Στο «Να βλέπεις τον έρωτα», ο Χόρχε Μπουκάι εμβαθύνει στις βαθιές πτυχές του έρωτα και των σχέσεων, αμφισβητώντας τις συμβατικές πεποιθήσεις και τα κοινωνικά πρότυπα.
Οι συνειδητοποιήσεις του Χόρχε Μπουκάι μας προτρέπουν να επανεξετάσουμε τα θεμέλια των σχέσεών μας με τους άλλους, τονίζοντας τη σημασία της ολότητας και της ανεξαρτησίας μέσα σε μια συνεργασία. Ο Μπουκάι ασκεί κριτική στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι πρέπει να αναζητήσουμε το «άλλο μας μισό», υποστηρίζοντας αντ’ αυτού τις ενώσεις μεταξύ ολοκληρωμένων ατόμων. Επισημαίνει το μεταμορφωτικό ταξίδι των σχέσεων, απεικονίζοντάς τες όχι ως μέσο εκπλήρωσης μιας εξάρτησης, αλλά ως ένα μονοπάτι όπου δύο ολόκληρα όντα βαδίζουν μαζί, υποστηρίζοντας και εμπλουτίζοντας ο ένας τη ζωή του άλλου.
Το έργο αυτό καλεί σε μια επανεκτίμηση της αγάπης, τονίζοντας ότι η πραγματική ελευθερία και η επιλογή είναι απαραίτητες για μια γνήσια, διαρκή σχέση. Οι προβληματισμοί του Μπουκάι μας προσκαλούν να αφυπνιστούμε από τον μύθο της εξάρτησης και να υιοθετήσουμε μια πιο απελευθερωμένη, ικανοποιητική προσέγγιση της αγάπης. Εσείς τι λέτε;
Ο Χόρχε Μπουκάι στέλνει ένα γραμμα στην κόρη του: «Να επιτρέπεις να σε παρηγορούν όταν πονάς…»
Χόρχε Μπουκάι – «Να βλέπεις στον έρωτα»
Όταν χρειάζομαι τον άλλο για να ζήσω, η σχέση μετατρέπεται σε εξάρτηση.
Η χειρότερη από τις αντιλήψεις που έμαθαν και μετέφεραν οι γονείς στα παιδιά τους είναι πως υποτίθεται ότι βρισκόμαστε στην αναζήτηση του άλλου μας μισού.
Γιατί να μην προσπαθούμε να βρούμε κάποιον ολόκληρο αντί να συμβιβαστούμε με κάποιον μισό;
Ο έρωτας που προτείνουμε χτίζεται μεταξύ ολόκληρων ανθρώπων που συναντιούνται, όχι ανάμεσα σε δύο μισά που χρειάζονται το ένα το άλλο για να νιώσουν ολόκληρα.
Όλες οι ιστορίες αγάπης καταλήγουν σ’ ένα ευτυχές τέλος: «Παντρεύτηκαν, κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…»
Ας ξυπνήσουμε τους κοιμισμένους: η σχέση δεν είναι έτσι.
Η σχέση είναι ένας νέος δρόμος – μία πρόκληση.
Αυτό που μπορώ να περιμένω από μία σχέση είναι ένας σύντροφος στο δρόμο μου, στη ζωή, κάποιος που να με τρέφει και με τη σειρά του να τρέφεται από την παρουσία μου.
Αλλά πάνω απ’ όλα, κάποιος που δεν θα παρεμβαίνει στο δρόμο της ζωής μου.
Όταν χρειάζομαι τον άλλο για να ζήσω, η σχέση μετατρέπεται σε εξάρτηση.
Και υπό εξάρτηση, επιλογές δεν μπορούν να γίνουν.
Και χωρίς επιλογή δεν υπάρχει ελευθερία.
Και χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει αληθινός έρωτας.
Και χωρίς αληθινό έρωτα μπορεί να υπάρχουν γάμοι, αλλά δεν υπάρχει σχέση.
Βραβείο Booker 2024: Αποκαλύφθηκαν οι 13 πολυαναμενόμενοι υποψήφιοι