Στον συναρπαστικό της λόγο, η κ. Ευθυμίου φωτίζει αριστοτεχνικά τις καίριες πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν οι τολμηροί Έλληνες το 1821, μετατρέποντας τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας τους σε μια από τις αιχμηρότερες επαναστάσεις της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Εν μέσω του ενθουσιασμού της χειραφέτησης, αυτοί οι οραματιστές επαναστάτες διέσχισαν ύπουλες εσωτερικές συγκρούσεις, παλεύοντας με τις σκιές δύο εμφυλίων πολέμων που συχνά απειλούσαν να βυθίσουν το ευγενές τους εγχείρημα στην άβυσσο της απελπισίας.
Το αποκορύφωμα του αδυσώπητου αγώνα τους υλοποιήθηκε το 1830, όταν, ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, αναδείχθηκαν πρωτοπόροι, εξασφαλίζοντας τη διάκριση να είναι οι πρώτοι σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια που χάραξαν ένα ανεξάρτητο εθνικό κράτος. Οι εδαφικές οριοθετήσεις, που χαράχτηκαν το 1832, έφτασαν προς τα βόρεια, σηματοδοτώντας το νότιο άκρο της Θεσσαλίας ως τα καθοριστικά όρια της νεοαποκτηθείσας κυριαρχίας τους.
Πέρα από τον γεωπολιτικό θρίαμβο, η Ελληνική Επανάσταση κληροδότησε μια κληρονομιά από διαχρονικούς θεσμούς και πολιτικές πρακτικές που συνεχίζουν να διαμορφώνουν το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία, που σχεδιάστηκαν κατά τις ταραχώδεις ημέρες της Επανάστασης, υπερβαίνουν τον χρόνο, υπαγορεύοντας τις πολιτικές, ιδεολογικές και διπλωματικές διαδρομές που διαγράφει η Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Η διεισδυτική διάλεξη, που ενορχηστρώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Μουσείο Σιταριού και Αλεύρων, εκτυλίχθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών για τη διακοσιοστή επέτειο μνήμης της Ελληνικής Επανάστασης. Σε αυτή την επιστημονική εξερεύνηση, η κ. Ευθυμίου εντρύφησε στο πλούσιο μωσαϊκό της ιστορίας, ξετυλίγοντας την πολυπλοκότητα μιας μεταμορφωτικής εποχής που αντηχεί στους διαδρόμους του χρόνου, επηρεάζοντας την ίδια την ουσία του πολιτικού τοπίου της Ελλάδας.
Δείτε τη διάλεξη της Μαρίας Ευθυμίου για το 1821:
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Μια σύντομη επισκόπηση της Μαρίας Ευθυμίου:
Η Μαρία Ευθυμίου, με καταγωγή από τη Λάρισα, γεννήθηκε από γονείς που ακολούθησαν καριέρα εκπαιδευτικού. Η ακαδημαϊκή της διαδρομή την οδήγησε να σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη. Από το 1981 ασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 2006 και μετά, η Μαρία Ευθυμίου προσφέρει απλόχερα δωρεάν απογευματινά μαθήματα Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά, που διεξάγονται καθημερινά, απευθύνονται σε ποικίλα ακροατήρια σε Δήμους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κέντρα Απεξάρτησης και Φυλακές σε όλη την Ελλάδα.
Η Μαρία Ευθυμίου έχει κερδίσει την αναγνώριση για την εξαιρετική συμβολή της στην πανεπιστημιακή διδασκαλία, έχοντας τιμηθεί με το Βραβείο Εξαιρετικής Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας.
Η γλωσσική της δεινότητα επεκτείνεται στη γνώση επτά ξένων γλωσσών: Αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά και αλβανικά.
Ως παραγωγική συγγραφέας και μελετητής, η Μαρία Ευθυμίου έχει συγγράψει και επιμεληθεί πολυάριθμα βιβλία για την ιστορία, ενώ έχει συνεισφέρει περίπου 70 άρθρα σε επιστημονικά συνέδρια και ιστορικά περιοδικά. Επιπλέον, έχει αναλάβει τη μετάφραση των ποιημάτων της γνωστής ποιήτριας Raquel Angel-Nagler στα ελληνικά, αναδεικνύοντας το πολύπλευρο ταλέντο και την αφοσίωσή της στον τομέα της ιστορίας και της εκπαίδευσης.