Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Όχι, δεν είχε πει ο Κοέλιο: «Αν θες κάτι με όλη σου την ψυχή, το σύμπαν θα συνωμοτήσει …»

Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Ο Πάολο Κοέλιο δεν είπε πρώτος: «Αν θέλεις κάτι με όλη σου την ψυχή, το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να σε βοηθήσει να το πετύχεις».

Αυτή η φράση, η οποία έχει γίνει τόσο δημοφιλής όσο το τοστ αβοκάντο στο Instagram, έχει αποδοθεί ως πρωτότυπα διατυπωμένη από τον Βραζιλιάνο συγγραφέα εδώ και χρόνια.

Η ανατροπή της πλοκής

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να ευχαριστήσετε τον Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε για αυτή την αισιόδοξη διατύπωση. Πριν ο Κοέλιο αποκτήσει τον βοσκό που έγινε κυνηγός ονείρων, ο Γκαίτε είχε τον «Φάουστ», την ιστορία ενός λόγιου που έκανε συμφωνία με τον διάβολο για γνώση και απόλαυση.

Ο Γκαίτε έγραψε για τη δύναμη της πρόθεσης και για το πώς, μόλις δεσμευτείτε πλήρως σε κάτι, τα πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους, συχνά μέσω παράξενων συμπτώσεων, τυχαίων ευκαιριών ή δυνάμεων πέρα από τον έλεγχό σας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Γκαίτε ήταν ο αρχικός τύπος του «εκδηλώστε το πεπρωμένο σας».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο «Αλχημιστής» του Κοέλιο απηχεί αυτό το συναίσθημα με τον δικό του τρόπο. Άλλωστε, ο «Ο Αλχημιστής» έχει να κάνει με το κυνήγι προσωπικών θρύλων και την πίστη ότι το σύμπαν θα σας βοηθήσει να το πετύχετε. Ο Κοέλιο αξιοποίησε αυτή την αρχαία φλέβα φιλοσοφικής σκέψης.

«Ο έξυπνος άνθρωπος αλλάζει γνώμη. Ο ηλίθιος ποτέ.» – 10 αποφθέγματα του Γκαίτε

Αλλά εδώ είναι το θέμα: ενώ ο «Αλχημιστής» μπορεί να έχει εκλαϊκεύσει αυτή την ιδέα για μια νέα γενιά, ο Κοέλιο απλώς επανάφερε αυτό για το οποίο άνθρωποι όπως ο Γκαίτε είχαν ήδη θέσει τις βάσεις αιώνες νωρίτερα.

Καθώς η ΜακΓκόναγκαλ αναχωρεί, χάνουμε άλλον ένα μαγικό λίθο του Χόγκουαρτς;

Οπότε, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να πιστώσετε στον Κοέλιο αυτή τη βαθιά ιδέα της κοσμικής ομαδικής εργασίας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να γνέψετε στον Γκαίτε. Σίγουρα, η ποιητική αναδιήγηση του Κοέλιο μπορεί να ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά να θυμάστε πως ακόμη και οι καλύτερες ιδέες υπήρχαν προγενέστερα.

Μερικές φορές, χρειάζεται απλώς μια διαβολική συμφωνία (ή ένας παλιός Γερμανός φιλόσοφος) για να τις βοηθήσει να βγουν στην επιφάνεια.

Φωτογραφία εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr