Τα κακόβουλα σχόλια ή διαφορετικά τα hate comments υπήρχαν ανέκαθεν και δεν περίμεναν την εποχή του «απρόσωπου» διαδικτύου για να εκδηλωθούν. Ο Σωκράτης είχε προσεγγίσει το συγκεκριμένο ζήτημα όπως θα δούμε παρακάτω.
Η αντιμετώπιση των κακόβουλων σχολίων μπορεί να είναι μια δύσκολη αλλά ουσιαστική πτυχή της πλοήγησης στον διαδικτυακό κόσμο. Απέναντι στον αρνητισμό, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε μια ψύχραιμη και ήρεμη συμπεριφορά. Πρώτα απ’ όλα να μην αντιδράσετε παρορμητικά ή αμυντικά. Κάντε ένα βήμα πίσω και εκτιμήστε αν η συμμετοχή σε μια συζήτηση θα ήταν παραγωγική.
Συχνά, είναι πιο ωφέλιμο να αγνοήσετε ή να μπλοκάρετε την πηγή της αρνητικότητας για να διατηρήσετε την ψυχική σας ευεξία. Να θυμάστε ότι τα σχόλια μίσους συχνά πηγάζουν από τις ανασφάλειες ή τα προβλήματα του σχολιαστή και όχι από την αντανάκλαση του χαρακτήρα σας. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με μια υποστηρικτική κοινότητα και επικεντρωθείτε στα θετικά σχόλια που λαμβάνετε.
Αλκυόνη Παπαδάκη: «Τραγουδάμε για την αγάπη που δε γνωρίσαμε…Για τον έρωτα που κρεμάσαμε φεύγοντας…»
Τί υποστήριζε όμως ο Σωκράτης;
Μια μέρα, κάποιος προσέβαλε άσχημα δημοσίως τον Σωκράτη φωνάζοντας στην αγορά:
Ο Σωκράτης δεν απάντησε, απλώς χαμογέλασε, κουνώντας το κεφάλι.
Ένας πλούσιος αριστοκράτης γνωστός του Σωκράτη, βλέποντας αυτή τη σκηνή ρώτησε τον Σωκράτη:
– Πώς μπορείς και ανέχεσαι τέτοιες προσβολές; Δεν αισθάνεσαι άσχημα;
Ο Σωκράτης χαμογέλασε ξανά και του είπε: » Έλα μαζί μου».
Ο γνωστός του τον ακολούθησε σε μία παλαιά και σκονισμένη αποθήκη. Ο Σωκράτης άναψε ένα πυρσό, και άρχισε να ψάχνει τριγύρω, μέχρι που βρήκε μια άχρηστη, κουρελιασμένη και τρύπια χλαμύδα. Την έδωσε στον άντρα και του είπε: «Φόρεσέ τη, θα σου κάνει».
Ο άντρας κοίταξε τη κουρελιασμένη χλαμύδα, και του είπε αγανακτισμένος:
-» Είσαι καλά Σωκράτη; Θα φορέσω εγώ αυτό το κουρέλι; Και του πέταξε πίσω τη χλαμύδα».
Βλέπεις, του είπε ο Σωκράτης, φυσικά και δεν δέχθηκες να φορέσεις την βρώμικη χλαμύδα. Κατά τον ίδιο τρόπο, και εμένα δεν με άγγιξαν τα ανόητα και βρώμικα λόγια που είπε εκείνος ο άνθρωπος. Όταν κάποιος σου χαρίζει κάτι που δεν θέλεις, και εσύ δεν το δεχθείς, σε ποιόν ανήκει το απορριφθέν δώρο;
Το να ταράσσεται κάποιος και να θυμώνει από τις προσβολές των άλλων, είναι σαν να δέχεται να φορέσει τα κουρέλια που του ρίχνουν.
Πηγή διαλόγου: xletsos-basilhs.blogspot.gr
Όταν ο Νίτσε μιλούσε για το νόημα της ζωής και τη σημασία του πόνου