Η Κική Δημουλά διαβάζει το ποίημα της «Το σπάνιο δώρο» και αναρωτιέται γιατι δυσκολευόμαστε να αγκαλιάσουμε τους μεγάλους ανθρώπους;
Η μοναδική Κική Δημουλά απαγγέλει το ποίημα της «Σπάνιο Δώρο», μιλώντας για τα «γερόντια» αυτά που παραμελούμε και ξεχνάμε να φιλήσουμε, να αγκαλιάσουμε να συναίσθανθούμε.
Η καταδίκη τους μακρά έχοντας διαφορετική μοίρα από τους υπόλοιπους νιώθουν την εγκαταληψη σε μεγεθυμένο βαθμό.
Δεν κάνει να παχαίνουν οι στερήσεις καταγράφει η Κική Δημουλά, η οποία βίωσε και εκείνη την έλλειψη αγκαλιάς, όντας ηλικιωμένη.
Εμείς αναρωτιόμαστε πόσες φορές παραμέλησαμε να αγκαλιάσουμε, να φιλήσουμε και να σταθούμε δίπλα στους ηλικιωμένους νιώθοντας τη μοναξιά τους σε κάποια στροφή της ζωης μας.
Αχ αυτοί οι ηλικιωμένοι!
Τα χέρια των ηλικιωμένων ωριμασμένα από τους ανέμους της ύπαρξης, περιβάλλουν την ουσία περασμένων εποχών. Με κάθε κίνηση, διευθύνουν μια ορχήστρα αναμνήσεων, καλώντας τον απόηχο του γέλιου, τους ψιθύρους της αγάπης και τις οδυνηρές νότες των απωλειών που αντιμετωπίστηκαν με στωική αποφασιστικότητα. Το άγγιγμά τους είναι μια γέφυρα προς το παρελθόν, μια οπτική σύνδεση με τις αφηγήσεις που διαμόρφωσαν το ταξίδι τους.
Στο ρυθμό των φωνών τους, υπάρχει μια λυρική ποιότητα, μια αντήχηση που αντικατοπτρίζει τη συμφωνία του ίδιου του χρόνου.
Το να βρίσκεσαι μπροστά στους ηλικιωμένους είναι σαν να στέκεσαι στο κατώφλι της ζωντανής ιστορίας. Η παρουσία τους, μια μαρτυρία της κυκλικής φύσης της ζωής, μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε παρά θεματοφύλακες των αφηγήσεων που προηγούνται από εμάς.
Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα (20: 28 λεπτά)
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Λίγα λόγια για τη Κική Δημουλά:
Η Κική Δημουλά (1931-2020), μια σεβαστή Ελληνίδα ποιήτρια, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία με τους αινιγματικούς και εσωστρεφείς στίχους της. Γεννημένη στην Αθήνα, η ποίηση της Δημουλά είναι διάσημη για τις βαθιές φιλοσοφικές της αποχρώσεις, τη γλωσσική καινοτομία και την αδυσώπητη εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής.
Το ποιητικό ρεπερτόριο της Δημουλά συχνά εμβαθύνει στις περιπλοκές της ύπαρξης, αντιμετωπίζοντας θέματα θνητότητας, ταυτότητας και υπαρξιακής αναζήτησης νοήματος. Η γλώσσα της χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό μείγμα απλότητας και πολυπλοκότητας, με προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις που αντηχούν με συναισθηματικό βάθος και διανοητικό πλούτο.
Ως ποιήτρια, η ξεχωριστή φωνή της Δημουλά αναδύεται μέσα από την ικανότητά της να συνυφαίνει το προσωπικό με το οικουμενικό. Η εξερεύνηση του εσωτερικού κόσμου της, συχνά χρωματισμένη με συμβολικά στοιχεία, αποκαλύπτει μια βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα θέματα της αγάπης, της απώλειας και του περάσματος του χρόνου επανέρχονται στο έργο της, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό συναισθημάτων που βρίσκει απήχηση στους αναγνώστες πέρα από πολιτισμικά σύνορα.
Ο αντίκτυπος της Δημουλά εκτείνεται πέρα από τον γραπτό της λόγο- έχει αναγνωριστεί για τη συμβολή της στην ελληνική λογοτεχνία με σημαντικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Βραβείου Ποίησης. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, εισάγοντας το διεθνές κοινό στον πλούτο της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.
Η παρακαταθήκη της Κικής Δημουλά διαρκεί μέσα από την ικανότητά της να συλλαμβάνει την ουσία της ανθρώπινης εμπειρίας με τρόπο που είναι τόσο υποβλητικός όσο και πνευματικά διεγερτικός. Η ποίησή της αποτελεί μια διαχρονική εξερεύνηση της πολυπλοκότητας της ύπαρξης, ενθαρρύνοντας τους αναγνώστες να προβληματιστούν πάνω στα βαθιά ερωτήματα που καθορίζουν το ανθρώπινο μονοπάτι που με τόσο κόπο χτίστηκε.
Δείτε περισσότερες ομιλίες για να ομορφύνετε τον κόσμο σας:
Μαθήματα ζωής του Ματθαίου Γιωσαφάτ για την Ελληνίδα μητέρα (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Άλμπερ Καμύ σε μια ομιλία που έμεινε στην ιστορία (ΒΙΝΤΕΟ)
Χρόνης Μίσσιος: «Κάναμε το σώμα μας ένα απέραντο νεκροταφείο δολοφονημένων επιθυμιών…» (ΒΙΝΤΕΟ)
Κώστας Καζάκος: «Οι άνθρωποι περιμένουν βουβά την εξόντωσή τους…» – ΒΙΝΤΕΟ
Δημήτρης Λιαντίνης: 10 ομιλίες που χαράχτηκαν στη ψυχή μας – ΒΙΝΤΕΟ