Οι καύσωνες είναι αθόρυβοι, αόρατοι δολοφόνοι που χτυπούν με μικρή προειδοποίηση αλλά αφήνουν μόνιμες επιπτώσεις.
Οι καύσωνες είναι η βίαιη υπενθύμιση της φύσης για την αλλαγή των κλιματικών προτύπων του πλανήτη. Φέρνουν ακραίες θερμοκρασίες που μπορούν να μετατρέψουν γαλήνια τοπία σε φλεγόμενη κόλαση, αφήνοντας στο πέρασμά τους καταστροφές.
30 εκπληκτικά γεγονότα για την Αμερική που όλοι θα έπρεπε να ξέρουμε
Ας δούμε μερικούς από τους χειρότερους καύσωνες στην ιστορία, γεγονότα που όχι μόνο εκτόξευσαν τον υδράργυρο σε πρωτοφανή επίπεδα, αλλά άφησαν και ανεξίτηλο σημάδι στην ανθρώπινη ιστορία.
Ο ευρωπαϊκός καύσωνας του 2003: Ένας καυστήρας για τους αιώνες
Το καλοκαίρι του 2003, η Ευρώπη βίωσε έναν καύσωνα τόσο σοβαρό που κατέρριψε τα ρεκόρ θερμοκρασίας σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Γαλλία, ειδικότερα, σήκωσε το βάρος των καυτών θερμοκρασιών, με τον καύσωνα να προκαλεί το θάνατο περίπου 70.000 ανθρώπων. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40°C σε πολλές περιοχές, επιβαρύνοντας τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και εκθέτοντας τα τρωτά σημεία των ηλικιωμένων και των ασθενών. Ο γεωργικός τομέας επλήγη επίσης σκληρά, με τις αποτυχίες των καλλιεργειών να οδηγούν σε οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων.
Ο ρωσικός καύσωνας του 2010: Φλόγες και οργή
Κι όμως ακόμη και στη Ρωσία! Το καλοκαίρι του 2010 η Ρωσία βίωσε έναν από τους πιο έντονους καύσωνες στην ιστορία της. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 38°C (100°F), κάτι σπάνιο για την περιοχή, οδηγώντας σε εκτεταμένες πυρκαγιές που τύλιξαν πόλεις όπως η Μόσχα σε ένα πυκνό, τοξικό νέφος. Ο καύσωνας και οι πυρκαγιές που προέκυψαν προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από 55.000 ανθρώπων, ενώ ο καπνός μείωσε την ορατότητα και προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο γεωργικός τομέας υπέστη τεράστιες απώλειες, με περίπου το ένα τρίτο της σοδειάς σιταριού της χώρας να καταστρέφεται, οδηγώντας σε εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων.
Ο θανατηφόρος καύσωνας της Βόρειας Αμερικής το 1936: Dust Bowl Disaster
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1936, η Βόρεια Αμερική βίωσε έναν από τους πιο θανατηφόρους καύσωνες σε συνδυασμό με το φαινόμενο Dust Bowl. Οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, με το Steele της Βόρειας Ντακότα να φτάνει τους πρωτοφανείς 49,4°C (121°F). Ο καύσωνας στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους και επιδείνωσε τις ήδη άσχημες συνθήκες της Μεγάλης Ύφεσης. Οι καλλιέργειες μαράθηκαν, τα ζώα χάθηκαν και η αμείλικτη ζέστη μετέτρεψε τις αγροτικές εκτάσεις σε άγονες ερημιές, βαθαίνοντας περαιτέρω την οικονομική κρίση της εποχής.
Ο Ινδικός καύσωνας του 2015: Ο Ινδικός καύσωνας: Ένας υποηπειρωτικός καυστήρας
Η Ινδία δεν είναι άγνωστη στους καύσωνες, αλλά αυτός του 2015 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός. Οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν στους 48°C (118°F) σε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 2.500 άνθρωποι. Ο ανελέητος καύσωνας κατέκλυσε τα νοσοκομεία, αναδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη για βελτίωση των υποδομών και της ετοιμότητας για καταστροφές. Οι ακραίες θερμοκρασίες προκάλεσαν επίσης το λιώσιμο των δρόμων, διέκοψαν τις μεταφορές και επηρέασαν σημαντικά την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο καύσωνας του Σικάγο το 1995: Σικάγο: Μια αστική κόλαση
Τον Ιούλιο του 1995, το Σικάγο αντιμετώπισε ένα θανατηφόρο κύμα καύσωνα που αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της αστικής ζωής. Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από 41°C (106°F) και η υψηλή υγρασία έκανε τη ζέστη αφόρητη. Οι υποδομές της πόλης, ιδίως το ηλεκτρικό δίκτυο, δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση για κλιματισμό. Ο καύσωνας στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 700 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι. Η τραγωδία προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται και ανταποκρίνονται στα ακραία φαινόμενα καύσωνα.
10 απαγορευμένα κλασικά λογοτεχνικά έργα που ίσως δε γνωρίζετε