Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού καθώς και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Στη νομική επιχειρηματολογία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ στην προσφυγή της στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, γίνεται επίκληση στο ότι δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
200 χρόνια από την Επανάσταση: Τιμούν τα «Ζάλογγα» της Ελλάδας στην Πρεβεζα
Στην προσφυγή γίνεται λόγος για παραβίαση μιας σειράς συνταγματικών αρχών όπως της αναλογικότητας καθώς «δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν», όπως σημειώνεται.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού, με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία.
Η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Δείτε πώς θα γίνει η οδός «Αγία Σοφία» στο τέλος του χρόνου μετά τα έργα
Σήμερα και η αίτηση ακύρωσης της ΕΜΑΚ
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα συζητηθεί και η αίτηση ακύρωσης των 46 ανδρών της ΕΜΑΚ κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Ήδη, η Επιτροπή Αναστολών το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει «επικυρώσει» τις αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, κυρίως υγειονομικών, απορρίπτοντας τα αιτήματα αναστολής τους, καθώς «εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».
Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προγραμματίσει στις 09:00 συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ διεκδικώντας άρση των αναστολών εργασίας.
«Οι υγειονομικοί μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια, με μέτρα ατομικής προστασίας που όλοι λαμβάνουμε και δύο rapid test την εβδομάδα» όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την καταβολή μισθών, κάνοντας λόγο για «λάθος της κυβέρνησης που αποδιοργάνωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έστειλε 7.000 υγειονομικούς στην πείνα και την ανεργία».
Ηράκλειο: Μη πόσιμο κρίθηκε το νερό μετά από τον ισχυρό σεισμό