Η πραγματική «Ατλαντίδα» είναι η «χαμένη» πόλη του Ηρακλείου που βυθίστηκε στη Μεσόγειο πριν από μια χιλιετία.
Ο Γάλλος αρχαιολόγος Φρανκ Γκοντιό ανακάλυψε νέους θυσαυρούς από την χαμένη πόλη του Ηρακλείου (ή Θώνις, όπως την αποκαλούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι) στο βυθό της Μεσογείου, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Daily Mail.
Πρόκειται για μια πόλη που βρίσκεται στην περιοχή της σημερινής Αιγύπτου, η οποία όμως είχε άμεση σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό Μάλιστα, το Ηράκλειον θεωρείτο ως το μεγαλύτερο λιμάνι σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας από το Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ.
Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αρχαιολόγους ως η «πραγματική» Ατλαντίδα, καθώς όπως και το μυθικό βασίλειο, έτσι και το Ηράκλειο βυθίστηκε πριν από περίπου 1.000 χρόνια, εξαιτίας ενός «κατακλυσμικού γεγονότος» που έλαβε χώρα στην περιοχή.
Σύμφωνα πάντα με αποκαλύψεις της Daily Mail, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως πολύτιμα αντικείμενα σε καλή κατάσταση.
Κάποια εύθραυστα αλαβάστρινα δοχεία, τα οποία θεωρείται πως περιείχαν αρώματα, χρυσά κοσμήματα αλλά και ένα παράξενο δοχείο σε σχήμα πάπιας, το οποίο μάλλον το χρησιμοποιούσαν ως αμφορέα ήταν μερικά από τα κυρίως ευρήματα.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα ήταν δύο τελετουργικά ασημένια πιάτα, τα οποία εκείνη την εποχή είχαν αμύθητη αξία και προορίζονταν για θρησκευτικές λειτουργίες και σπονδές προς τους θεούς.
Εντόπισαν επίσης και ένα απόκοσμο κεραμικό χέρι που ξεπρόβαλλε ανάμεσα στα χαλίκια, καθώς και ένα ένας κίονας στολισμένος με ιερογλυφικά φτιαγμένα από το ημιπολύτιμο πέτρωμα λάπις λαζούλι.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιολόγο, τα εν λόγω ευρήματα αποδεικνύουν τόσο των πλούτο του Ηρακλείου όσο και την θρησκευτική ευλάβεια των κατοίκων της πόλης.
Η Χαμένη Ατλαντίδα: 20 συναρπαστικά στοιχεία για τη μυστηριώδη χαμένη πόλη