Σχολή των Αθηνών

Στη Βουλή η «Σχολή των Αθηνών» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Στο Περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων, κάτω από τη ζωφόρο του Χρήστου Καπράλου «Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» αναρτήθηκε η περίφημη ταπισερί «Η Σχολή των Αθηνών» έργο μήκους 7,95μ. και ύψους 4,5 μ. Το έργο αποτελεί δάνειο της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η ταπισερί κατασκευάστηκε το 1775 από τον γαλλικό οίκο Γκομπλέν και αποδίδει την ομώνυμη διάσημη νωπογραφία στο Βατικανό, δημιουργία (1510-1511) του δασκάλου της Αναγέννησης, Ραφαήλ.

Η πολύχρωμη ταπισερί με τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους που υμνεί τον κόσμο των ιδεών της κλασσικής Ελλάδας, κοσμεί εδώ και σαράντα χρόνια την κατοικία του προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Από εκεί έφυγε, για πρώτη φορά εκτός Γαλλίας, για να έρθει σήμερα στην Αθήνα.

Μια άλλη, πανομοιότυπη ταπισερί της «Σχολής των Αθηνών» κοσμεί από το 1879 την αίθουσα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Στον κέντρο της σύνθεσης δεσπόζει ο Πλάτων, με μορφή γέροντα γενειοφόρου- κάποιοι ιστορικοί τέχνης θεωρούν ότι ο Ραφαήλ απέδωσε τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Στα χέρια του κρατάει το έργο του «Τίμαιος». Δίπλα του ο Αριστοτέλης κρατάει το δικό του έργο «Ηθικά Νικομάχεια». Ο Σωκράτης, ο Διογένης, ο Επίκουρος, ο Ηράκλειτος, ο Πυθαγόρας, ο Ζωροάστρας, ο Πτολεμαίος, ένα πλήθος φιλοσόφων αλλά και ο ίδιος ο Ραφαήλ δίπλα στον δάσκαλο του, ζωγράφο Περουτζίνο, συνθέτουν το έργο.

«Η Βουλή των Ελλήνων, τρεις ημέρες πριν τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την έκρηξη της Εθνικής Επανάστασης του 1821, υποδέχεται στο περιστύλιο της το πιο σπουδαίο, καλλιτεχνικά και διπλωματικά, έργο τέχνης που έχει ποτέ προσφερθεί στην Βουλή των Ελλήνων» δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, εκφράζοντας ευχαριστίες στον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ρiσαρ Φεράν.

Η διαδικασία ανάρτησης της γιγαντιαίας ταπισερί πραγματοποιήθηκε από τα ειδικά συνεργεία και υπό το άγρυπνο βλέμμα του Γάλλου συντηρητή, Ζεράλντ Ρεμύ.

«Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση» συνέχισε ο κ. Τασούλας «φιλοξενεί την ταπισερί φιλοδοξώντας, όπως άλλωστε και κάθε Κοινοβούλιο, οι αποφάσεις που λαμβάνουν να τελούν υπό το πνεύμα τέτοιων σπουδαίων φιλοσόφων, όπως των αρχαίων Ελλήνων. Είναι το πρώτο ταξίδι της εκτός Γαλλίας, αλλά όχι στα ξένα».

Η Βουλή συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας με μία έκθεση, μέρος της οποίας θα παρουσιάζεται, στο περιστύλιο, η οποία έχει να κάνει με την αρχαιολατρία -ο τοιχοτάπητας το αποδεικνύει αυτό- έχει να κάνει με τον Διαφωτισμό, έχει να κάνει με την αφύπνιση του Γένους, πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

«Στον πάνω όροφο, στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, θα παρουσιάσουμε επεισόδια στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά της Επαναστάσεως. Και θα τα παρουσιάσουμε ως αποτέλεσμα αυτής της προετοιμασίας που έγινε με τον Διαφωτισμό, με την αρχαιολατρία, με την αφύπνιση.

Η έκθεσή μας θα εγκαινιασθεί στις 19 Απριλίου παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, των αρχηγών των κομμάτων».

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ, εξέφρασε την χαρά και ικανοποίηση του γι’ αυτή την χειρονομία του προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, επειδή, όπως τόνισε ο κ. Μεζονάβ, «τελικά ακόμα κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η “ Σχολή της Αθήνας” είναι παρούσα συγχρόνως στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση κι εδώ, στην καρδιά της ελληνικής Βουλής. “ Η Σχολή των Αθηνών” συμβολίζει όλη αυτή την προσήλωση μας στην Δημοκρατία, θυμίζει όλα εκείνα που οφείλουν οι δυτικές Δημοκρατίες στην Δημοκρατία της Ελλάδας, τον λόγο, τον διάλογο. Και πιστεύω ότι στον κόσμο που ζούμε καλό είναι να θυμίσουμε ότι αυτές οι αξίες έχουν γεννηθεί εδώ στην Ελλάδα και πρέπει να συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις δημοκρατίες του αύριο».

«Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821» έκθεση από τη συλλογή Μιχάλη και Δ. Βαρκαράκη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή Φωτογραφίας

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr