Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα με την Ελένη Σκότη

Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα με την Ελένη Σκότη

Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα με την Ελένη Σκότη

Το θεατρικό εργαστήριο Studio NAMA ιδρύθηκε το 1992 από την Ελένη Σκότη και αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες των δραστηριοτήτων τού θεάτρου Επί Κολωνώ. Οι βασικές αρχές της μεθόδου που ακολουθείται στο Studio Νάμα από την Ελένη Σκότη, είναι βασισμένη στο σύστημα του Στανισλάφσκυ, όπως έχει εξελιχθεί σήμερα στην Αμερική και στην Αγγλία.

Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα με την Ελένη Σκότη
Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα με την Ελένη Σκότη

Α. Βασικά Μαθήματα
● Υποκριτική 1ο έτος
Η βασική παλέτα των συναισθημάτων
Έναρξη από 19/10 – κάθε Τετάρτη (18:00-20:30) – τμήμα α’
Έναρξη από 20/10 – κάθε Πέμπτη (17:30-20:00) – τμήμα β’
Έναρξη από 22/10 – κάθε Σάββατο (16:00-18:00) (Διαδικτυακό μάθημα)

Όπως ένας ζωγράφος χρειάζεται να είναι γνώστης των βασικών χρωμάτων πριν ξεκινήσει να πειραματίζεται με τις διαφορετικές αποχρώσεις στην παλέτα του, έτσι και ο ηθοποιός θα πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή και να βιώσει τα πέντε θεμελιώδη ανθρώπινα συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, αγάπη/έρωτας).
Μέσω εντατικών ασκήσεων υποκριτικής βασισμένες στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού με λόγο σε δοσμένες συνθήκες, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη δική τους συναισθηματική εμπειρία. Έμφαση, σ’ αυτό το προκαταρκτικό στάδιο της εκπαίδευσης θα δοθεί στην παρότρυνση των μαθητών να ξεπεράσουν τα όρια που έχουν θέσει οι ίδιοι, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στο να ρισκάρουν υπερνικώντας φόβους για τυχόν «λάθη». Με την κατανόηση των πέντε βασικών συναισθημάτων, οι μαθητές θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία για την αναζήτηση της βαθιάς και αυθεντικής εκφραστικότητας της αλήθειας που είναι απαραίτητα για την δημιουργία πολυδιάστατων χαρακτήρων στο θέατρο.

Το μάθημα απευθύνεται σε αρχάριους μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική.

● Υποκριτική 2ο έτος
Ουδέτερο κείμενο
Έναρξη από 04/10 – κάθε Τρίτη (18:00-20:30)
Στο δεύτερο έτος της υποκριτικής οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πρακτικά ότι έμαθαν στο μάθημα Υποκριτική 1 εστιάζοντας και δουλεύοντας πάνω σε κείμενο. Η έμφαση δεν θα δοθεί στο να βρεθεί η ερμηνεία του κειμένου αλλά στο να μάθουν μία τεχνική υποκριτικής που θα τους βοηθάει να ζωντανέψουν ένα κείμενο.
Με την εφαρμογή του «Ενεργητικού Ρήματος» στο κείμενο, ως μέσο ενεργοποίησης, οι μαθητές θα βρεθούν μπροστά σε μια ποικιλία επιλογών για την κατανόηση του. Θα μάθουν επίσης πώς να φτιάχνουν το βιογραφικό του χαρακτήρα που θέλουν να ερμηνεύσουν. Έτσι, οι σπουδαστές αυτού του τμήματος θα μάθουν βασικές αρχές δημιουργίας ενός ρόλου καθώς και τη λειτουργία της πρόβας.
Το τμήμα απευθύνεται σε μαθητές που έχουν παρακολουθήσει το Υποκριτική 1, αλλά μπορούν να ενταχθούν και μαθητές μετά από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr)

● Τμήμα Προχωρημένων (1ο έτος)
Έναρξη από 4/10 – κάθε Τρίτη (20:30-23:00)
Πρόκειται για μια προχωρημένη εκδοχή του 1ου έτους του εργαστηρίου, που εστιάζει στις σύγχρονες βασικές αρχές υποκριτικής, αλλά έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις ικανότητες επαγγελματιών ηθοποιών και προχωρημένων μαθητών του εργαστηρίου, ώστε μέσα από βασικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού να οδηγηθούν στην ανακάλυψη της δημιουργικής πλευράς του εαυτού τους ως καλλιτέχνες.
Οι ηθοποιοί/μαθητές με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων, θα έρθουν σε επαφή και θα βιώσουν τα πέντε θεμελιώδη ανθρώπινα συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, αγάπη/έρωτας), που αποτελούν τη βασική παλέτα για τη δημιουργία/έκφραση συναισθημάτων διαφορετικών αποχρώσεων.
Μέσω εντατικών ασκήσεων υποκριτικής βασισμένες στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού με λόγο σε δοσμένες συνθήκες, οι ηθοποιοί/μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη δική τους συναισθηματική εμπειρία. Η έμφαση θα δοθεί στην παρότρυνση των συμμετεχόντων να ξεπεράσουν τα όρια που έχουν θέσει οι ίδιοι, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στο να ρισκάρουν υπερνικώντας φόβους για τυχόν «λάθη».
Β. Ειδικά Θεματικά μαθήματα
● Master – Slave (για προχωρημένους σπουδαστές)
Έναρξη από 20/10 – κάθε Πέμπτη (20:00-22:30)
Κυρίαρχος – Υποτασσόμενος
Στο παγκόσμιο θέατρο, οι συγγραφείς πολύ συχνά εμπνέονται και γράφουν για χαρακτήρες που είναι αυταρχικοί, αδίστακτοι, σκληροί, σε αντίθεση με άλλους χαρακτήρες που είναι αδύναμοι, αναποφάσιστοι και φοβισμένοι. Μέσα από την εικοσαετή πείρα στη διδασκαλία υποκριτικής, η Ελένη Σκότη, έχει αναπτύξει και επικεντρωθεί λεπτομερώς στη δυναμική που δημιουργείται επί σκηνής ανάμεσα στον χαρακτήρα που ονομάζουμε Master (Kυρίαρχος) και αντίστοιχα στον χαρακτήρα που ονομάζουμε Slave (Yποτασσόμενος).
Στη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πιο σκοτεινά σημεία του εαυτού τους χωρίς ντροπή ή συστολή και τελικά να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που ενώνει και χωρίζει τους ανθρώπους που είναι εύθραυστοι και καταστροφικοί. Με ανάλυση και ασκήσεις υποκριτικής θα εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά του τύπου Master και του τύπου Slave που ενυπάρχουν στην προσωπικότητά τους.
Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν μαθητές που έχουν παρακολουθήσει τα 2 έτη σπουδών στο studio Νάμα. Μαθητές που δεν έχουν παρακολουθήσει τον παραπάνω κύκλο σπουδών μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα μετά από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr)

● Επί Σκηνής
Έναρξη από 26/9 – κάθε Δευτέρα (18:30-21:30)
Μετά το ανέβασμα των παραστάσεων «Απαρατήρητοι» και «Συνηθισμένοι χωρισμοί και ασυνήθιστες συναντήσεις» σε κείμενα της Αγγελικής Σπανού που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Διηγήματα και διηγήσεις» στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ το σεμινάριο επανέρχεται φέτος με το νέο όνομα «Επί Σκηνής» και με ένα νέο θεματικό κύκλο με τίτλο «Ζέστη».
Για τρίτο συνεχόμενο χρόνο το μάθημα θα γίνει σε συνεργασία με την Αγγελική Σπανού. Τα κείμενα της θα συν-κατασκευαστούν στο μάθημα/πρόβα με την βοήθεια των σπουδαστών της υποκριτικής (devising). Οι ηθοποιοί θα δουλέψουν με τις βασικές αρχές του Method Acting, τον αυτοσχεδιασμό και το ρήμα δράσης, τροφοδοτώντας δημιουργικά με νέα δεδομένα τη δουλειά της συγγραφέως στη μορφοποίηση των τελικών κειμένων.
Το τμήμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτους δραματικών σχολών, αλλά και προχωρημένους μαθητές του εργαστηρίου που έχουν συμπληρώσει δύο περιόδους συμμετοχής στα μαθήματά του. (θα γίνει επιλογή μετά από συνέντευξη, αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr)
● Επί Σκηνής (Αuditing class σκηνοθεσίας)
Μάθημα παρακολούθησης για μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με την σκηνοθεσία
Έναρξη από 26/9 – κάθε Δευτέρα (18:30-21:30)
Για πρώτη φορά στο Επί Κολωνώ το Studio Νάμα θα δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής, με τη μορφή μαθήματος παρακολούθησης, σε πέντε άτομα που ενδιαφέρονται να μάθουν βασικές τεχνικές σκηνοθεσίας. Οι μαθητές αυτοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλη την διαδικασία προετοιμασίας για το ανέβασμα της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Επί Σκηνής» (βλ παραπάνω). Το σεμινάριο αυτό πραγματοποιείται για τρίτο συνεχόμενο χρόνο σε συνεργασία με την Αγγελική Σπανού. Το φετινό έργο με τίτλο «Ζέστη» θα συν-κατασκευαστεί στο μάθημα/πρόβα με την βοήθεια των σπουδαστών της υποκριτικής (devising). Οι ηθοποιοί θα δουλέψουν με τις βασικές αρχές του Method Acting, τον αυτοσχεδιασμό και το ρήμα δράσης, τροφοδοτώντας δημιουργικά με νέα δεδομένα τη δουλειά της συγγραφέως στη μορφοποίηση του τελικού κειμένου.
Παράλληλα οι πέντε μαθητές σκηνοθεσίας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από την αρχή τη διαδικασία συν διαμόρφωσης και ανεβάσματος της παράστασης, να έρθουν σε επαφή με τις πρώτες ασκήσεις που γίνονται στις πρόβες όπως, βιογραφικά, καθημερινή και προσωπική στιγμή του χαρακτήρα, τεχνικές εκμάθησης του κείμενου καθώς και την τεχνική να ανακαλύψει ο ηθοποιός το ενεργητικό ρήμα που πυροδοτεί την δράση επί σκηνής. Οι μαθητές της σκηνοθεσίας θα συμμετέχουν ενεργά ως βοηθοί της Ελένης Σκότη μέχρι το τελικό στήσιμο του έργου.
Απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την σκηνοθεσία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα μετά από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr)

Πρόγραμμα Μαθημάτων στο Studio NAMA
Μαθήματα ωράριο έναρξη
α. Υποκριτική 1ο έτος: Τετάρτη 18:00 – 20:30 από 19/10/2022
Πέμπτη 17:30 – 20:00 από 20/10/2022
α1. Διαδικτυακή εκδοχή του μαθήματος: Σάββατο 16:00 – 18:00 από 22/10/2022
β. Υποκριτική 2ο έτος: Τρίτη 18:00- 20:30 από 04/10/2022
γ. Τμήμα Προχωρημένων 1ο έτος: Τρίτη 20:30-23:00 από 04/10/2022
δ. Master Slave: Πέμπτη 20:00-22:30 από 20/10/2022
ε. Επί Σκηνής: Δευτέρα 18:30 – 21:30 από 26/09/2022
(διπλό μάθημα υποκριτικής και σκηνοθεσίας)

Πληροφορίες:
– Η σχολή θα παρακολουθεί όλες τις υγειονομικές οδηγίες που το υπουργείο υγείας ανακοινώνει σχετικά με την πανδημία και εφόσον υπάρξουν νέα μέτρα η πραγματοποίηση των μαθημάτων υποκριτικής θα προσαρμοστούν ανάλογα – χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, αυτά να μεταφερθούν στο διαδίκτυο.
– Τα μαθήματα είναι ετήσια και διαρκούν από τον Σεπτέμβριο του 2022
έως το τέλος Μαΐου του 2023.
– Τα μαθήματα παραδίδονται από την Ελένη Σκότη.
– Προβλέπονται ειδικές τιμές για όποιον παρακολουθήσει παραπάνω από ένα μάθημα.
– Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του θεάτρου στο 210-5138067 για κράτηση θέσεων καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
– Αποστολή βιογραφικών για συμμετοχή στα σεμινάρια xkolono@otenet.gr
– Πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε
στην ιστοσελίδα του θεάτρου Επί Κολωνώ http://www.epikolono.gr
καθώς και στις σελίδες του θεάτρου στο facebook:
θέατρο Επί Κολωνώ https://www.facebook.com/epikolono.gr?fref=ts και
studio NAMA https://www.facebook.com/Studio-NAMA-142612435948624

Σύντομο Βιογραφικό
Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα Υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Εργάστηκε επίσης ως καθηγήτρια υποκριτικής στο Ωδείο Αθηνών. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (studio Υποκριτικής της Ομάδας Νάμα) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε στη Σχολή Υποκριτικής του Εθνικού Θεάτρου.

Στο θέατρο Επί Κολωνώ με την Ομάδα Νάμα σκηνοθέτησε τις παραστάσεις:
● «Αγαπητή Ελένα»,
● «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ,
● «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ,
● «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο,
● «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας Νάμα, το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος αποσπώντας το γ’ βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας,
● «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα,
● «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο,
● «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ,
● «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου,
● «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» του Κόνορ Μακφέρσον,
● «Η βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν Μακ Ντόναλντ
● «Η Σιωπηλή Λίμνη» του Νταβίντ Ντεσόλα
Στο Σύγχρονο Θέατρο με την Ομάδα Νάμα σκηνοθέτησε τις παραστάσεις:
● «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τ. Ουίλιαμς,
● «Η Δύναμη του σκότους» του Λ. Τολστόι,
● «Με λένε Έμμα» του Ντάνκαν Μακμίλαν
● «Οι Λαντζέρηδες» του Μόρις Πάνιτς.
Στο Θέατρο Εμπορικόν έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις:
● «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του Avery Corman,
● «Ολεάννα» του Ντέηβιντ Μάμετ
● «Η εκδοχή του Μπράουνιγκ» του Τέρενς Ράτινγκαν,
● «Η Συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ,
● «Ο Χορός του Θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ
● «Ο Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς
Παραστάσεις που σκηνοθέτησε με την Ομάδα Νάμα σε άλλους Φορείς:
● «Ραχήλ» του Γρηγόρη Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο,
● «Το σπίτι με τα φίδια» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Δείτε επίσης

«Ερμιόνη» του Ανδρέα Στάικου θα κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr