Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ανδρέας Εμπειρίκος Υψικάμινος

Ανδρέας Εμπειρίκος: «Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια…»

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος, μια εξέχουσα μορφή της ελληνικής υπερρεαλιστικής λογοτεχνίας, προσφέρει στο «Υψικάμινος» έναν βαθύ προβληματισμό για την ουσία και τον σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης. Το απόσπασμα αυτό αποστάζει την υπαρξιακή του φιλοσοφία σε μια σειρά δηλώσεων που προκαλούν τον αναγνώστη να επανεξετάσει τις συμβατικές αντιλήψεις για τη ζωή και τον σκοπό.

Σε πλήρη αντίθεση με μια ζωή αδρανούς περισυλλογής ή απλής ευλάβειας για τις δόξες του παρελθόντος, ο Εμπειρίκος καλεί σε ενεργό ενασχόληση με το παρόν. Απορρίπτει τον στατικό θαυμασμό των ιστορικών επιτευγμάτων, προτρέποντας αντίθετα σε μια δυναμική και ζωντανή προσέγγιση της ζωής. Το όραμά του είναι ένα όραμα όπου η ομορφιά και η σημασία της ζωής δεν βρίσκονται στο μακρινό παρελθόν αλλά στο άμεσο και απτό.

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Εμπειρίκου βρίσκεται η αγάπη. Αυτή δεν είναι ένα επιφανειακό ή φευγαλέο συναίσθημα, αλλά μια βαθιά και περιεκτική δύναμη. Η αγάπη, κατά την άποψή του, είναι ο απώτερος σκοπός της ζωής, μια κατευθυντήρια αρχή που διαμορφώνει κάθε πράξη και σκέψη. Μέσω της αγάπης βρίσκουμε τον πραγματικό μας εαυτό και τη θέση μας στον κόσμο.

Μίλαν Κούντερα: «Δεν θα πάψουμε ποτέ να ασκούμε κριτική σ’ αυτούς που…»

 

Ανδρέας Εμπειρίκος – «Υψικάμινος», Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Άγρα

Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια.

Υπάρχουν απειράκις ωραιότερα πράγματα και απ’ αυτήν την αγαλματώδη παρουσία του περασμένου έπους.

Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη.

Σκοπός της ζωής μας είναι η ατελεύτητη μάζα μας.

Σκοπός της ζωής μας είναι η λυσιτελής παραδοχή της ζωής μας και της καθεμιάς ευχής εν παντί τόπω εις πάσαν στιγμήν εις κάθε ένθερμον αναμόχλευσιν των υπαρχόντων.

Σκοπός της ζωής μας είναι το σεσημασμένον δέρας της υπάρξεώς μας.

10 αποφθέγματα του Σαίξπηρ – Ποιοι από τους σύγχρονους συγγραφείς έχουν επηρεαστεί απ’ αυτόν;

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr