Το Don’t Look Up έχει καταφέρει να συζητηθεί όσο καμία άλλη ταινία, όντας πλέον τρίτη σε διάρκεια παρακολούθησης στην ιστορία του Netflix.
Η δημοφιλής σειρά ήρθε τα Χριστούγεννα για να στείλει τα δικά της μηνύματα, καυτηριάζοντας συμπεριφορές από πολιτικούς, media αλλά και τον ίδιο τον κόσμο. Ήδη έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για τους χαρακτήρες και το που είναι βασισμένοι, με μερικές απαντήσεις να είναι εύκολες, ενώ άλλες περιπτώσεις να προκαλούν διαφωνίες.
Στα εύκολα, -σε μία φράση που δεν περιμέναμε ποτέ να πούμε- η Μέριλ Στριπ (ως Τζέινι Όρλεαν) είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Η άρνηση να αντιμετωπίσει άμεσες και σοβαρές απειλές, το βάρος που ρίχνει στην δική της ατζέντα και όχι στο τι πραγματικά χρειάζεται ο κόσμος, αλλά και η απόφαση της να βάλει τον γιο της στον λευκό οίκο είναι ξεκάθαρα μηνύματα για την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ στην Αμερική. Αντίστοιχα ο Τζέισον Όρλεαν βασίζεται πάνω στα παιδιά του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δημοσιογράφοι Μπρι και Τζακ ουσιαστικά καυτηριάζουν την λογική που ακολουθεί το σύνολο των πρωινών εκπομπών της Αμερικής. Η λογική «καλή διάθεση αντί για κακά νέα» που ακολουθείται κατακρίνεται από αρκετά μεγάλο μέρος των Αμερικανών, με την ταινία να στέλνει το μήνυμα ότι μπορεί -κυριολεκτικά- να καταστρέφεται ο κόσμος, αλλά οι πρωινές εκπομπές θα προτιμήσουν να έχουν ένα χαλαρό κλίμα.
Η Ράιλι Μίνα είναι η Αριάνα Γκράντε και αυτό είναι ξεκάθαρο, αφού την υποδύεται η ίδια η τραγουδίστρια. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας έχει ως σκοπό να αναδείξει την προτίμηση του κοινό σε ειδήσεις «κίτρινου τύπου» που αφορούν διάσημα άτομα παρά σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία.
Όσο για τον Ίσεργουελ, του επιχειρηματία που πείθει την Πλανητάρχη να ακυρώσει την αποστολή καταστροφής του κομήτη, ίσως η έμπνευση ήταν τρεις άνθρωποι. Μέσα από τον συγκεκριμένο χαρακτήρα εντοπίζονται στοιχεία των Ζούκεμπεργκ, Μπέζος και Μασκ. Από τον τρόπο που διαχειρίζεται η εταιρία του τα δεδομένα της και τα δεδομένα των χρηστών, στην επιρροή που έχει στις κυβερνητικές αποφάσεις και την τεχνολογία του η οποία μπορεί να πάει τον άνθρωπο στο διάστημα.
Είναι πιθανό ένα σενάριο τύπου dont look up; Ένας αστρονόμος απαντάει
Τέλος, αρκετοί θεωρούν ότι η Κέιτ Ντιμπιάσκι είναι μία αναφορά στην Γκρέτα Τούμπεργκ. Το πάθος της και οι αρνητικές αντιδράσεις από τον κόσμο οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, την στιγμή όμως που υπάρχουν και ξεκάθαρες διαφορές. Αρχικά η Ντιμπιάσκι δεν έχει σε καμία περίπτωση την θετική αντιμετώπιση που δέχεται η 19χρονη από την Σουηδία, ενώ η χαρακτήρας του Don’t Look Up εμφανίζεται να έχει ένα πολύ πιο σημαντικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο.