Οι ταινίες έχουν τη δύναμη να μας μεταφέρουν σε άλλους κόσμους και εποχές, κάνοντάς μας να ξεχάσουμε την πραγματικότητα για λίγες ώρες.
Αυτό το μαγικό ταξίδι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ειδικά εφέ, που μετατρέπουν φανταστικές ιδέες σε αληθοφανείς εμπειρίες στη μεγάλη οθόνη. Ενώ το τελικό αποτέλεσμα με τα επεξεργασμένα εφέ είναι εντυπωσιακό, είναι εξίσου συναρπαστικό να δούμε πόσο μεταμορφώνονται οι σκηνές μέσα από τη διαδικασία παραγωγής.
Ο Χάρι Πότερ επιστρέφει μαγικά: Το εντυπωσιακό ΑΙ τρέιλερ που κατακτά το διαδίκτυο
Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά σε 15 “πριν” και “μετά” από σκηνές ταινιών, που αποδεικνύουν τη δύναμη των ειδικών εφέ. Από την προσθήκη τεράστιων εκρήξεων μέχρι τη μετατροπή απλών τοποθεσιών σε περίτεχνα σκηνικά, αυτές οι εικόνες δίνουν μια γεύση από τον κόπο και τη λεπτομέρεια που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός κινηματογραφικού αριστουργήματος. Μερικές από τις ταινίες της λίστας είναι γνωστές στους περισσότερους, ενώ άλλες ίσως σας εκπλήξουν με τα μυστικά που κρύβουν πίσω από τις κάμερες.
1. Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ (2009)
Η ταινία διαθέτει πολλά μαγικά εφέ, με τα CGI να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά της μαγείας του κόσμου του Χάρι Πότερ στη μεγάλη οθόνη.
2. Atomic Blonde (2017)
Στο “Atomic Blonde”, χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά εφέ για να δημιουργηθεί ένα στυλιζαρισμένο look, όπως η χρήση neon φωτισμού και χρωματισμού για να επιτευχθεί μια ζωηρή, ρετρό αισθητική.
3. Η Κατάκτηση του Πλανήτη των Πιθήκων (2017)
Τα CGI διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του “War for the Planet of the Apes” (2017). Η ταινία διαθέτει πολλούς μη ανθρώπινους χαρακτήρες, όπως ο Caesar και ο στρατός του από ευφυείς πιθήκους, οι οποίοι δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου μέσω τεχνολογίας σύλληψης κίνησης και γραφικών υπολογιστή.
4. Game of Thrones (2011)
Το “Game of Thrones” (2011) είναι μια τηλεοπτική σειρά που χρησιμοποίησε εκτενώς CGI για τη δημιουργία του τεράστιου και λεπτομερούς κόσμου της σειράς, καθώς και για τα πολλά φανταστικά στοιχεία της.
5. Χάρι Πότερ και οι Κλήρες του Θανάτου – Μέρος 2ο (2011)
Η ταινία διαθέτει πολλά μαγικά πλάσματα και άλλα φανταστικά στοιχεία που δημιουργήθηκαν με τη χρήση CGI, όπως αυτή η σκηνή.
6. Deadpool (2016)
Ο ίδιος ο χαρακτήρας του Deadpool απαιτούσε εκτεταμένη χρήση CGI για τη δημιουργία της εμβληματικής κόκκινης και μαύρης στολής του. Οι σκηνοθέτες χρησιμοποίησαν τεχνολογία σύλληψης κίνησης για να καταγράψουν την ερμηνεία του ηθοποιού Ryan Reynolds, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε ψηφιακό χαρακτήρα μέσω CGI.
7. Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού (2003)
Οι σκηνοθέτες χρησιμοποίησαν τεχνολογία σύλληψης κίνησης για να καταγράψουν τις ερμηνείες ηθοποιών και ακροβατών, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε ψηφιακούς χαρακτήρες μέσω CGI.
8. Πειρατές της Καραϊβικής: Σεντούκι του Νεκρού (2006)
Οι “Πειρατές της Καραϊβικής: Σεντούκι του Νεκρού” (2006) βασίστηκαν επίσης σε μεγάλο βαθμό στα CGI για την παραγωγή τους. Η ταινία διαθέτει πολλά φανταστικά στοιχεία και πλάσματα που δημιουργήθηκαν με τη χρήση CGI, όπως ο Davy Jones και το πλήρωμά του από θαλάσσια πλάσματα, το Kraken, και διάφορα μαγικά εφέ όπως η τηλεμεταφορά.
9. Οι Εκδικητές (2012)
Η χρήση CGI στους “Εκδικητές” βοήθησε στην πραγματοποίηση της ιστορίας και των χαρακτήρων με τρόπο που δεν θα ήταν εφικτός μόνο με πρακτικά εφέ, συμβάλλοντας στην κριτική και εμπορική επιτυχία της ταινίας. Ο μετασχηματισμός του Hulk είναι ένα καλό παράδειγμα που συνέβαλε στην επιτυχία της ταινίας.
10. Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (2010)
Η ταινία διαθέτει πολλά μεγάλα περιβάλλοντα που δημιουργήθηκαν με τη χρήση ψηφιακών ζωγραφιών και CGI, όπως αυτή η σκηνή, το κάστρο της Κόκκινης Βασίλισσας και το κάστρο της Λευκής Βασίλισσας. Οι σκηνοθέτες χρησιμοποίησαν επίσης τεχνολογία σύλληψης κίνησης για να καταγράψουν τις ερμηνείες ηθοποιών, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε ψηφιακούς χαρακτήρες μέσω CGI.
11. Εκδικητές: Infinity War (2018)
Το CGI χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ενίσχυση των πρακτικών εφέ και τη δημιουργία μιας ομαλής ενοποίησης μεταξύ live-action footage και ψηφιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, σε κάποιες σκηνές, οι δημιουργοί της ταινίας χρησιμοποίησαν πράσινες οθόνες για να τοποθετήσουν τους ηθοποιούς σε ψηφιακά περιβάλλοντα και πρόσθεσαν λεπτομέρειες όπως νερό, φωτιά και συντρίμμια για να κάνουν τη σκηνή πιο ρεαλιστική.
12. Μόγλης: Ο Θρύλος της Ζούγκλας (2018)
Η ταινία απαιτούσε εκτεταμένη χρήση ψηφιακών εφέ για να απεικονίσει τις κινήσεις, τις ικανότητες και τις αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων. Οι δημιουργοί της ταινίας χρησιμοποίησαν τεχνολογία σύλληψης κίνησης για να καταγράψουν τις επιδόσεις των ηθοποιών, οι οποίες στη συνέχεια μεταφράστηκαν σε ψηφιακούς χαρακτήρες μέσω CGI. Και αυτή η εγκάρδια σκηνή είναι ένα παράδειγμα.
13. Deadpool (2016)
Μια ακόμα λήψη από τα παρασκήνια του Deadpool. Το CGI χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ενίσχυση των περιβαλλοντικών και πρακτικών εφέ.
14. Πειρατές της Καραϊβικής: Η Εκδίκηση του Σαλαζάρ (2017)
Οι «Πειρατές της Καραϊβικής: Οι Νεκροί δεν Λένε Παραμύθια» (2017) βασίστηκαν πραγματικά στο CGI για την παραγωγή τους. Η ταινία περιέχει πολλά φανταστικά στοιχεία και πλάσματα που δημιουργήθηκαν με τη χρήση CGI, όπως ο Captain Salazar και το πλήρωμά του από φαντάσματα ναυτικών, η μυστική Τρίαινα του Ποσειδώνα και τα φαντάσματα καρχαριών.
15. Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται (2016)
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η χρήση CGI στο Fantastic Beasts and Where to Find Them βοήθησε να ζωντανέψουν η ιστορία και οι χαρακτήρες με τρόπο που δεν θα ήταν δυνατός μόνο με πρακτικά εφέ, και συνέβαλε στην κριτική και εμπορική επιτυχία της ταινίας.