Στην Κίνα ανακαλύφθηκε αρχαίο κρανίο από άγνωστο ανθρώπινο είδος που έζησε πριν από 300.000 χρόνια
Κινέζοι ερευνητές παρουσίασαν μια νέα ανακάλυψη σχετικά με ένα αρχαίο ανθρώπινο είδος που ευδοκιμούσε πριν από 300.000 χρόνια. Τα απολιθωμένα λείψανα ενός παιδιού, γνωστά ως HLD 6, έχουν ανακαλυφθεί στο Hualongtong της Ανατολικής Ασίας το 2019. Διαφοροποιούμενο από κάθε προηγούμενο ανθρωποειδές εύρημα, το άτομο αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με τις προγονικές γραμμές που οδήγησαν στους Νεάντερταλ, τους Ντενίσοβαν ή τους σύγχρονους ανθρώπους. Αυτή η ανωμαλία αμφισβητεί την τρέχουσα δομή του ανθρώπινου εξελικτικού δέντρου, υποδηλώνοντας την ανάγκη για έναν επιπλέον κρίκο.
Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) έχει περάσει χρόνια ερευνώντας αυτά τα λείψανα, συμπεριλαμβανομένων ενός σαγονιού, ενός κρανίου και οστών ποδιών. Ενώ η δομή του προσώπου αυτού του ανθρωποειδούς μοιράζεται ομοιότητες με τη σύγχρονη γενεαλογική μας γραμμή, η οποία διαχωρίστηκε από τον Homo erectus πριν από 750.000 χρόνια, η απουσία πηγουνιού θυμίζει περισσότερο τους Ντενίσοβαν, μια εξαφανισμένη πλέον ασιατική ομάδα ανθρωποειδών που διαχωρίστηκε από τους Νεάντερταλ πριν από 400.000 χρόνια.
Συνεργαζόμενοι με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong στην Κίνα, το Πανεπιστήμιο York στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Ανθρώπινη Εξέλιξη της Ισπανίας, οι επιστήμονες του CAS προτείνουν την ανακάλυψη μιας εντελώς νέας γενεαλογικής γραμμής. Αυτή η γενεαλογική γραμμή φαίνεται να είναι υβρίδιο, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του κλάδου που οδηγεί στους σύγχρονους ανθρώπους και του κλάδου που δίνει την προέλευση σε άλλα αρχαία ανθρωποειδή της περιοχής, όπως οι Ντενίσοβαν.
Ιστορικά, τα μη αναγνωρίσιμα απολιθώματα ανθρωποειδών του Πλειστόκαινου που ανακαλύφθηκαν στην Κίνα έχουν συχνά ερμηνευθεί ως ενδιάμεσες μορφές σε μια άμεση γραμμή προς τους σύγχρονους ανθρώπους. Αυτή η ερμηνεία, αν και γραμμική και απλή, παραμένει αμφιλεγόμενη και δεν έχει ευρεία αποδοχή. Πρόσφατες ανακαλύψεις στην ανατολική Κίνα αποκαλύπτουν σωματικά χαρακτηριστικά που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις σύγχρονες γραμμές ανθρωποειδών παρά με τον Homo erectus, ο οποίος παρέμεινε στην Ινδονησία μέχρι πριν από περίπου 100.000 χρόνια.
Γονιδιωματικές μελέτες λειψάνων Νεάντερταλ στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία έχουν υποδείξει την παρουσία μιας τέταρτης γραμμής ανθρωποειδών κατά τη διάρκεια του Μέσου και Ύστερου Πλειστόκαινου. Ωστόσο, η ομάδα αυτή παραμένει απροσδιόριστη στα απολιθώματα. Τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα υπολείμματα ανθρωποειδών από την Κίνα μπορούν ενδεχομένως να καλύψουν αυτό το κενό.
Τα απολιθωμένα λείψανα, που ανήκουν σε ένα παιδί 12 ή 13 ετών, παρουσιάζουν χαρακτηριστικά προσώπου που μοιάζουν με τους σύγχρονους ανθρώπους, ενώ τα άκρα, το κρανίο και το σαγόνι τους εμφανίζουν πιο πρωτόγονα χαρακτηριστικά. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν τη συνύπαρξη τριών γενεαλογικών γραμμών στην Ασία: του Homo erectus, του Denisovan και μιας τρίτης γενεαλογικής γραμμής που συγγενεύει στενά με εμάς.
Αν και ο Homo sapiens εμφανίστηκε στην Κίνα μόλις πριν από περίπου 120.000 χρόνια, ορισμένα σύγχρονα χαρακτηριστικά φαίνεται να έχουν βαθύτερη προέλευση. Είναι πιθανό ο κοινός πρόγονος του Homo sapiens και των Νεάντερταλ να προήλθε από τη νοτιοδυτική Ασία προτού εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους. Η επιβεβαίωση αυτής της θεωρίας θα απαιτήσει περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες.
Η έρευνα έχει καταγραφεί στο περιοδικό Journal of Human Evolution.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν απ’ το Science Alert
Τί είναι η αγάπη; 10 ταινίες που αφηγήθηκαν μωσαϊκα έμπνευσης