Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ;

Ένα από τα πιο καυτά λογοτεχνικά ερωτήματα σε συζητήσεις περί βιβλίων είναι ξεκάθαρα το «Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ;»

Η πρώτη σωζόμενη γραπτή λογοτεχνία προέρχεται από την αρχαία Μεσοποταμία, με το Επος του Γκιλγκαμές να θεωρείται συχνά ως το πρώτο σημαντικό λογοτεχνικό έργο. Αν και κάποια μικρότερα κείμενα, όπως ο «Ύμνος στο Ναό του Κες» και οι «Οδηγίες του Σουρουπάκ», προϋπήρχαν, το Έπος του Γκιλγκαμές ξεχωρίζει λόγω της έκτασής του και της βαθιάς επιρροής του στις μεταγενέστερες λογοτεχνικές παραδόσεις. Αυτό το έπος, το οποίο διερευνά θέματα ηρωισμού, φιλίας και αναζήτησης της αθανασίας, πιστεύεται ότι ενέπνευσε κι άλλα μνημειώδη έργα, όπως η Ιλιάδα και η «Οδύσσεια του Ομήρου», την αλεξανδρινή ρομαντική λογοτεχνία, ακόμη και την  Παλαιά Διαθήκη.

18 είδη λογοτεχνίας και τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις για να τα γνωρίσεις

Νέα αρχή στη λογοτεχνία 

Η εφεύρεση της τυπογραφικής μηχανής από τον Johannes Gutenberg στα μέσατου 15ου αιώνα έφερε επανάσταση στην παραγωγή και τη διανομή της λογοτεχνίας. Το 1455, το πιεστήριο του Gutenberg παρήγαγε το πρώτο μεγάλο βιβλίο, τη Gutenberg Bible, γνωστή και ως Βίβλος 42 γραμμών. Η εφεύρεση αυτή σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στην ιστορία, επιτρέποντας τη μαζική παραγωγή βιβλίων και τη διάδοση της γνώσης σε όλη την Ευρώπη και τελικά σε όλο τον κόσμο.

Ενώ το «Επος του Γκιλγκαμές» αντιπροσωπεύει την αυγή της γραπτής λογοτεχνίας, το πιεστήριο του Gutenberg εγκαινίασε μια νέα εποχή προσβασιμότητας και πολιτιστικών ανταλλαγών, θέτοντας τα θεμέλια για το σύγχρονο λογοτεχνικό τοπίο.

Τα 10 καλύτερα κλασικά βιβλία για νέους αναγνώστες

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr