Στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα πραγματοποιήθηκε η σημερινή τελετή έναρξης του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου.
Η φετινή εκδήλωση για τον 39ο Μαραθώνιο ξεκίνησε με την αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα από 27 παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και τις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου στο Κάτω Σούλι. Μόλις τελείωσαν την προσπάθειά τους, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου τους πρόσφεραν αναμνηστικό μετάλλιο για τη συμμετοχή τους.
«Βρισκόμαστε σε έναν ιερό τόπο, ένα παγκόσμιο προσκύνημα, διαχρονικό προμαχώνα κάθε λαού για ελευθερία, δημοκρατία και αντίσταση. Ενόψει του 39ου Μαραθωνίου Αγώνα, με απόλυτο σεβασμό και ταπεινότητα, ο ΣΕΓΑΣ σας προσκάλεσε σήμερα να παρακολουθήσετε ένα δρώμενο που στόχο έχει να καταδείξει το αδιατάρακτο νήμα που για χιλιετίες μεταφέρει αυτό το μήνυμα. Σε αυτό, το απόλυτο παρόν αφουγκράζεται το απώτερο παρελθόν, διατρανώνοντας τη θέληση και την πίστη όλων μας για το τελικό “Νενικήκαμεν” της ειρήνης και ευημερίας των λαών» είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα στον χαιρετισμό της.
39ος Μαραθώνιος Αθήνας. Ο Αυθεντικός | Τελετή Έναρξης Μαραθωνίου
«Το μήνυμά μας με αυτό το δρώμενο από τους μαθητές μας, είναι σαφές: θέλουμε να φέρουμε τα παιδιά μας μέσα στην ιστορία του τόπου, να βιώσουν την ιστορία ως πραγματικότητα και μέσα από αυτή τη διαδικασία να γίνουν οι πρωταγωνιστές. Συνεπώς, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Δρόμος συμπυκνώνει και μεταδίδει ένα παγκόσμιο μήνυμα αφοσίωσης και πίστης ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο. Τα 42.195 μέτρα της διαδρομής που αποτελούν όνειρο και στόχος ζωής για πολλούς δρομείς από όλο τον κόσμο, είναι ταυτόχρονα και μια διαδρομή στην ιστορία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας.
Συμμετείχαν 15 επαγγελματίες χορευτές από το Χοροθέατρο ART Αρτέμιδος Ιγνατίου. Η αφήγηση βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα της μάχης του Μαραθώνα, όπως λέγεται από αρχαίες πηγές. Τα δύο πρώτα μουσικά θέματα, «Nenikikamen I» και «Dance on the battlefield», είναι αφιέρωμα σε δύο μεγάλους συνθέτες, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον Μίκη Θεοδωράκη.
Ιδιαίτερα στο έργο του Θεοδωράκη, «Διόνυσος», τα θέματα είναι αφιερωμένα στον πεσόντα συνθέτη. Στην εκδήλωση που παρουσίασε η Δάφνη Μπόκοτα παραβρέθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χαράλαμπος Λαλούσης εκπρόσωποι του κόμματος και πλήθος κόσμου. Μετά τη συμβολική τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου ακολούθησε λαμπαδηδρομία.
Ο Μαραθώνιος παραδόθηκε στο πρώτο ζευγάρι λαμπαδηδρόμων, αποτελούμενο από τον πρώτο Έλληνα μαραθωνοδρόμο, που τερμάτισε τον Μαραθώνιο το 1974, και τον εγγονό του δολοφονημένου γιατρού, ειρηνιστή και βαλκανιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Έχουν το ίδιο επίθετο με τον παππού τους Γρηγόρη Λαμπράκη.
Οι δύο λαμπαδηδρόμοι που κατέκτησαν χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν η Αντιγόνη Δρισμπιώτη και η Ελίνα Τζένγκο. Ήταν δύο από τους αθλητές που άναψαν τον βωμό δίπλα στην αφετηρία. Η φλόγα θα συνεχίσει να καίει μέχρι το τέλος του 39ου Μαραθωνίου της Αθήνας την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022.
Διαβάστε περισσότερα: