Ο αυτισμός μέσα από τα μάτια ενός πατέρα. Το ίδρυμα Orange,δημιούργησε ένα βίντεο για τον αυτισμό.
Για να αναπτύξουμε μια καλύτερη γνώση για τον αυτισμό στην κοινωνία, το Orange Foundation ξεκίνησε το «Ταξίδι της Μαρίας » μια ταινία μικρού μήκους του καλλιτέχνη Miguel Gallardo, πατέρα ενός κοριτσιού με αυτισμό. Το ταξίδι της Μαρίας είναι ένα μικρό ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο μιας εφήβης με αυτισμό, ένα ταξίδι γεμάτο χρώμα, αγάπη, δημιουργικότητα και αυθεντικότητα, που ξεκινά με την κατανόηση από τους γονείς της, οι οποίοι βλέπουν ότι η κόρη τους συμπεριφέρεται διαφορετικά, πριν λάβουν την επιβεβαίωση της διάγνωσης.
«Η Μαρία από την πρώτη στιγμή ήταν η χαρά του σπιτιού μας, αλλά δε μας πήρε πολύ να καταλάβουμε ότι κάτι συνέβαινε», ξεκινά την αφήγησή του ο μπαμπάς της Μαρίας.
Ελληνικοί υπότιτλοι Μαριλένα Μαδεμτζή.
Δείτε το βίντεο:
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Τί είναι ο αυτισμός:
Ο Αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφoρά.
Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση, επικοινωνία και περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Η αυτιστική διαταραχή χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες σε διάφορες δομές του εγκεφάλου, αλλά η ακριβής φύση αυτών των ανωμαλιών δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή. Υπάρχουν τρεις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού: το σύνδρομο Asperger, στο οποίο δεν υπάρχει καθυστέρηση στη γνωστική ανάπτυξη ή τη γλώσσα. Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή – Μη Διαφορετικά Προσδιορισμένη (PDD-NOS), στην οποία δεν πληρούνται τα κριτήρια για τις άλλες δύο διαταραχές. και τον αυτισμό, ο οποίος διαγιγνώσκεται όταν δεν πληρούνται τα κριτήρια για τις άλλες δύο διαταραχές.
Ο αυτισμός είναι μια σοβαρή δια βίου νευροψυχιατρική διαταραχή που εμφανίζεται συνήθως από τη γέννηση. Ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική διαταραχή, αλλά μάλλον ανήκει στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Οι διαταραχές αυτές χαρακτηρίζονται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς ανάπτυξης, γι’ αυτό και ονομάζονται «διάχυτες».
Πρόκειται για μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την ψυχολογική ανάπτυξη ενός ατόμου. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής, η ανάπτυξη συγκεκριμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την ψυχοκοινωνική λειτουργία και ικανότητα ενός ατόμου παρεμποδίζεται ή δυσχεραίνεται.
Οι δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και τη σκόπιμη δραστηριότητα σχετίζονται μεταξύ τους. Τα αυτιστικά άτομα τείνουν να έχουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις σε ορισμένους τομείς. Ένα άλλο στοιχείο που καταδεικνύει τη σημασία του θέματος είναι ότι, εκτός του ότι επηρεάζεται άμεσα η ζωή του παιδιού, αλλάζει και τη ζωή των οικογενειών τους. ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
Ο αυτισμός έχει ισχυρή γενετική βάση, αν και η γενετική του αυτισμού είναι πολύπλοκη. Δεν είναι σαφές εάν η ΔΑΦ εξηγείται περισσότερο από σπάνιες μεταλλάξεις ή από σπάνιους συνδυασμούς κοινών γενετικών παραλλαγών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο αυτισμός μπορεί να σχετίζεται με παράγοντες που προκαλούν γενετικές ανωμαλίες.
Γιατί οι γυναίκες και οι άνδρες βιώνουν διαφορετικά τον αυτισμό
Στατιστικά, το ποσοστό αυτισμού είναι περίπου 1 ή 2 ανά 1.000 άτομα. Η αναλογία της ΔΑΦ είναι περίπου 6 ανά 1000, ενώ η αναλογία ανδρών προς γυναίκες είναι 4 προς 1. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό, και είναι μια δια βίου πάθηση. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία ανταγωνιστών ενδορφινών σε μια προσπάθεια να μειωθεί η περίσσεια ενδορφινών που έχει βρεθεί σε αυτιστικά παιδιά.
Παρόμοιες θεραπείες φαίνεται να είχαν θετική επίδραση. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι θεραπείες βοηθούν τα άτομα να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες και τις προκλήσεις στη ζωή τους που διαφορετικά μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Η πιο κατάλληλη αντιμετώπιση, παρ’όλα αυτά βεβαίως είναι αποδεδειγμένα η ειδική αγωγή και ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με πρώιμη παρέμβαση, δηλαδή κατά την προσχολική ηλικία.
Διαβάστε περισσότερα:
Μιλάμε για τα χρώματα: Συναισθήματα, διάθεση και συμπεριφορά