Στην προσπάθειά μας να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας και να κάνουμε το λόγο μας πιο ενδιαφέρον, ίσως καταλήγουμε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Λιμός vs Λοιμός: Οδηγός για να ξεχωρίζετε βασικές ομόηχες λέξεις
Η ψυχολογία έρχεται να ρίξει φως σε ένα φαινόμενο που ίσως ξαφνιάσει πολλούς: η χρήση ορισμένων άσκοπων λέξεων μπορεί να μας κάνει να ακουγόμαστε λιγότερο έξυπνοι.
Πώς γίνεται όμως αυτό; Ορισμένες λέξεις και φράσεις, ούσες φθαρμένες από την υπερβολική χρήση, χάνουν το νόημά τους και αποδυναμώνουν το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Σαν αποτέλεσμα, ο ακροατής μπορεί να σχηματίσει μια αρνητική εντύπωση για τον ομιλητή, θεωρώντας τον ρηχό ή ασαφή.
Επιπλέον, η χρήση άσκοπων λέξεων μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση αβεβαιότητας. Ο ακροατής, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει το πραγματικό νόημα, χάνει το ενδιαφέρον του και αποσυνδέεται από το λόγο.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να φροντίζουμε το λεξιλόγιό μας και να επιλέγουμε λέξεις με προσοχή. Η χρήση περιττών λέξεων και φράσεων φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούμε. Ας εστιάσουμε, λοιπόν, στην ουσία του λόγου μας, επιλέγοντας λέξεις με σαφές νόημα και αδιαμφισβήτητη αξία.
Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να χτίσουμε μια στιβαρή και αποτελεσματική επικοινωνία, αφήνοντας στους συνομιλητές μας μια αίσθηση σιγουριάς και ευφυΐας.
Πάμε να δούμε 9 λέξεις/φράσεις που “ρίχνουν” το IQ:
1. «Απλώς»
Η υπερβολική χρήση του «απλώς» υπονοεί έλλειψη αυτοπεποίθησης και υποβαθμίζει το μήνυμά μας. Φαντάζουμε λιγότερο σίγουροι και έξυπνοι, σαν να ζητάμε άδεια για να εκφράσουμε την άποψή μας.
2. «Εεεε»
Αποφύγετε τα άσκοπα επιφωνήματα (“ααα”, “εεε”) που μαρτυρούν σύγχυση και αβεβαιότητα. Προτιμήστε τη σιωπή στις παύσεις. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα του λόγου σας.
3. «Δεν κάνω πλάκα» / «Χωρίς πλάκα»
Η κατάχρηση της φράσης “χωρίς πλάκα” μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε λιγότερο έξυπνοι. Η συχνή χρήση της αμφισβητεί την ικανότητά μας να διακρίνουμε το σοβαρό από το αστείο, μειώνοντας την αξιοπιστία του λόγου μας.
4. «Πολύ»
Η υπερβολική χρήση του “πολύ” φθείρει τη σημασία του. Χρησιμοποιήστε το με φειδώ. Προτιμήστε πιο περιγραφικές λέξεις για να ενισχύσετε το μήνυμά σας.
5. «Πάντα/Ποτέ»
Η χρήση των “πάντα” και “ποτέ” φανερώνει υπερβολές, υπονοώντας έλλειψη ειλικρίνειας και αξιοπιστίας. Ταυτόχρονα, κλείνουν τον δρόμο για διάλογο, καθώς θέτουν κατηγορίες και στερούν από τον συνομιλητή την ευκαιρία να απαντήσει.
6. «Ας πούμε»
Η συχνή χρήση του “ας πούμε” υποδηλώνει δισταγμό και αβεβαιότητα. Προτιμήστε πιο σαφείς εκφράσεις για να αποτυπώσετε με σιγουριά τις σκέψεις σας.
7. «Στ’ αλήθεια»
Η συχνή χρήση του “στ’ αλήθεια” μπορεί να δώσει μια αίσθηση συγκαταβατικότητας ή έπαρσης, μειώνοντας την ειλικρίνεια και την ουσία της επικοινωνίας.
8. «Νομίζω»
Η συχνή χρήση του “νομίζω” υπονομεύει την αυτοπεποίθησή σας και την αξιοπιστία σας. Ο συνομιλητής μπορεί να σας θεωρήσει ανασφαλείς και διστακτικούς. Αντί για “νομίζω”, εκφράστε άμεσα και με σιγουριά το μήνυμά σας, χωρίς αμφιταλαντεύσεις.
9. «Όντως»
Δίνει μια αμυντική διάθεση, υπονοώντας έλλειψη αυτοπεποίθησης και αμφιβολία για το μήνυμά σας.
Η τέχνη της επικοινωνίας δεν στηρίζεται μόνο στις λέξεις, αλλά και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται. Ο Steven Pinker, γνωστικός επιστήμονας και γλωσσολόγος, τόνισε ότι “οι άνθρωποι δεν μας κρίνουν από τις λέξεις, αλλά από την νοητή εικόνα που σχηματίζουν ερμηνεύοντας τα λεγόμενα και τις πράξεις μας.”
Επομένως, η επιλογή του λεξιλογίου μας επηρεάζει άμεσα την εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς. Αποφεύγοντας τη λανθασμένη ή άσκοπη χρήση λέξεων, μπορούμε να βελτιώσουμε την εντύπωση που δημιουργούμε. Το σημαντικότερο είναι η σαφής, ξεκάθαρη και κατανοητή επικοινωνία, και όχι η επίδειξη εντυπωσιακών ή εξειδικευμένων λέξεων.
41 εκφραστικά λάθη στην παγίδα των οποίων οι περισσότεροι πέσαμε έστω και μια φορά