«Είμαι λοιπόν, γιος του Χάους. Και όχι αλληγορικά, μα στην πραγματικότητα, αφού γεννήθηκα κοντά σ’ ένα πυκνό δάσος που οι κάτοικοι του Τζιρζέντι το ονομάζουν Καβούζου, παραφθορά της αρχαίας ελληνικής λέξης Χάος».
Πόσο εύστοχα παρουσιάζει ο Λουίτζι Πιραντέλλο τη σχετικότητα των πραγμάτων και την υποκειμενικότητα της αλήθειας στο έργο του Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε! Με άκρως κωμική διάθεση καταδεικνύει την πολυπλοκότητα που διατρέχει τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς και την τάση του ατόμου να βλέπει πίσω από την κλειδαρότρυπα τις ζωές των άλλων. Μέσα στο κωμικό, όμως, καθρεφτίζεται το τραγικό.
Ο Ιταλός δραματουργός, δοκιμιογράφος και μυθιστοριογράφος, γεννήθηκε στη Αγκριτζέντο της Σικελίας (τον αρχαίο Ακράγαντα) το 1867 και πέθανε σαν σήμερα, το 1936.
Στον ποιητή και δημοσιογράφο Κώστα Ουράνη αναφέρει το θαυμασμό του προς τον ελληνικό πολιτισμό και ισχυρίζεται πως η καταγωγή του είναι από τη Μεγάλη Ελλάδα. Μάλιστα, για το επίθετό του, λέει πως πρόκειται για παραφθορά του ελληνικού Πυράγγελος.
Γνώρισε τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και της Βόννης. Δεν άργησε, όμως, να συναναστραφεί με λογοτεχνικούς κύκλους ταξιδεύοντας στη Ρώμη. Έτσι, αρχίζουν οι πρώτες δημοσιεύσεις ποιημάτων και πεζογραφημάτων του.
Η έννοια της αβεβαιότητας -που έβλεπε πως κυριαρχεί στον κόσμο μας- του ασκούσε τεράστια γοητεία. Έτσι, σε όλα τα έργα του είναι φανερή η λεπτή ισορροπία μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, μεταξύ φαίνεσθαι και είναι. Η ίδια η κοινωνία είναι για εκείνον υπαίτια για τη διαμόρφωση και επιβολή στερεοτύπων και πλαισίων, που δεν αφήνουν τον άνθρωπο ελεύθερο και αυθεντικό. Πιστεύει πως το άτομο είναι αναγκασμένο να φοράει διαφορετικές μάσκες, ανάλογα με τους κοινωνικούς ρόλους που επιτελεί στη ζωή. Μοιάζει, γι’ αυτό το λόγο, με μια μεγάλη θεατρική παράσταση, γεμάτη πολυπλοκότητα και χάος.
Από τα έργα του ξεχωρίζουν: Όταν ήμουν τρελός, Όπως με θέλεις, Να ντύσουμε τους γυμνούς, Έξι πρόσωπα αναζητούν συγγραφέα, Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, Απόψε αυτοσχεδιάζουμε.
Να αναφέρω πως αξίζει να διαβάσετε τα διηγήματα του συγγραφέα με τίτλο Χάος ή ακόμα καλύτερα, να δείτε την ταινία των Ταβιάνι με τον ομώνυμο τίτλο.
Κάπου εδώ, σταματάμε την ανάγνωση και ακούμε το μονόπρακτο του Πιραντέλλο Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα, με τη φωνή του Γιώργου Μιχαλακόπουλου.
Διαφορετικά, βάζουμε την ταινία.
Καλή ακρόαση ή καλή προβολή…
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Μπορείτε να βρείτε το έργο «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» από το θέατρο της Δευτέρας εδώ.
Κείμενο: Αλίκη Μαργαρού (Lavart)