Ο μοναδικός Χάρρυ Κλυν και το προφητικό κοινωνικό του όραμα για τη νέα ελληνική πραγματικότητα.
Ο Χάρρυ Κλυν, ένας απαράμιλλος σατιρικός και κοινωνικός σχολιαστής, ήταν ένας οραματιστής που με το κοφτερό του πνεύμα και τη βαθιά του διορατικότητα αποτύπωσε την ουσία της ελληνικής κοινωνίας με ανατριχιαστική ακρίβεια. Οι προβληματισμοί του για την ελληνική κατάσταση, συχνά χιουμοριστικοί αλλά και βαθιά επικριτικοί, δε λειτουργούσαν απλώς ως ψυχαγωγία αλλά ως αυστηρές προειδοποιήσεις και κοινωνική κριτική.
Οι παρατηρήσεις του Χάρρυ Κλυν για την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποκαλύπτουν τη διορατικότητά του όσον αφορά τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε η χώρα τις επόμενες δεκαετίες.
Με το καυστικό και καίριο ύφος του, ο Χάρρυ Κλυν σημείωσε περίφημα: “Αν οι μισοί Έλληνες ήξεραν πώς ζούσαν οι άλλοι μισοί, θα ήταν κι αυτοί απατεώνες”.
Ας διαβάσουμε παρακάτω την παράστασή του «Αλλαγή και πάσης Ελλάδος» του 1983 στην Μπουάτ «Διαγώνιος» στην Πλάκα:
«Αν οι μισοί Έλληνες ξέρανε πώς ζουν οι άλλοι μισοί, θα ήταν κι αυτοί απατεώνες. Τι να πεις για τους Έλληνες. Κάθονται δυο ολόκληρες ώρες, για να πιουν στιγμιαίο καφέ! Στην Ελλάδα την άγνοια τη λέμε ψυχραιμία. O νεοέλληνας είναι το άτομο εκείνο που έχει δυο τηλεοράσεις στο σπίτι του, δυο αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιό του, και δυο κατοστάρικα στην τσέπη του. Τα δυο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας, είναι πώς θα χάσει δέκα κιλά και πού θα βρει πάρκινγκ. Με αυτοκόλλητο στο κούτελο θα κυκλοφορούμε όλοι, για να φαίνεται ποιος έκανε φορολογική δήλωση και ποιος όχι. Εδώ και δύο χρόνια (σ.σ. εννοεί το 1981 που το ΠΑΣΟΚ έγινε Κυβέρνηση) έχει αρχίσει το μεγάλο κακό, που θα μετατρέψει σιγά-σιγά τους Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων. Σε 20-30 χρόνια από σήμερα Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει. Θα υπάρχει όμως μια Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης».
Βέβαια, ο μοναδικός Χάρρυ Κλυνν πρόσφερε κι άλλους κοινωνικούς σχολιασμούς για τους Νεοέλληνες, πού να ‘ξερες Χάρρυ !
Ακολουθεί απόσπασμα από την παράστασή του στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ το 2005 «Και φάγανε αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα»:
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Μαλβίνα: «Οι μικροαστοί, δεν σκέφτονται ποτέ τους να αυτοκτονήσουν, γιατί η ζωή τους ανήκει στον…»