Νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ δείχνει ότι οι άνθρωποι των σπηλαίων ενδέχεται να βίωναν ψευδαισθήσεις τη στιγμή που ζωγράφιζαν
Μια νέα μελέτη έριξε φως στις συνθήκες υπό τις οποίες οι ζωγράφοι των σπηλαίων δημιουργούσαν τα έργα τέχνης τους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, που επικεντρώθηκαν σε ζωγραφιές σπηλιών στην Ευρώπη, διαπίστωσαν ότι οι ζωγράφοι επέλεγαν μερικά από τα βαθύτερα και πιο σκοτεινά μέρη των σπηλαίων για να ζωγραφίσουν. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Time and Mind: The Journal of Archaeology, Consciousness and Culture, εξέτασε σπήλαια κυρίως στην Ισπανία και τη Γαλλία από την Άνω Παλαιολιθική περίοδο, η οποία εκτείνεται από 40.000 έως 14.000 χρόνια πριν. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι ήταν απαραίτητη η χρήση της φωτιάς για να φωτίσει τα βάθη των σπηλαίων και ότι οι ζωγράφοι πιθανότατα στερούνταν από οξυγόνο εξαιτίας της φωτιάς.
Ο Ran Barkai, καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο οποίος εργάστηκε στην έρευνα, δήλωσε ότι οι ζωγράφοι μπορεί να είχαν υποξία*, η οποία μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις. Ο Barkai είπε ότι τέτοιες συνθήκες καλλιεργήθηκαν σκόπιμα. «Χρησιμοποιήσαν (σσ. οι άνθρωποι των σπηλαίων) την τέχνη για να συνδεθούν με πράγματα», δήλωσε ο Barkai στο CNN. «Δεν το αποκαλούμε τέχνη των σπηλαίων. Δεν είναι μουσείο.»
«Δεν ήταν η διακόσμηση που έκανε τα σπήλαια σημαντικά αλλά το αντίθετο: η σημασία των επιλεγμένων σπηλαίων ήταν ο λόγος για τη διακόσμηση τους», αναφέρει η μελέτη. Σύμφωνα με το CNN, περαιτέρω έρευνα θα εξετάσει γιατί τα παιδιά ήταν παρόντα σ’ αυτή διαδικασία στα βάθη των σπηλαίων, εάν δηλαδή αυτό ήταν κάποιου είδους τελετή και αν κατάφεραν να ενισχύσουν την αντοχή τους στις συνθήκες χαμηλού οξυγόνου.
*Η υποξία είναι κρίσιμη παθολογική κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού, κατά την οποία, ολόκληρο το σώμα (γενικευμένη υποξία) ή ένα μέρος του (μερική υποξία), στερείται επαρκούς οξυγόνωσης. Είναι κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή. Η υποξία στην οποία υπάρχει ολική στέρηση οξυγόνου ονομάζεται ανοξία.
Για περισσότερα εικαστικά νέα, πατήστε εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Μπορεί η μουσική να βελτιώσει τη μνήμη των ασθενών με Alzheimer;
Κείμενο: Θεοδωρίδου Ελένη (Lavart)