Κι όμως κάποιοι καθυστερούν σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο… Σύμφωνα με την παράδοση η Κινεζική Πρωτοχρονιά είναι κινητή, καθώς βασίζεται στο σεληνιακό ημερολόγιο, ενώ αποτελεί την πιο μεγάλη εορταστική περίοδο των Κινέζων (διαρκεί 15 μέρες!). Κόκκινα ρούχα και στολισμοί, πυροτεχνήματα, γευστικό φαγητό και άφθονο ποτό αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο και φέτος θα γιορτάσουν οι Κινέζοι στις 12 Φεβρουαρίου την άφιξη του νέου έτους.
Ίσως πολλές φορές έχουμε ακούσει φράσεις όπως: “Τι ζώδιο είσαι στο κινέζικο;” ή “Γεννήθηκα τη χρονιά του φιδιού”. Για τους γνώστες της αστρολογίας ή της κινεζικής κουλτούρας οι φράσεις αυτές συνδέονται άμεσα με την κινεζική πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Αυτοκράτορας ανακήρυξε έναν πρωτότυπο αγώνα δρόμου στο ζωικό βασίλειο: ζήτησε από διάφορα ζώα να έρθουν στην Ουράνια Πύλη και τότε αυτός θα τους έκανε την τιμή να γίνουν φύλακές του. Όσο πιο γρήγορα ερχόταν κάποιος, τόσο καλύτερη θέση θα καταλάμβανε.
Δώδεκα ζώα εμφανίστηκαν εν τέλει στον Αυτοκράτορα, το καθένα χρησιμοποιώντας τις δεξιότητές του ή εφαρμόζοντας διάφορα τεχνάσματα και πονηριές. Η σειρά των ζώων αυτών, που αποτελούν άλλωστε και τα ζώδια της κινεζικής αστρολογίας, είναι η εξής: Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος και Γουρούνι.
Κάθε χρόνο το κάθε ζώο χρίζεται φύλακας του νέου έτους που καταφτάνει˙ για παράδειγμα φέτος οι Κινέζοι θα υποδεχτούν τη χρονιά του Βοδιού. Οι άνθρωποι που γεννιούνται υπό την επίβλεψη του κάθε ζώου έχουν σύμφωνα με την παράδοση κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (μπορείτε να τσεκάρετε τα δικά σας εδώ).
Μα θα πει κανείς – και όχι άδικα – έχουν μαζευτεί όλα τα ζώα του νοικοκυριού σε αυτόν τον κύκλο, τι απέγινε η Γάτα; Ο μύθος αναφέρει ότι, παρότι η Γάτα ζήτησε από τον Αρουραίο να την ξυπνήσει για να φύγουν μαζί, αυτός έφυγε στα κρυφά χωρίς να την ειδοποιήσει για την αναχώρησή του. Έτσι η Γάτα δεν έλαβε ποτέ μέρος στον αγώνα του Αυτοκράτορα!
Κείμενο: Αντιγόνη Σιώμου (Lavart)