Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

30 αιχμηρά αποφθέγματα του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω: «Ποτέ μην παλεύεις με τα γουρούνια γιατί εσύ λερώνεσαι….»

Ο αμφιλεγόμενος Τζορτζ Μπέρναρντ Σω έγραφε με μολύβια που έφεραν το βάρος τσεκουριού και κάπως έτσι μας κάρφωναν την ιδεολογική ηθική μας.

Ποιος ήταν ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω;

  • Γέννηση και πρώιμη ζωή
    Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1856 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Ο Σω μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια.
  •  Μετακόμιση στο Λονδίνο
    Το 1876, ο Σω μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου πέρασε αρκετά χρόνια προσπαθώντας να καθιερωθεί ως συγγραφέας, ενώ παράλληλα έκανε διάφορες περιστασιακές δουλειές. Έζησε σε συνθήκες φτώχειας κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου.
  • Πρώιμη καριέρα ως κριτικός
    Ο Σω ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα ως κριτικός μουσικής καιθεάτρου, συνεισφέροντας στην εφημερίδα «The Star» και στην «The Saturday Review». Ήταν γνωστός για τις αιχμηρές, πνευματώδεις κριτικές του.
  •  Σοσιαλισμός και πολιτική
    Δεσμευμένος σοσιαλιστής, ο ο Σω έγινε μέλος της Fabian Society το 1884, μιας οργάνωσης που προωθούσε τα σοσιαλιστικά ιδεώδη μέσω της σταδιακής πολιτικής αλλαγής. Οι πολιτικές του απόψεις επηρέασαν μεγάλο μέρος του συγγραφικού του έργου και της δημόσιας ζωής του.
  • Πολύ σημαντικός θεατρικός συγγραφέας
    Ο Σω είναι περισσότερο γνωστός ως θεατρικός συγγραφέας, παράγοντας περισσότερα από 60 θεατρικά έργα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα έργα του συχνά ασχολήθηκαν με κοινωνικά ζητήματα όπως η ταξική ανισότητα, ο γάμος και η θρησκεία. Μερικά από τα πιο διάσημα θεατρικά του έργα είναι ο Πυγμαλίων (1913), η Αγία Ιωάννα (1923) και ο Άνθρωπος και Υπεράνθρωπος (1903).
  •  Μοναδικό στυλ
    Τα έργα του συνδύαζαν τη σοβαρή κοινωνική κριτική με το χιούμορ και το πνεύμα. Το έργο του Σω συχνά συνδύαζε την κωμωδία με βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα, κάνοντάς τον να ξεχωρίζει στον κόσμο του θεάτρου.
  •  Βραβείο Νόμπελ και αναγνώριση
    Ο Σω κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925 για τη συμβολή του στο δράμα, με τη Σουηδική Ακαδημία να σημειώνει τον ιδεαλισμό και την ανθρωπιά στα έργα του.
  • Ο κινηματογράφος και η κληρονομιά του Πυγμαλίων
    Ο Πυγμαλίων μεταφέρθηκε σε μια πολύ επιτυχημένη ταινία και αργότερα αποτέλεσε τη βάση για το επιτυχημένο μιούζικαλ My Fair Lady. Η ιστορία παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή και ευρέως παρουσιαζόμενα έργα του.
  • Κριτική στον Σω
    Ο Σω επικρίθηκε συχνά για τις ανοιχτές και αμφιλεγόμενες απόψεις του. Θεωρήθηκε ως υπερβολικά συμπαθής προς δικτάτορες όπως ο Μουσολίνι και ο Στάλιν, και ο πρώιμος έπαινος του για τον Χίτλερ προκάλεσε έντονη καταδίκη. Τα μεταγενέστερα πολιτικά γραπτά και οι ομιλίες του αποξένωσαν πολλούς.
  •  Θάνατος
    Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω πέθανε σε ηλικία 94 ετών στις 2 Νοεμβρίου 1950, από επιπλοκές μετά από μια πτώση από σκάλα. Άφησε πίσω του μια κληρονομιά ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο προκλητικούς θεατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα.

Μίλαν Κούντερα: «Ο έρωτας αρχίζει από τη στιγμή που μια γυναίκα εγγράφεται …στην ποιητική μας μνήμη»

30 αποφθέγματα του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω

  1. Ποτέ μην παλεύεις με τα γουρούνια γιατί εσύ λερώνεσαι και τα γουρούνια το ευχαριστιούνται.Το να μπορείς να αντέχεις τη μοναξιά και, επιπλέον, να την απολαμβάνεις, είναι μεγάλο προσόν.
  2. Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται τα πράγματα όπως είναι και ρωτάνε «γιατί». Εγώ τα ονειρεύομαι όπως θα ήθελα να είναι και σκέφτομαι «γιατί όχι».
  3. Η αιτία των διαζυγίων που αποδέχεται η κοινωνία είναι γελοία, μιάς και ο κακός χαρακτήρας είναι πολύ πιο σοβαρή αιτία από τη συζυγική απιστία.
  4. Πατριωτισμός είναι η πεποίθηση πως αυτή η χώρα είναι ανώτερη απ’ όλες τις άλλες, επειδή γεννήθηκες εσύ σ’ αυτή.
  5. Μη χάνετε τον καιρό σας με κοινωνικές έρευνες. Εκείνο που ενδιαφέρει το φτωχό, είναι η φτώχεια. Εκείνο που ενδιαφέρει τον πλούσιο, δεν μας ενδιαφέρει.
  6. Μια ζωή που αναλώθηκε σε λάθη είναι πολύ πιο αξιέπαινη και πολύ πιο χρήσιμη από μια ζωή που αναλώθηκε κάνοντας τίποτα.
  7. Λογικοί είναι αυτοί που προσπαθούν να προσαρμόσουν τον εαυτό τους στον κόσμο. Παράλογοι, αυτοί που προσπαθούν να προσαρμόσουν τον κόσμο στον εαυτό τους. Γι’ αυτό, το μέλλον της
  8. ανθρωπότητας εξαρτάται από τους παράλογους.
  9. Όταν ένας άντρας σκοτώνει μια τίγρη, λέμε ότι κάνει σπορ. Όταν μια τίγρης σκοτώσει έναν άντρα, το λέμε αγριότητα.
  10. Μην κάνετε στους άλλους αυτό που θα θέλατε να κάνουν σε σας. Τα γούστα τους μπορεί να διαφέρουν από τα δικά σας.
  11. Στον ουρανό ένας άγγελος είναι ένα συνηθισμένο άτομο.
  12. Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν.
  13. Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν, κι αν δεν τις βρουν, τις διαμορφώνουν μόνοι τους.
  14. Χορός είναι η κάθετη έκφραση οριζόντιων επιθυμιών.
  15. Το γεγονός ότι ένας πιστός είναι πιο ευτυχισμένος από έναν άθεο, δεν είναι πιο αξιόπιστο από το γεγονός ότι ένας μεθυσμένος είναι πιο ευτυχισμένος από έναν ξεμέθυστο.
  16. Η ζωή δεν έχει να κάνει με το να βρεις τον εαυτό σου, αλλά με το να τον επινοήσεις.
  17. Ελευθερία σημαίνει υπευθυνότητα. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι τη φοβούνται
  18. Η σιωπή δεν κάνει λάθη.
  19. Το μητρικό ένστικτο κάνει τη γυναίκα να προτιμά το ένα δέκατο από έναν πρωτοκλασάτο άντρα, από την αποκλειστικότητα ενός άντρα τρίτης κατηγορίας.
  20. Αν μια γυναίκα είναι ωραία, μιλήστε της για την ομορφιά της. Αν είναι άσχημη, μιλήστε της για την ασχήμια των άλλων γυναικών.
  21. Αυτοί που δεν ξέρουν να ζουν, κάνουν καλά όταν πεθαίνουν.
  22. Η γυναίκα μοιάζει με τη θάλασσα. Σε παρασέρνει με τα θέλγητρά της, για να σε βάλει σε φουρτούνες
  23. Η ζήλια είναι παράσιτο του έρωτα.
  24. Η ζωή είναι μια αρρώστια και η μόνη διαφορά ανάμεσα σ’ έναν άνθρωπο και σ’ έναν άλλο είναι το στάδιο της αρρώστιας στο οποίο καθένας τους βρίσκεται.
  25. Είναι επικίνδυνο να είσαι ειλικρινής εκτός αν είσαι και ηλίθιος.
  26. Δεν έχουμε δικαίωμα να καταναλώνουμε την ευτυχία, όταν δεν την παράγουμε.
  27. Ένας άντρας που έχει μυαλό και το ξέρει, μπορεί να νικήσει δέκα που δεν έχουν και δεν το ξέρουν.
  28. Διαθέτω το δώρο της παρατηρητικότητας που ονομάζεται κυνισμός από κάποιους που το στερούνται.
  29. Υπάρχουν δύο τραγωδίες στη ζωή: Η μία είναι η αποτυχία στην εκπλήρωση των επιθυμιών μας. Η άλλη είναι η εκπλήρωση όλων των επιθυμιών μας.
  30. Όταν κάποιος κάνει κάτι για το οποίο ντρέπεται, διακηρύσσει πως έκανε το καθήκον του.

Νίκος Καζαντζάκης: «πιστεύω ακλόνητα στην ανισότητα των ανθρώπων»

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr