Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
κωνσταντίνος θεοτόκης

13 Μαρτίου 1872: Γεννιέται ο λογοτεχνικός κολοσσός, Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Σαν σήμερα, γεννιέται στην Κέρκυρα το 1872 ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ο λογοτεχνικός κολοσσός του 20ού αιώνα.

Σπούδασε στη Σορβόννη, παντρεύτηκε την Ερνεστίνα Φον Μάλοβιτς και απέκτησαν μια κόρη. Εγκαταστάθηκε στους Καρουσάδες, όπου αφοσιώθηκε στη μελέτη και τη συγγραφή. Συμμετείχε σε εθνικούς αγώνες, όπως στην Κρητική εξέγερση του 1896, ενώ ασκούσε κριτική στην πολιτική του συγγενούς του, Γεωργίου Θεοτόκη.

Καστοριάδης: Μίλησε για μια ζωή γεμάτη λεφτά, σεξ, εξουσία βία και τη-λε-ό-ρα-ση – 10 αποφθέγματά ενός φιλοσόφου

Η πολυγλωσσία του, πέντε ομιλούμενες και πέντε νεκρές γλώσσες (αρχαία ελληνικά, λατινικά, εβραϊκά, αρχαία περσικά, σανσκριτικά) τον ώθησε σε μεταφράσεις Αρχαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ενώ παράλληλα δημοσίευε τα πρώτα του πεζά κείμενα σε περιοδικά.

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, κατά τη διάρκεια των δύο ταξιδιών του στην Ευρώπη, βίωσε μια ιδεολογική μεταστροφή. Αρχικά, επηρεασμένος από τον Νίτσε, υιοθέτησε μια φιλοσοφία ατομικισμού. Όμως, οι σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Γκρατς (1898) και του Μονάχου (1908-1909) τον έφεραν σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες, οι οποίες άσκησαν καθοριστική επιρροή στη σκέψη του.

Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης σε πίνακα του Ανδρέα Βρανά / Πηγή φωτογραφίας

Στο Μόναχο, ο Θεοτόκης ήρθε σε άμεση επαφή με το σοσιαλιστικό κίνημα, μελετώντας τα έργα του Μαρξ και συμμετέχοντας σε συζητήσεις με ομοϊδεάτες, όπως ο Χατζόπουλος. Η ιδεολογική του στροφή προς τον σοσιαλισμό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ανησυχία του για τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και η πίστη του στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα, ο Θεοτόκης πρωτοστάτησε στην ίδρυση του «Σοσιαλιστικού Ομίλου» (1910) και του «Αλληλοβοηθητικού Συνδέσμου Εργατών της Κέρκυρας» (1914). Η δράση του αυτή σηματοδότησε την στροφή του προς τον πολιτικό ακτιβισμό και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Θεοτόκης στράφηκε προς τον πολιτικό στίβο. Εντάχθηκε στο Κόμμα Φιλελευθέρων, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αντιπροσώπου του κόμματος στην Κέρκυρα. Το 1918, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου μετά το τέλος του πολέμου του προσφέρθηκε η θέση του διευθυντή λογοκρισίας. Η θητεία του, όμως, υπήρξε βραχύβια, καθώς παραιτήθηκε μετά από δύο ημέρες.

Ακολούθησε μια περίοδος εργασιακής αστάθειας. Αρχικά, εργάστηκε ως έκτακτος υπάλληλος στην Υπηρεσία Ξένων και Εκθέσεων, έως ότου διορίστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Εκεί, ξεκίνησε ως γραμματέας, για να προαχθεί αργότερα σε τμηματάρχη β’ τάξεως.

Προκειμένου να ανταπεξέλθει οικονομικά, ο Θεοτόκης προέβη στην προπώληση έργων του στους οίκους Βασιλείου και Ελευθερουδάκη. Η κίνηση αυτή έφερε στο φως μερικά από τα σημαντικότερα πεζογραφήματά του, όπως ο “Κατάδικος”, “Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα” και “Οι σκλάβοι στα δεσμά τους”, παράλληλα με μεταφράσεις του από ξένους συγγραφείς, όπως ο Γκαίτε, ο Σαίξπηρ, ο Φλομπέρ και ο Ρόσελ.

Το 1922, διαγνώστηκε με καρκίνο του στομάχου. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και επέστρεψε στην Κέρκυρα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 1η Ιουλίου του 1923.

Μανόλης Αναγνωστάκης: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος. Τόσος ήτανε» – Γεννιέται σαν σήμερα ο μεγάλος ποιητής

Πηγή εικόνων: 1, 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr