Στην Αίγυπτο βρέθηκε μούμια που αλλάζει τα όσα ήξεραν μέχρι τώρα οι επιστήμονες για τις μεθόδους ταρίχευσης.
Συγκεκριμένα ανακάλυψαν μία μούμια ευγενή ονόματι Khuwy, η οποία αποδεικνύει ότι οι Αιγύπτιοι είχαν ανακαλύψει προηγμένες μεθόδους ταρίχευσης και μουμιοποίησης 1.000 χρόνια πριν σε σχέση μα τα όσο πίστευαν έως σήμερα.
Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ζωντανεύει στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων (ΦΩΤΟ)
Η καθηγήτρια Σαλίμα Ικράμ, μιλώντας στον Observer ανέφερε πως «αν όντως πρόκειται για μούμια του Αρχαίου Βασιλείου, όλα τα βιβλία για τη μουμιοποίηση και την ιστορία για το Αρχαίο Βασίλειο θα πρέπει να αναθεωρηθούν». Και πρόσθεσε: «Το νέο εύρημα μπορεί να ανατρέψει εντελώς την αντίληψή μας στην εξέλιξη της ταρίχευσης. Τα υλικά που χρησιμοποιούνταν, η προέλευσή τους, οι εμπορικές οδοί που συνδέονταν μαζί τους, θα επηρεάσουν δραματικά την κατανόησή μας για το Παλαιό Βασίλειο της Αιγύπτου».
«Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε πως η μουμιοποίηση της εποχής εκείνης ήταν σχετικά απλή, με βασική αφυδάτωση -μια διαδικασία που δεν ήταν πάντα επιτυχημένη-, πιστεύαμε ότι δεν αφαιρούνταν ο εγκέφαλος αλλά μόνο περιστασιακά τα εσωτερικά όργανα. Πράγματι αποδιδόταν μεγαλύτερη προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση του εκλιπόντος παρά στο εσωτερικό του. Επίσης, η χρήση ρητίνης ήταν πολύ περισσότερο περιορισμένη στις μούμιες του Παλαιού Βασιλείου που έχουν καταγραφεί έως τώρα. Αυτή η μούμια είναι γεμάτη με ρητίνη και υφάσματα και δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα της μουμιοποίησης. Στην πραγματικότητα, είναι σαν τις μούμιες που ανακαλύφθηκαν 1.000 χρόνια αργότερα», ανέφερε επίσης η ίδια μιλώντας στον Observer.
Η ανακάλυψη της συγκεκριμένης μούμιας θα συμπεριληφθεί στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο «Lost Treasures of Egypt», που κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου.