Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«Μη μου άπτου»: Ποια είναι η καταγωγή αυτής της φράσης;

Μήπως είσαι «Μη μου άπτου»; Αν εχεις χρησιμοποιήσει και εσύ αυτη την έκφραση χωρίς να ξέρεις την σημασία της, ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα για την καταγωγή της.

Η φράση «Μη μου άπτου» έχει μια σημαντική ιστορία να μας αφηγηθεί. Τα άγνωστα σύνορα των φράσεων αποτελούν ένα τεράστιο πεδίο όπου η γλώσσα λειτουργεί ως γέφυρα προς το παρελθόν, ξεκλειδώνοντας κρυμμένα πεδία ιστορίας και πολιτισμού. Αυτά τα γλωσσικά τεχνουργήματα, συχνά καλυμμένα στους διαδρόμους του χρόνου, φέρουν τα αποτυπώματα περασμένων εποχών, λειτουργώντας ως σιωπηλοί θεματοφύλακες των ανθρώπινων εμπειριών. Κάθε φράση είναι μια πύλη, που μας συνδέει με τη σοφία, τα συναισθήματα και τις αποχρώσεις εκείνων που προηγήθηκαν.

Αυτά τα λεκτικά θραύσματα, σαν ηχώ από ένα μακρινό τοπίο, ψιθυρίζουν ιστορίες κοινωνιών, πεποιθήσεων και παραδόσεων που διαμόρφωσαν τη συλλογική μας ταυτότητα.

Οι 30 αρχαίες φράσεις που χρησιμοποιείς και ας ήσουν σκράπας στα αρχαία!

Τί σημαίνει η φράση «Μη μου άπτου»;

τί σημαίνει «Μη μου άπτου

Η έκφραση «Μη μου άπτου» έχει την άμεση έννοια της συμβουλής κατά της σωματικής επαφής, όπως παραδειγματικά αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, συγκεκριμένα στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Η έκφραση αυτή ελέχθη όταν ο Ιησούς αποκαλύφθηκε στη Μαρία Μαγδαληνή μετά την ανάστασή του και κατά την προσπάθειά της να τον αγγίξει οδήγησε στην απάντηση: “Μη μου άπτου, ούπω γαρ αναβέβηκα προς τον πατέρα” (Ιωάν. 20,17).

Σύμφωνα με τις επικρατούσες ερμηνείες, ο Ιησούς είπε αυτά τα λόγια στη Μαρία Μαγδαληνή επειδή το Άγιο Πνεύμα δεν είχε ακόμη σταλεί από τον Θεό και μόνο μέσω του Αγίου Πνεύματος θα αποκτούσε τη διορατικότητα να δει τον αναστημένο Κύριό της.

Στη σύγχρονη χρήση, η φράση «Μη μου άπτου»  έχει αποκτήσει αρνητική χροιά, περιγράφοντας ένα άτομο που είναι ευαίσθητο ή προσβάλλεται εύκολα.

Υπάρχει και φυτό «Μη μου άπτου»;

τί σημαίνει «Μη μου άπτου
Ωστόσο σχετίζεται με το φυτό μιμόζα, επιστημονικά γνωστό ως mimosa pudica ή “μιμόζα η αισχυντηλή (ντροπαλή). Το όνομα αυτό προέρχεται από την ιδιαίτερη συμπεριφορά των φύλλων του, τα οποία κλείνουν και πέφτουν όταν τα αγγίζεις.

Πώς λεγόταν η Αθήνα πριν πάρει το γνωστό σε όλους όνομά της;

Πηγή φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr