Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ως στόχο να εδραιώσει την κληρονομιά του και να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους εγκαινιάζοντας τη Δευτέρα ένα μνημείο για τον εορτασμό της γαλλικής γλώσσας.
Ο Μακρόν χρησιμοποίησε την ευκαιρία αυτή για να εμπλακεί σε μια πολιτιστική συζήτηση, προσφέροντας την υποστήριξή του σε μια πρόταση της δεξιάς που επιδιώκει να απαγορεύσει τη “γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς”. Αυτή η γλωσσική τάση περιλαμβάνει τη χρήση τόσο αρσενικών όσο και θηλυκών μορφών των λέξεων όταν γράφουν, μια δημοφιλής πρακτική τον τελευταίο καιρό.
Κατά τη διάρκεια της έναρξης λειτουργίας της Cite Internationale de la Langue Francaise, λίγες ώρες πριν η Γερουσία συζητήσει την προτεινόμενη νομοθεσία, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να αντισταθεί στο να υποκύψει σε περαστικές μόδες.
Οι σύγχρονοι Γάλλοι πρόεδροι έχουν συχνά επιδιώξει φιλόδοξα πολιτιστικά έργα ως μέσο για να αφήσουν ένα μόνιμο σημάδι στην ιστορία του έθνους τους. Προηγούμενοι ηγέτες, όπως ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ζορζ Πομπιντού και ο Ζακ Σιράκ, ανέλαβαν σημαντικά πολιτιστικά εγχειρήματα, από τη μετατροπή του μουσείου του Λούβρου έως την κατασκευή εμβληματικών κτιρίων όπως η Όπερα της Βαστίλης και η Εθνική Βιβλιοθήκη.
Η παράδοση αυτή, η οποία εξασθένησε τον 21ο αιώνα, αναζωπυρώθηκε από τον Μακρόν. Ξεκίνησε την αποκατάσταση ενός αναγεννησιακού πύργου στο Villers-Cotterets, δημιουργώντας ένα διεθνές κέντρο για τη γαλλική γλώσσα. Το κέντρο αυτό στοχεύει να προσελκύσει 200.000 επισκέπτες ετησίως με την εκτεταμένη βιβλιοθήκη του, τις διαδραστικές προβολές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταφράσεις του μουσείου στα αγγλικά φαίνεται να είναι δευτερεύουσας σημασίας, περιγράφοντας τον πύργο ως “ένα κορυφαίο σημείο της γαλλικής ιστορίας και αρχιτεκτονικής”.
Οι ανησυχίες σχετικά με την επιρροή της αγγλικής γλώσσας στα γαλλικά εξακολουθούν να υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια, με την Academie Francaise να επικρίνει τακτικά την εισροή αγγλικών φράσεων. Πιο πρόσφατα, υπάρχει ανησυχία σχετικά με την επίδραση της γλώσσας που περιλαμβάνει το φύλο, όπου τόσο οι αρσενικοί όσο και οι θηλυκοί τύποι χρησιμοποιούνται στη γραφή, διαχωρισμένοι με τελείες (π.χ. “francais.e.s”).
Η προτεινόμενη νομοθεσία που συζητείται στη Γερουσία θα απαγόρευε αυτή τη γλώσσα που περιλαμβάνει το φύλο στην εκπαίδευση και σε επίσημα έγγραφα, από συμβάσεις εργασίας μέχρι νομικά έγγραφα και εγχειρίδια. Ο Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του στην κίνηση αυτή, τονίζοντας ότι η ουδέτερη μορφή της γαλλικής γλώσσας παρέχεται από το αρσενικό και η προσθήκη τελειών στη μέση των λέξεων είναι περιττή.
Η επιλογή του Villers-Cotterets ως τόπου εγκατάστασης του μουσείου είναι σημαντική λόγω της σύνδεσής του με τον Αλέξανδρο Δουμά, τον διάσημο συγγραφέα των “Τριών σωματοφυλάκων” και του “Κόμη του Μόντε Κρίστο”, ο οποίος μάλιστα έκανε μαθήματα ξιφασκίας στον πύργο. Ωστόσο, η πολιτική παίζει επίσης ρόλο στην απόφαση αυτή, καθώς η πόλη βρίσκεται σε μια περιοχή που μαστίζεται από το κλείσιμο εργοστασίων και την υψηλή ανεργία, που παραδοσιακά ευθυγραμμίζεται με ακροδεξιές ιδεολογίες.
Ο Μακρόν τόνισε τη σημασία της γαλλικής γλώσσας ως ενωτικής δύναμης, ειδικά σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από διαιρέσεις και αυξανόμενη εχθρότητα. Τόνισε ότι, παρά το όνομά της, η Γαλλία δεν είναι η πολυπληθέστερη γαλλόφωνη χώρα- αυτή η διάκριση ανήκει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 100 εκατομμύρια πολίτες.
Ο πύργος έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει τη 19η σύνοδο κορυφής του γαλλόφωνου κόσμου το επόμενο έτος, με προσκλήσεις που έχουν απευθυνθεί σε περίπου 88 ηγέτες.