Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Έρευνα αποκαλύπτει τα 20 πιο συνηθισμένα ελληνικά επώνυμα

Όλοι υποθέτουμε ποια είναι τα ελληνικά επώνυμα που θα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας όμως μερικά αποτέλεσαν έκπληξη.

Τα κλισέ ελληνικά επώνυμα έγιναν επίκεντρο στην έρευνα που δημοσιοποίησε το ΑΣΕΠ, χρησιμοποιώντας δεδομένα από προσωπικό αρχείο αλλά και από τα ληξιαρχεία της χώρας.

Οι ιστορίες των επωνύμων και το ταξίδι τους μέσα στον χρόνο αφηγούνται ιδιαίτερες ιστορίες αλλά και δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με το παρελθόν.

Πάμε να ακολουθήσουμε τη λίστα των ελληνικών επωνύμων που (μεταξύ μας) κουράστηκαμε να ακούμε συνέχεια.

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»: Ποια είναι η ιστορία της φράσης που ρίζωσε στην ελληνική κοινωνία;

Τα 20 επώνυμα που συναντάμε συχνότερα στην Ελλάδα 

20. Βασιλειάδης: Ο κατάλογος ολοκληρώνεται με ένα άλλο επώνυμο που υποδηλώνει ποντιακή καταγωγή.

19. Νικολάου: Ακριβώς κάτω από το Παπανικολάου, το επώνυμο αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

18. Γιαννόπουλος: Άλλο ένα επώνυμο που σχετίζεται με το όνομα Ιωάννης, το οποίο αναμενόταν να κατατάσσεται υψηλότερα. Είναι η τρίτη καταχώρηση που συνδέεται με αυτό το όνομα.

17. Βασιλείου: Ένα επώνυμο που συνδέεται με το όνομα Βασίλειος, γεγονός που προκαλεί έκπληξη ως προς τη χαμηλότερη θέση του σε σύγκριση με λιγότερο συνηθισμένα πρώτα ονόματα όπως το Αντωνίου.

16. Παναγιωτόπουλος: Η παραλλαγή για τον γιο του Παναγιώτη, συνηθισμένη στην περιοχή του Μοριά.

15. Παπανικολάου: Το πρώτο επώνυμο που συνδέεται με το όνομα Νικόλαος, υποδηλώνοντας ιερέα.

14. Αντωνίου: Το πρώτο επώνυμο στον κατάλογο που σχετίζεται με το όνομα Αντώνης, παρουσιάζεται στην απλούστερη μορφή του.

13. Παπαδάκης: Παραλλαγή του Παπαδόπουλος, το επώνυμο αυτό συναντάται όχι μόνο στην Κρήτη, όπου η κατάληξη “-άκης” είναι χαρακτηριστική, αλλά και σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

12. Παπαδημητρίου: Τοποθετείται κάπως κάτω από το Παπαγεωργίου αλλά σαφώς πάνω από το Παπαϊωάννου στην κατάταξη.

11. Γεωργιάδης: Άλλο ένα επώνυμο που σχετίζεται με το κοινό όνομα Γεώργιος, με την κατάληξη να υποδηλώνει και πάλι ποντιακή καταγωγή.

10. Δημόπουλος: Ένας απλός τύπος που υποδηλώνει καταγωγή από τον Δημήτρη ή τον Δημοσθένη, ξεπερνά άλλες παραλλαγές όπως Δημητρίου ή Δημητρόπουλος.

9. Κωνσταντινίδης: Προερχόμενο από τη λατινική λέξη που σημαίνει σταθερός, η κατάληξη αυτού του επωνύμου υποδηλώνει ποντιακή καταγωγή και είναι πιο συνηθισμένο από άλλες παραλλαγές όπως Κωνσταντόπουλος ή Κωνσταντίνου.

8. Μάκρης: Ένα επώνυμο που πιθανότατα δίνεται σε ψηλά άτομα, αν και η ορθογραφία έχει εξελιχθεί, με το “υ” από το επίθετο “μακρύς” να αλλάζει σε “η”.

7. Παπαγεωργίου: Αυτό το επώνυμο συνδυάζει το “παπά” (ιερέας) με το πιο κοινό ανδρικό όνομα, το Γιώργος.

6. Οικονόμου: Το επώνυμο αυτό παραπέμπει όχι μόνο σε ένα χαρακτηριστικό (τον οικονόμο) αλλά και σε έναν ιστορικό ρόλο – τον οικονομικό διαχειριστή των μητροπόλεων από τον 4ο αιώνα, καθώς και σε μια ανώτερη θέση σε πλούσια νοικοκυριά.

5. Ιωαννίδης: Αυτό είναι το δεύτερο επώνυμο στον κατάλογο που σχετίζεται με το όνομα Ιωάννης. Σύμφωνα με την έρευνα του Μανώλη Τριανταφυλλίδη, υπάρχουν πάνω από 1.400 παραλλαγές επωνύμων που προέρχονται από το Ιωάννης.

4. Βλάχος: Αρχικά ένα εθνοτικό όνομα για τους Βλάχους, μια ξεχωριστή εθνοτική ομάδα με τη δική της γλώσσα και τα δικά της έθιμα, αυτό το επώνυμο διαδόθηκε ευρέως και εφαρμόστηκε σχεδόν σε όλους τους κτηνοτρόφους. Με την πάροδο του χρόνου, έφτασε επίσης να σημαίνει κάποιον άξεστο ή μη εκλεπτυσμένο.

3. Καραγιάννης: Σύνθετο επώνυμο που συνδυάζει το “Γιάννης” (Ιωάννης) με την τουρκική λέξη “καρά”, που σημαίνει μαύρος. Δεν παρέπεμπε μόνο σε φυσικά χαρακτηριστικά όπως το σκούρο δέρμα, αλλά συμβόλιζε και αρνητικές έννοιες όπως η κακοτυχία ή η δυστυχία.

2. Παππάς: Το επώνυμο αυτό διατηρεί την παλαιότερη μορφή του με δύο “π”. Χαρακτηρίζε τον ιερέα και ήταν ένας όρος που απέκτησε μεγάλη σημασία κατά τη διάρκεια της οθωμανικής εποχής.

1. Παπαδόπουλος: Επώνυμο που προέρχεται από το γιο του ιερέα, το παπαδοπαίδι. Ο όρος για τον κληρικό κυμαινόταν μεταξύ “παππάς” και “παπάς” πριν καταλήξει στη γραφή μ’ ένα “π” στα νέα ελληνικά.

Όταν ο Αλέν Ντελόν αιχμαλωτίστηκε από την Τζένη Καρέζη: Το φλερτ και η νύχτα τους στο πλοίο (Φωτογραφία)

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr