Καθώς ξεκινάμε τη λογοτεχνική μας οδύσσεια, ας θυμόμαστε ότι μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου κρύβεται η δύναμη να μεταφέρει, να διαφωτίζει και να μεταμορφώνει.
Όσοι ζούμε στον κόσμο της λογοτεχνίας λατρεύουμε να ανακαλύπτουμε νέες πληροφορίες για την ιστορία της και την επιρροή της στα βάθη των αιώνων.
18 συναρπαστικά γεγονότα που μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας και να εμπλουτίσουν το λογοτεχνικό σας ταξίδι.
1. Ο «Βάρδος του Έιβον»: Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ χάρισε στην αγγλική γλώσσα πάνω από 1.700 νέες λέξεις και φράσεις, όπως “eyeball”, “gloomy” και “swagger”.
2. Ο μυστηριώδης Πόε: Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο μετρ του μακάβριου, λέγεται ότι βρέθηκε σε παραλήρημα στους δρόμους της Βαλτιμόρης φορώντας ρούχα που δεν ήταν δικά του, λίγες ημέρες πριν από τον πρόωρο θάνατό του το 1849. Οι συνθήκες του θανάτου του παραμένουν μυστηριώδεις.
3. Μια ιστορία δύο λεξικών: Το πρώτο ολοκληρωμένο αγγλικό λεξικό δεν συντάχθηκε από κάποιον μελετητή, αλλά από κάποιον Σάμιουελ Τζόνσον, ο οποίος ξεκίνησε το μνημειώδες έργο το 1746 και το ολοκλήρωσε το 1755. Το “Λεξικό της αγγλικής γλώσσας” του έθεσε τις βάσεις για τους μελλοντικούς λεξικογράφους.
4. Η προέλευση του χαρτόδετου βιβλίου: Ενώ τα χαρτόδετα βιβλία μπορεί να φαίνονται πανταχού παρόντα σήμερα, η προέλευσή τους ανάγεται στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν έγιναν για πρώτη φορά δημοφιλή από τον Γερμανό εκδότη Tauchnitz, ο οποίος προσπάθησε να κάνει τη λογοτεχνία πιο προσιτή στους ταξιδιώτες.
5. Το ημερολόγιο ενός νεαρού κοριτσιού: Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, που έγραψε ενώ κρυβόταν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απορρίφθηκε αρχικά από τους εκδότες. Μόνο το 1952, όταν ο πατέρας της, Όττο Φρανκ, κανόνισε την έκδοσή του, ο κόσμος γνώρισε τους οδυνηρούς προβληματισμούς της Άννας.
6. Μια σουρεαλιστική συνεργασία: Ο σουρεαλιστής καλλιτέχνης Σαλβαδόρ Νταλί συνεργάστηκε με τον αινιγματικό συγγραφέα Λιούις Κάρολ για να δημιουργήσουν εικονογραφήσεις για μια ειδική έκδοση του βιβλίου “Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων”. Το έργο τέχνης που προέκυψε προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα ιδιοτροπίας στο διαχρονικό παραμύθι του Κάρολ.
7. Μια λογοτεχνική φάρσα:Το 1969, ο μυθιστοριογράφος Κλίφορντ Ίρβινγκ διέπραξε μια από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές φάρσες του 20ού αιώνα, κατασκευάζοντας μια αυτοβιογραφία του απομονωμένου δισεκατομμυριούχου Χάουαρντ Χιουζ. Το τέχνασμα αιχμαλώτισε το κοινό και προκάλεσε φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης προτού αποκαλυφθεί.
Τι να διαβάσεις εάν θέλεις να εξερευνήσεις την ιαπωνική λογοτεχνία;
8. Μυστική Εταιρεία: Οι Inklings, μια άτυπη λογοτεχνική ομάδα στην οποία συμμετείχαν φωστήρες όπως ο J.R.R. Tolkien και ο C.S. Lewis, συναντιόνταν τακτικά στην παμπ Eagle and Child στην Οξφόρδη στα μέσα του 20ου αιώνα. Οι συζητήσεις και η συντροφικότητα τους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου της σύγχρονης λογοτεχνίας φαντασίας.
9. Lost in Translation: Το αρχαίο επικό ποίημα “Beowulf”, γραμμένο στα αρχαία αγγλικά, παρέμεινε σχετικά άγνωστο μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν τελικά μεταφράστηκε στα σύγχρονα αγγλικά από τον λόγιο J.R.R. Tolkien, ο οποίος και ο ίδιος επηρεάστηκε βαθιά από τα θέματα του ηρωισμού και της μοίρας του.
10. Η κατάρα του βάρδου: Φημολογείται ότι μια κατάρα πλήττει όσους τολμούν να παρουσιάσουν τον “Μάκβεθ” του Σαίξπηρ μέσα σε ένα θέατρο, οδηγώντας σε ατυχήματα και αναποδιές. Για να αποτρέψουν την κακοτυχία, οι ηθοποιοί συχνά αναφέρονται στο έργο ως “Το σκωτσέζικο έργο” και αποφεύγουν να προφέρουν το όνομά του μέσα στα όρια ενός θεάτρου.
11. Μια λογοτεχνική ερωτική σχέση: Οι ποιητές Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ και Ρόμπερτ Μπράουνινγκ διεξήγαγαν μεγάλο μέρος του φλερτ τους μέσω ερωτικών επιστολών, με αποκορύφωμα την απόδραση και τον τελικό γάμο τους. Η αλληλογραφία τους, που διασώθηκε για τις επόμενες γενιές, προσφέρει μια ματιά στο παθιασμένο ρομάντζο τους.
12. Το οστρακιασμένο γράμμα: Ο Ναθάνιελ Χόθορν, συγγραφέας του “Οστρακιασμένου γράμματος”, πρόσθεσε ένα “w” στο οικογενειακό όνομα κατά τη δημοσίευση του πρώτου του μυθιστορήματος για να αποστασιοποιηθεί από τη φήμη που σχετιζόταν με τον πρόγονό του, τον δικαστή Τζον Χέιθορν, ο οποίος προήδρευε στις δίκες μαγισσών του Σάλεμ.
13. Μια μοναδική αίσθηση:Η Χάρπερ Λι, συγγραφέας του βραβευμένου με Πούλιτζερ μυθιστορήματος “To Kill a Mockingbird”, δεν δημοσίευσε ποτέ άλλο βιβλίο κατά τη διάρκεια της ζωής της, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες σχετικά με τους λόγους της λογοτεχνικής της σιωπής.
14. Το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας:Το βιβλίο της Mary Shelley “Frankenstein- or, The Modern Prometheus”, που εκδόθηκε το 1818, θεωρείται ευρέως ως το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.
15. Ο λογοτεχνικός ντετέκτιβ:Ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, δημιουργός του εμβληματικού ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, συνέβαλε καθοριστικά στην αθώωση δύο ανδρών που είχαν καταδικαστεί άδικα για εγκλήματα. Το ενδιαφέρον του για την εγκληματολογική επιστήμη και τη δικαιοσύνη επεκτάθηκε πέρα από τις σελίδες της μυθοπλασίας του.
16. Ποιητική επανάσταση: Η γενιά των Μπιτ, ένα λογοτεχνικό κίνημα που εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1950, αμφισβήτησε τα κοινωνικά πρότυπα με το ωμό, αυθόρμητο ύφος της και την απόρριψη των κυρίαρχων αξιών. Ποιητές όπως ο Άλεν Γκίνσμπεργκ και ο Τζακ Κέρουακ άνοιξαν το δρόμο για μια νέα εποχή αντιπολιτισμικής έκφρασης.
17. Ο μύθος του Σίσυφου: Ο Αλμπέρ Καμύ, υπαρξιακός φιλόσοφος και συγγραφέας του “Ξένου”, παρατήρησε κάποτε: “Δεν υπάρχει παρά ένα πραγματικά σοβαρό φιλοσοφικό πρόβλημα, και αυτό είναι η αυτοκτονία”. Η εξερεύνηση του παραλογισμού της ύπαρξης συνεχίζει να βρίσκει ανταπόκριση στους αναγνώστες που παλεύουν με το νόημα της ζωής.
18. Η γλώσσα των λουλουδιών: Στη βικτοριανή Αγγλία, η ανταλλαγή λουλουδιών είχε συμβολική σημασία, με κάθε άνθος να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Αυτό το λουλουδένιο λεξιλόγιο βρήκε το δρόμο του στη λογοτεχνία, προσθέτοντας βάθος και αποχρώσεις στις αλληλεπιδράσεις και τα συναισθήματα των χαρακτήρων.
Γερμανική λογοτεχνία: 9 από τα καλύτερα βιβλία για να βυθιστείτε στον κόσμο της