Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την αρχική του ανακάλυψη, το δωμάτιο που πιστεύεται ότι χρησίμευσε ως καταφύγιο του Μιχαήλ Αγγέλου από τους πολιτικούς του εχθρούς το 1530, ανοίγει πλέον τις πόρτες του στο κοινό.
Ο μικρός αυτός χώρος, διαστάσεων 10 μέτρων μήκος, 3 μέτρων πλάτος και 2,5 μέτρων ύψος, μετατράπηκε σε καμβά για τον καλλιτέχνη, που φιλοτέχνησε δεκάδες σχέδια στους τοίχους του. Για πρώτη φορά, αυτός ο μοναδικός χώρος θα είναι προσβάσιμος στο κοινό από τις 15 Νοεμβρίου 2023 έως τις 30 Μαρτίου 2024, και μπορεί να προσεγγιστεί μέσω της Νέας Σακριστίας στο Μουσείο Παρεκκλησιών Μεδίκων στη Φλωρεντία, Ιταλία.
10 καλλιτέχνες που υπέγραψαν το πέρασμα της Αναγέννησης στο πάνθεο της Ιστορίας
Η ιστορία του μυστικού δωματίου του Μιχαήλ Αγγέλου
Τον Νοέμβριο του 1975, ο Paolo Dal Poggetto, τότε διευθυντής του Μουσείου των Παρεκκλησιών Μεδίκων, ανέθεσε στον συντηρητή Sabino Giovannoni να διεξάγει εργασίες καθαρισμού σε ένα στενό διάδρομο κάτω από την αψίδα της Νέας Σακριστίας. Αυτό ήταν μέρος μιας προκαταρκτικής έρευνας για τον εντοπισμό κατάλληλης περιοχής για τη δημιουργία νέας εξόδου του μουσείου. Αντί για νέο διάδρομο, ανακαλύφθηκε το δωμάτιο.
Ο μικρός θάλαμος χρησίμευε ως αποθήκη κάρβουνου μέχρι το 1955. Ύστερα, παρέμεινε αχρησιμοποίητος, σφραγισμένος και ξεχασμένος για δεκαετίες κάτω από μια καταπακτή κρυμμένη κάτω από μια στοίβα ερμάρια, έπιπλα και σκεύη. Κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών των τοίχων, ο συντηρητής ανακάλυψε, κάτω από στρώματα γύψου, μια σειρά σχεδίων που απεικονίζουν διάφορες φιγούρες. Τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια αποδόθηκαν από τον Poggetto στον Μιχαήλ Άγγελο.
Η θεωρία του Dal Poggetto και τα κρυφά σχέδια του Μιχαήλ Αγγέλου
Η θεωρία του Dal Poggetto ήταν ότι ο Μιχαήλ Άγγελος κατέφυγε σε αυτόν τον μικρό χώρο το 1530, όταν ο Giovanni Battista Figiovanni, ο Πρόεδρος του San Lorenzo, τον έκρυψε από την οργή του Πάπα Κλήμεντα ΙΒ. Ο Πάπας ήταν εξοργισμένος επειδή ο Μιχαήλ Άγγελος, κατά την περίοδο που η οικογένεια των Μεδίκων εξορίστηκε από την πόλη, είχε εργαστεί ως επιβλέπων οχυρώσεων για την βραχύβια δημοκρατική κυβέρνηση (1527-1530). Ο Μιχαήλ Άγγελος, φέρεται να κρύφτηκε σε αυτόν τον μικρό χώρο για περίπου δύο μήνες, έως ότου εξασφάλισε την συγχώρεση του Πάπα.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο δωμάτιο, ο Μιχαήλ Άγγελος, χρησιμοποίησε τους τοίχους του ως καμβά, φιλοτεχνώντας δεκάδες σχέδια με ξυλαράκια καμένης και αιμασιάς. Τα σχέδια αυτά, που απεικονίζουν διάφορες φιγούρες, μυθολογικές σκηνές και αρχιτεκτονικά στοιχεία, αποτελούν πολύτιμα τεκμήρια για την δημιουργική του διαδικασία και προσφέρουν μια σπάνια ματιά στον κόσμο του μεγάλου καλλιτέχνη.
Μετά από περίπου δύο μήνες, πιθανώς μεταξύ τέλους Ιουνίου και τέλους Οκτωβρίου 1530, ο Μιχαήλ Άγγελος εξασφάλισε τη συγχώρεση της οικογένειάς του. Στη συνέχεια, επέστρεψε στα καθήκοντά του στη Φλωρεντία πριν τελικά φύγει από την πόλη για τη Ρώμη το 1534.
Τα πινέλα που αγαπήσαμε: Οι 10 πιο διάσημοι ζωγράφοι στην ιστορία !