Ο Θεμιστοκλής Τσιρώνης ένας αγιογράφος που σταμάτησε να ζωγραφίζει τους Αγίους της εκκλησίας και ζωγράφιζε τους ήρωες του 21′.
Ο γνωστός λαϊκός ζωγράφος με καταγωγή από τον Πύργο Ηλίας μας άφησε ένα έργο εξαιρετικής σημασίας.
Επίσης, δοκιμάστηκε και στη συγγραφή, καθώς είχε εκδόσει το βιβλίο «ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Γράμμα μακροσκελές από έναν αυτοδίδακτο εντός εισαγωγικών Έλληνα έφ όλης της ύλης ακροθιγώς».
Βαθιά αιρετικός αγιοποιεί του Επαναστάτες του 1821 και ζωγραφίζει ένα όπλο στην αγκαλιά της Παναγίας, για να δείξει τον δυναμισμό της και την συγκατάθεση της στον αγώνα.
Ακολουθούν τα λόγια του:
«Με μπούσουλα μου τα λόγια του Ρήγα “όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά” κατάφερα να βγω από το λαβύρινθο.
Έπρεπε να βρω καινούργιους αγίους να ζωγραφίσω, να γλυτώσω από τις φοβερές εκείνες φυσιογνωμίες, τις φυραμένες από ζωή, τις ξένες στη δική μας ψυχή και την ερωτική πατρίδα μας.
Έπρεπε να βρω νέους αγίους, έλληνες, φωτεινούς, ανθρώπινους, λεβέντες για να τους αφιερώσω μια ανθρώπινη πίστη και πολλά φωτεινά χρώματα και τους βρήκα.
Βρήκα τους Αγίους Ήρωές μου, αυτούς που πέθαναν για την υπέρτατη πίστη, την ανθρώπινη ελευθερία την ελευθερία των πουλιών των βράχων, των λουλουδιών.
Ήρωες, Άγιοι της πιο απίθανης επανάστασης της ιστορίας. Οι Ήρωες του 1821, οι ημίθεοι των ελληνικών Βουνών.
Μια λοιπόν θρησκεία για τους ανθρώπους της γης, η ελευθερία και οι άγιοί της, οι ανά τον κόσμο αγωνιστές της, έγραφε και εξηγούσε το μυστικό που τον τράβηξε στην τέχνη:
«Στην τέχνη μόνο βρήκα την ελευθερία να λατρεύω τη ζωή, τον έρωτα, το φως, τον εαυτό μου», έγραφε χαρακτηριστικά.
Ο λαϊκός ζωγράφος αυτοκτόνησε δια απαγχονισμού το 2018 στην οικία του στον Πύργο.
Δείτε τη συνέντευξη του Θεμιστοκλή Τσιρώνη εδώ
Διαβάστε περισσότερα:
Ένδυμα ψυχής: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα φόρος τιμής στο παραδοσιακό ένδυμα και την ιστορία