Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που ρίχνει φως στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σε μια σπηλιά στην άκρη του δρόμου μέσα σε έναν ισραηλινό τάφο, έφεραν στο φως τα αποτεφρωμένα λείψανα μιας αρχαίας Ελληνίδας εταίρας, που πιθανότατα συνόδευε τις δυνάμεις του Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια εκστρατειών. Χρονολογείται πριν από 2.300 χρόνια και βρίσκεται στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ, μακριά από οικισμούς, ο τάφος παραπέμπει στον πιθανό ρόλο της ως εταίρα που ταξίδευε με τους στρατιώτες.
Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος συνάντησε τον Διογένη – Ο διάλογος που έμεινε στην «ιστορία»
Το εύρημα αυτό, το πρώτο του είδους του, πιστεύεται ότι αποτελεί τον τόπο ανάπαυσης μιας Ελληνίδας που σχετίζεται με ένα υψηλόβαθμο μέλος του ελληνιστικού στρατού. Η εταίρα ενταφιάστηκε μαζί με έναν χάλκινο καθρέφτη και τέσσερα σιδερένια καρφιά. Ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών κατά τον θάνατό της, η ελληνική κληρονομιά της γυναίκας είναι εμφανής μέσω της τοποθέτησης του καθρέφτη σε ένα πτυσσόμενο κουτί που μοιάζει με εκείνα που βρέθηκαν σε ελληνιστικούς τάφους.
Σε αντίθεση με τους τυπικούς καθρέφτες που κοσμούνται με εξιδανικευμένες μορφές, αυτός ο καθρέφτης εμφανίζει ένα απλούστερο μοτίβο ομόκεντρων κύκλων στο εξωτερικό του. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Liat Oz, υποθέτουν ότι μπορεί να ήταν δώρο ενός ισχυρού πελάτη προς την εταίρα. Ενώ οι παντρεμένες γυναίκες εκείνης της εποχής σπάνια έβγαιναν από τα σπίτια τους, τα ιστορικά αρχεία δείχνουν την παρουσία εταίρων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών εκστρατειών, οι οποίες προσέφεραν όχι μόνο σεξουαλικές υπηρεσίες αλλά εκπαίδευση και ψυχαγωγία.
Η ανακάλυψη σιδερένιων καρφιών στον τάφο υποδηλώνει πιθανή πίστη στις “μαγικές τους δυνάμεις”, κάτι που ήταν σύνηθες σε αρχαίους ελληνικούς, ρωμαϊκούς και εβραϊκούς τάφους της εποχής εκείνης. Καθώς θα εξελίσσεται η περαιτέρω ανάλυση του χάλκινου καθρέφτη, οι ερευνητές αναμένουν να αποκαλύψουν πληροφορίες για το ιστορικό της γυναίκας και την ταυτότητα του συνοδού της.
Διαβάστε περισσότερα για τον Μέγα Αλέξανδρο:
Μουσείο κυκλαδικής τέχνης: Ο Μέγας Αλέξανδρος κάνει στάση στη νέα έκθεση του Μουσείου (Φωτογραφίες)
Μέγας Αλέξανδρος: 3 σημαντικά στοιχεία για τον τάφο του που τραβούν τα πέπλα του μυστηρίου