Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
ελληνικη γλωσσα

Η ελληνική έκφραση που οι περισσότεροι «στραγγαλίζουμε» όσες φορές τη λέμε

Τα εκφραστικά λάθη αποτελούν μια σημαντική πτυχή της γλωσσικής επικοινωνίας και επηρεάζουν την ακρίβεια, τη σαφήνεια και την αποτελεσματικότητα του μηνύματος που προσπαθούμε να μεταδώσουμε.

Στην ελληνική γλώσσα, υπάρχει μια πληθώρα λανθασμένων χρήσεων λέξεων, φράσεων ή γραμματικών κανόνων που συχνά παραβλέπουμε ή υποτιμούμε. Αυτά τα λάθη μπορεί να προκύπτουν από έλλειψη γνώσης, από την αμέλεια ή από την επηρεασμένη χρήση της γλώσσας από το περιβάλλον μας.

Η σελίδα στο Instagram που μας μαθαίνει «ιδιαίτερες λέξεις» της ελληνικής κάθε μέρα

Είναι ζωτικής σημασίας να αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των εκφραστικών λαθών και να επιδιώκουμε τη διόρθωσή τους. Με την ανάπτυξη της γνώσης και της ευαισθητοποίησης στα εκφραστικά λάθη, μπορούμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της επικοινωνίας μας και να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τους συνομιλητές μας. (Ο χρήστης Φατσέας πληκτρολογεί…)

Ποια είναι λοιπόν, η επίμαχη έκφραση;

Στην ελληνική γλώσσα, συχνά χρησιμοποιούμε τη φράση “διέλαθε την προσοχή μου” για να εκφράσουμε ότι κάτι πέρασε απαρατήρητο, μας διέφυγε. Ωστόσο, παρόλο που αυτή η φράση είναι διαδεδομένη, η χρήση της συχνά δεν είναι σωστή σύμφωνα με τους γραμματικούς κανόνες της ελληνικής γλώσσας.

Η σωστή μορφή της φράσης είναι “διέλαθε την προσοχή”, και όχι “διέλαθε της προσοχής”, καθώς η σωστή χρήση του ρήματος “διαλανθάνω” είναι στην αιτιατική και όχι στη γενική πτώση. Το ίδιο ισχύει και για το ρήμα “διαφεύγω”.

Η μεγαλύτερη ελληνική λέξη με 172 γράμματα ανήκει σε έργο του Αριστοφάνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr