Τι δείχνει μεγάλη διεθνής μελέτη;
Νέα έρευνα με επικεφαλή τη δρα Μέλοντι Ντινγκ της Σχολής Δημόσιας υγείας και της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMG (British Medical Journal) όπου ανέλυσαν στοιχεία από 57 μελέτες που έγιναν την περίοδο 2000-2019.
Η έρευνα με βάση τα δεδομένα ανάλυσης κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες βιώνει περιστασιακά μοναξιά, ενώ ένας στους 12 ανθρώπους βιώνει μόνιμη μοναξιά, όπου η ένταση της είναι ικανή να δημιουργήσει σοβαρά σωματικά η ψυχολογικά πρόβληματα.
Η μετά – ανάλυση αυτής της έρευνας προσπαθεί να αναλύσει τα παραπάνω δεδομένα συγκρίνοντας τα στοιχεία.
Πιο αναλυτικά εκτιμά, ότι στους εφήβους 12 έως 17 ετών η μοναξιά κυμαίνεται από 9,2% στη Νοτιοανατολική Ασία έως 14,% στην Ανατολική Μεσόγειο (δηλαδή σχεδόν ένα στα επτά παιδιά).
Για τους ενήλικες διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ των βορείων χωρών και της Ανατολικής Ευρώπης.
Στις βόρειες χώρες η μοναξιά εκτιμήθηκε στο 2,9% των νεαρών ενηλίκων, το 2,7% των μεσηλίκων και το 5,2% των ηλικιωμένων, έναντι πολύ υψηλότερων ποσοστών στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (7,5%, 9,6% και 21,3%, αντίστοιχα).
Οι ερευνητές ανέλυσαν και τα επίπεδα μοναξιάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κατέληξαν, στο ότι η πανδημία Covid- 19 επιδείνωσε σε υπερθετικό βαθμό το πρόβλημα της μοναξιάς.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω οι ερευνητές τόνισαν, ότι η νέα μάστιγα της Ευρώπης, η μοναξιά πρέπει να αντιμετωπίζεται πλέον ως σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, που απαιτεί έγκαιρη αντιμετώπιση και φροντίδα από τους δημόσιους φορείς, καθώς τα ψυχολογικά προβλήματα εντείνουν τη δυσλειτουργία των ανθρώπων απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και γι’ αυτό τον λόγο θα έπρεπε να θεωρείται πολιτική προτεραιότητα.
Διαβάστε περισσότερα: