Banksy

Banksy: μπορεί ένα μαθηματικό μοντέλο να τον εντοπίσει; 

Τίποτα δεν θα μπορεί να κρυφτεί από την επιστήμη που γέννησε τους αλγόριθμους, τελικά. Ούτε ο Banksy! Ενώ ο αφανής καλλιτέχνης συνεχίζει να μην αποκαλύπτει την ταυτότητά του, άγγλοι ερευνητές αποφάσισαν να βάλουν επιστρατεύσουν τα μαθηματικά και την εγκληματολογία, για να ανακαλύψουν κάποια ίχνη του.

Ακολουθεί περιγραφή μαθηματικού μοντέλου (βαθμός δυσκολίας 7/10)

Το Dirichlet Process Mixture (DPM) είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται για ομαδοποίηση με το πλεονέκτημα της αυτόματης ανακάλυψης του αριθμού των συστάδων και προσφέρει ιδιότητες όπως, π.χ., η πιθανή σύγκλιση με τις πραγματικές συστάδες στα δεδομένα.

Ένα μαθηματικό μοντέλο επιχειρεί να εντοπίσει σε ποιες γεωγραφικές συντεταγμένες βρίσκεται ο οποιοσδήποτε: είτε ο Banksy είτε οποιοσδήποτε εγκληματίας.

Μια έρευνα (από τους Hauge et al.) χρησιμοποίησε μια μαθηματική τεχνική που αναπτύχθηκε αρχικά, για να βοηθήσει στον εντοπισμό εγκληματιών στην εγκληματολογία. Αυτή η τεχνική, ονομάζεται μοντέλο DPM (Dirichlet process mixture), αναλύει τα χωρικά μοτίβα εμφάνισης των έργων τέχνης του Banksy σε δύο πόλεις, το Μπρίστολ και το Λονδίνο. Το μοντέλο αυτό δίνει μια πιθανότητα για την τοποθεσία διαμονής του “ένοχου” (στην περίπτωσή μας, του Banksy) βασισμένη στην κατανομή των έργων τέχνης του. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πιθανές περιοχές που σχετίζονται με ένα υποψήφιο που θεωρείται πιθανό να είναι ο Banksy, όπως η περιοχή της κατοικίας του.

Banksy

Το μυστήριο συνεχίζεται…

Υπενθυμίζουμε ότι, ο Banksy είναι ένας αφανής καλλιτέχνης που έχει αφήσει το στίγμα του στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη, αλλά τα έργα του, συχνά πολιτικά και κοινωνικά καυστικά, έχουν κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση και φήμη. Ο Banksy διαφέρει χάρη στο ιδιαίτερο στυλ του στο graffiti και την ανατρεπτική του προσέγγιση προς την τέχνη, με έργα που συχνά εμφανίζονται απρόσμενα σε δημόσιους τοίχους ή άλλες αστικές επιφάνειες.

Η επιρροή του Banksy στον πολιτισμό και την τέχνη είναι σημαντική, καθώς τα έργα του προκαλούν συχνά συζητήσεις και αναδεικνύουν κριτική προς διάφορες πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας.

Η παραπάνω έρευνα αποτελεί ένα ενδιαφέρον παράδειγμα εφαρμογής μιας μαθηματικής τεχνικής σε ένα πραγματικό πρόβλημα και – εάν εξελιχτεί – μπορεί να έχει εφαρμογή ακόμη και σε περίπλοκα προβλήματα, όπως ο εντοπισμός τρομοκρατικών βάσεων.

Αν δεν είναι αυτό ανατρεπτικό, τότε τί είναι; Μετατρέποντας τον χάρτη της τέχνης του Banksy σε ένα καλοστημένο μαθηματικό παζλ, τα μαθηματικά μπορούν να γίνουν ο… ντετέκτιβ για κάθε ύποπτο ή ένοχο. Και όσοι πίστευαν ότι οι μαθηματικοί είναι μόνο για τις αριθμητικές προβλέψεις των χρηματιστηρίων, κάνουν λάθος!

 

Πηγές:

Hauge, M. V., Stevenson, M. D., Rossmo, D. K., & Le Comber, S. C. (2016). Tagging Banksy: using geographic profiling to investigate a modern art mystery. Journal of Spatial Science, 61(1), 185–190.

Khadidja Meguelati, Bénédicte Fontez, Nadine Hilgert, Florent Masseglia. Dirichlet Process Mix-ture Models made Scalable and Effective by means of Massive Distribution. SAC 2019 – 34th ACM/SIGAPP Symposium on Applied Computing, Apr 2019, Limassol, Cyprus. pp.502-509. 10.1145/3297280.3297327

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr