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ

  1. «Αν είσαι ένα ταλαντούχο άτομο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις αποκτήσει κάτι. Σημαίνει ότι έχεις κάτι να δώσεις πίσω».
  2. «Τα λάθη αποτελούν τελικά τη βάση της αλήθειας και αν ένας άνθρωπος δε γνωρίζει κάτι, τουλάχιστον αποτελεί γνώση για εκείνον, αν ξέρει τι δεν είναι».
  3. «Το όραμά σας θα γίνει καθαρότερο, μόνο όταν εστιάσετε στην καρδιά σας. Αυτός που κοιτά προς τα έξω, ονειρεύεται, εκείνος που κοιτά προς τα μέσα, αγρυπνά».
  4. «Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του».
  5. «Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο, συνειδητό, εκείνο θα κατευθύνει τη ζωή σου και εσύ θα το ονομάζεις μοίρα».
  6. «Ό,τι μας εκνευρίζει στους άλλους, μας διευκολύνει να κατανοήσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας».
  7. «Η συνάντηση δυο προσωπικοτήτων είναι σαν την ένωση δύο χημικών ενώσεων: αν υπάρξει αντίδραση και οι δύο θα αλλάξουν».
  8. «Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω».
  9. «Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά αποτελεί τον καλύτερη μέθοδο για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων».
  10. «Μην κρατάς κάποιον που θέλει να φύγει, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσεις να συναντήσεις εκείνον που έρχεται».

Καρλ Γιουνγκ: Οι 8 τύποι προσωπικότητας που ανέλυσε ο ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr