Γεννημένος στις 13 Φεβρουαρίου 1910, ο συν-εφευρέτης του τρανζίστορ, William B. Shockley αναδείχθηκε ως μια κομβική προσωπικότητα στα χρονικά της επιστήμης και της τεχνολογίας, ιδιαίτερα για το πρωτοποριακό έργο του στον τομέα της φυσικής,
Παρά τη σπουδαιότητά του στον τεχνολογικό τομέα, ο Shockley είναι επίσης γνωστός για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του, κυρίως σε θέματα ρατσισμού.Το έργο του στο εργαστήριο ημιαγωγών του στο Mountain View της Καλιφόρνιας έπαιξε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία της Silicon Valley, η οποία αναδείχθηκε ως κέντρο καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
Νίκολα Τέσλα: Το 1926 κατάφερε να προβλέψει το μέλλον της ανθωπότητας (ΒΙΝΤΕΟ)
Μαζί με τους John Bardeen και Walter H. Brattain, ο Shockley βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1956 για το έργο τους πάνω στο τρανζίστορ. Έχοντας αφιερώσει δύο δεκαετίες και στον τομέα της γενετικής, υποστήριζε ότι η νοημοσύνη είναι γενετικά καθορισμένη, με τους μαύρους να θεωρούνται γενετικά κατώτεροι από τους λευκούς.
Ακόμη, πρότεινε τη στείρωση ατόμων με IQ κάτω του 100, με αμοιβή για κάθε μονάδα νοημοσύνης πάνω από αυτό το όριο. Αυτή η πρόταση αναδεικνύει την άποψή του για την ανάγκη περιορισμού της “δυσγενετικής” αναπαραγωγής. Ο ίδιος θεωρούσε ότι η εργασία του στη γενετική ήταν πιο σημαντική από εκείνη στον τομέα του τρανζίστορ. Συνέχισε να αναλύει δεδομένα και να συντάσσει μελέτες για τις απόψεις του μέχρι και λίγο πριν τον θάνατό του, σύμφωνα με αναφορές της συζύγου του.
Οι φυλετικές απόψεις του είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί από τους συναδέλφους του να τον απορρίψουν και άλλοι να τον κατηγορήσουν. Ακόμα και τα τρία παιδιά του απομακρύνθηκαν από αυτόν, καθώς ποτέ δεν έκρυψε την άποψή του πως ήταν ανώτερος λόγω των γονιδίων της μητέρας τους.
Ήταν και ένα απαίσιο αφεντικό. Ο Joel Shurkin, συγγραφέας της βιογραφίας του με τίτλο “Broken Genius”, δήλωσε στο NPR ότι ήταν ίσως ο χειρότερος μάνατζερ στην ιστορία των ηλεκτρονικών. Παρά το ταλέντο του να επιλέγει και να προσλαμβάνει τους καλύτερους, αντί να ενθαρρύνει και να εμπνέει τους υπαλλήλους του, τους αποθάρρυνε και τους υπονόμευε.
Η συνεχής κριτική και αμφισβήτηση των επαγγελματιών του οδήγησε σε μειωμένη απόδοση της ομάδας του. Πιστεύοντας ότι υπήρχε σαμποτάζ στο εργαστήριό του, υπέβαλε ακόμα και τους υπαλλήλους του σε τεστ πολυγράφου. Όπως ήταν επόμενο, η κακή διαχείρισή του προκάλεσε μια εξέγερση στο εργαστήριό του, με αποτέλεσμα οκτώ επιστήμονες να τον εγκαταλείψουν. Αυτοί οι οκτώ ίδρυσαν την εταιρεία Fairchild Semiconductor, η οποία στη συνέχεια έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία μεγάλων ονομάτων στην Silicon Valley, όπως η Intel, η AMD, η Microchip Technology και η Kleiner Perkins Caufield & Byers.
Σύμφωνα με τον βιογράφο του, ο Shockley δεν είχε κάποιο κέρδος από την εταιρεία του.
Δείτε συνέντευξή του παρακάτω:
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.