Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
τέχνη

Η Τέχνη ως θεραπεία: Γιατί η επίσκεψη σε μια γκαλερί είναι ό,τι χρειάζεστε;

Η επίσκεψη σε μια γκαλερί τέχνης μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη, από την τόνωση της διάθεσης και την ενίσχυση της δημιουργικότητας έως την προώθηση της ενσυναίσθησης και της κοινωνικής σύνδεσης.

ChatGTP: Πόσο μπορεί το AI να αλλάξει το μέλλον της τέχνης;

Η διευθύντρια της Tate Modern, (γκαλερί στο Λονδίνο) Karin Hindsbo, δηλώνει με ενθουσιασμό: «Το να απολαμβάνω τη δημιουργικότητα των άλλων, να βλέπω κάτι από μια διαφορετική οπτική γωνία, να μοιράζομαι αυτή την εμπειρία ή να δημιουργώ συνδέσεις, με κάνει πάντα να φεύγω από τις αίθουσες μας γεμάτη ενέργεια, έμπνευση και αισιοδοξία».

Και σίγουρα δεν είναι η μόνη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η θέαση έργων τέχνης μπορεί να ενεργοποιήσει το κέντρο της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο και να απελευθερώσει ντοπαμίνη, τη χημική ουσία της καλής διάθεσης. Γι’ αυτό, μια επίσκεψη σε μια πινακοθήκη μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη πράξη αυτοφροντίδας, ειδικά κατά τους κρύους και σκοτεινούς χειμώνες.

τέχνη
Φωτογραφία: Jai Monaghan/Tate

Ο Alex Monk, θεραπευτής τέχνης με έδρα το Ανατολικό Λονδίνο, υποστηρίζει ότι η φυσική παρουσία σε μια γκαλερί για την παρατήρηση έργων τέχνης, σε σύγκριση με την ψηφιακή θέαση, αναβαθμίζει την εμπειρία: «Μπορεί να είναι η μυρωδιά, ή ακόμα και η λάμψη του χρώματος. Ίσως να μπορείτε ακόμη και να αλληλεπιδράσετε με το έργο τέχνης σε ένα διαφορετικό επίπεδο», λέει. «Υπάρχει επίσης μια κοινωνική πτυχή στο να περπατάς μέσα στην γκαλερί και να κοιτάς πίνακες ή γλυπτά, η οποία είναι πολύ σημαντική».

Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι πολλές γκαλερί και μουσεία αποτελούν έργα τέχνης από μόνα τους.

Η Sofie Dobbelaere, ψυχοθεραπεύτρια τέχνης με έδρα το Nottingham, συμφωνεί ότι η επίσκεψη σε μια γκαλερί για να δει κανείς έργα τέχνης μπορεί να είναι μια ισχυρή εμπειρία θεραπείας. «Όταν κοιτάμε την τέχνη, συνδεόμαστε με την ανθρωπιά μας και, επομένως, μας παρασύρει σε διάλογο με κάτι έξω από εμάς τους ίδιους», λέει. «Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε συνδεδεμένοι και σαν να είμαστε μέρος κάτι σημαντικού».

τέχνη
Φωτογραφία: Rikard Osterlund

Ζούμε σε έναν πολιτισμό με γρήγορους ρυθμούς, συχνά καταναλώνοντας σπουδαία έργα τέχνης το ίδιο γρήγορα με το περιεχόμενο στα τηλέφωνά μας. Την επόμενη φορά που θα πάτε σε μια γκαλερί, δοκιμάστε να εξασκήσετε την «αργή παρατήρηση», αφιερώνοντας αρκετά λεπτά ή ακόμα και ώρες για να συλλογιστείτε μόνο ένα έργο. Οι γκαλερί είναι γεμάτες με εκπληκτικά έργα, αλλά η παρατήρηση μόνο ενός σε ένα βαθύτερο επίπεδο μπορεί να είναι απίστευτα ουσιαστική. «Βρίσκουμε πιο δύσκολο να στεκόμαστε σε εικόνες ή πίνακες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, αλλά είναι ένα πολύ καλό αντίδοτο στον πολιτισμό που έχουμε τώρα, όπου όλα πρέπει να είναι πολύ γρήγορα», λέει ο Monk.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, αν και το 95% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί ότι η επίσκεψη σε μουσεία και γκαλερί είναι ωφέλιμη, το 40% από εμάς τα επισκέπτεται λιγότερο από μία φορά το χρόνο – γεγονός που είναι ιδιαίτερα λυπηρό, καθώς τόσοι πολλοί από αυτούς τους απίστευτους χώρους και έργα τέχνης, είναι εντελώς δωρεάν προς θέαση και ανοιχτά σε όλους.

Μουσείο Ορανζερί: Μια Ωδή στην Τέχνη του 20ου Αιώνα

Με πληροφορίες από The Guardian

Πηγή εικόνων

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr