Επιλέξτε φυσικό πράσινο για αγχολυτικές διακοσμητικές παρεμβάσεις
Η ευχάριστη έκπληξη και ο θαυμασμός θα είναι από τα πιο επιζητούμενα συναισθήματα της τρέχουσας περιόδου προκειμένου να διαχειριστούμε την στρεσογόνα και πληκτική ατμόσφαιρα γύρω μας. Διανύοντας τη χειμερινή σεζόν υπό συνθήκες επιβεβλημένης περιορισμένης-ενίοτε απαγορευτικής- κυκλοφορίας, θα επαναπροσδιορίσουμε την καθημερινότητα μας και γιατί όχι, ίσως έχουμε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα την βελτιώσουν επιπλέον. Να μια ευχάριστη έκπληξη λοιπόν! Βέβαια λίγες θα’ ναι οι φορές που θα έρθει χωρίς κόπο, τυχαία ή κατά λάθος. Μάλλον θα πρέπει να καταβάλουμε κάποια προσπάθεια, λιγότερη ή περισσότερη, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αφού είμαστε ήδη υποψιασμένοι από την πρώτη περίοδο της ανοιξιάτικης καραντίνας, ίσως τώρα προσαρμοστούμε πιο ομαλά και υπομονετικά. Μία συνεχής δοκιμασία θα χαρακτηρίζει τις μέρες μας, ωστόσο εφοδιασμένοι με εναλλακτικές αντιμετώπισης, ο χρόνος θα περνά τουλάχιστον κάπως πιο εποικοδομητικά. Μία από αυτές είναι η εσωτερική διακόσμηση του χώρου μας και η διάθεση ανανέωσης αυτής. Κάποιοι ίσως αστειευτούν γιατί δεν θα έχουν ασχοληθεί ούτε καν με την έννοια, κάποιοι άλλοι που γνωρίζουν καλά την δυναμική της θα αναζητήσουν απεγνωσμένα στις αλλαγές του σπιτιού τους την τονωτική αναζωογόνηση. Όπως και χει, μόνο κερδισμένοι θα είμαστε αν αφιερώσουμε προσωπικό χρόνο και κόπο για να διαμορφώσουμε ξανά μια μικρή γωνίτσα του σπιτιού μας, ένα αδιάφορο τοίχο, μία ενοχλητική κολόνα, ένα ακατάστατο γραφείο. Ειδικά τώρα που θα είμαστε αναγκασμένοι για πρωτόγνωρα αρκετό καιρό, να βιώνουμε ή να συμβιώνουμε μέσα στους τέσσερις τοίχους. Και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερη αρχή ανανέωσης από το να τοποθετήσουμε στοιχεία της φύσης, έστω και σε πολύ μικρές δόσεις. Για μας τους Έλληνες που διαμένουμε σε κατοικίες με μπαλκόνια και λιγοστά παράθυρα, η εσωτερική διακόσμηση φυτών είναι μία σπάνια συνήθεια, όχι τόσο οικεία. Αντίθετα στις κατοικίες εξωτερικού όπου απουσιάζουν τα μπαλκόνια και η σχετική καλοκαιρία αλλά κυριαρχούν τα επιμήκη φωτεινά παράθυρα, τα φυτά εσωτερικά χώρου κοσμούν πολύ συχνά και με εντυπωσιακό τρόπο, διάφορους χώρους. Ευκαιρία λοιπόν αυτή τη φορά, να εξοικειωθούμε με το φυσικό πράσινο χρώμα εντός των τειχών (ή και τοίχων).
Μία ακόμη εναλλακτική εν μέσω lockdown
Εφόσον εντοπίσουμε ένα άκρως φωτεινό σημείο τοποθέτησης τους (ναι εδώ δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε οποιοδήποτε χώρο), μπορούμε να επισκεφτούμε για τις πρώτες μας αγορές φυτών εσωτερικού χώρου μία λαϊκή αγορά ή ένα φυτώριο όπου υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία σε προσιτές τιμές. Αν ανήκεις στην κατηγορία αρχάριος του καινούριου σου ενδιαφέροντος, σου λέω ευθέως ότι οι πειραματισμοί κοστίζουν, οπότε προς αποφυγή απογοητεύσεων, ας είμαστε συγκρατημένοι αρχικά στις αγορές μας. Ας περιοριστούμε σε φυτά μικρά σε μέγεθος και ανθεκτικά (πχ παχύφυτα, κακτοειδή, είδη φοίνικα). Ένα budget 20 ευρώ σε καλύπτει υπερπλήρως για τις πρώτες σου επιλογές. Βέβαια αν αποδειχθεί αγαπημένη σου ασχολία, σε βάθος χρόνου, θα είναι πολλά περισσότερα τα χρήματα που θα δαπανήσεις, με επιβεβαιωμένο όμως το αίσθημα ικανοποίησης. Ακολουθούμε πιστά λοιπόν τις συμβουλές και τις οδηγίες των ειδικών όσον αφορά τον τρόπο επιβίωσης και ανάπτυξης τους. Στην συνέχεια και όσο εξοικειωνόμαστε με την νέα αγαπημένη μας συνήθεια, μαθαίνουμε να τα φροντίζουμε αρκεί να παρακολουθούμε τι χρειάζονται κάθε φορά (φως, ζέστη, υγρασία, προστασία από εξωγενείς παράγοντες). Για κάθε μας απορία, καλύτερα να ρωτάμε, παρά να λειτουργούμε αυτοβούλως. Δεν ξεχνούμε ποτέ ότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που χρειάζονται το πραγματικό μας ενδιαφέρον για να παραμένουν ζωντανοί, οτιδήποτε λιγότερο δυσχεραίνει την μακροζωία τους.
Ακολουθεί η αγορά των διακοσμητικών αλλά κυρίως χρηστικών γλαστρών τους. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν γιατί ο τρόπος φύτευσης σε αυτές αλλά και η διατήρηση της υγρασίας του χώματος, μπορεί να είναι ενισχυτικός ή καταστροφικός παράγοντας ανάλογα. Πιθανότατα η τοποθέτηση στην αρχική πλαστική γλάστρα να είναι αρκετή, οπότε η χρήση της δεύτερης από οποιαδήποτε υλικό να είναι απλά διακοσμητική. Βεβαίως μπορείτε να κατασκευάσετε χειροποίητες γλάστρες από ήδη χρησιμοποιημένα υλικά, όπως γυάλινα βάζα- μπουκάλια, μεταλλικά ή αλουμινένια είδη οικιακής χρήσεως, ξύλινες ή πλεκτές κατασκευές, ακόμη και παλιά παπούτσια. Η ακατέργαστη φαντασία μας θα μας βοηθήσει να βρούμε πρωτότυπες και οικονομικές ιδέες.
Που μας ωφελεί
- Είναι μία ασχολία που χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια φροντίδας από εμάς με τα ίδια μας τα χέρια. Οτιδήποτε λοιπόν είναι δημιουργικά χειροπιαστό, είναι αυτόματα και χαλαρωτικό. Ευκαιρία να ξεφύγουμε από την αγχωτική σχέση εξάρτησης με οθόνες αφής και πληκτρολόγια και να αφοσιωθούμε σε σχέσεις εκτόνωσης έντασης όπως είναι η επαφή μας με τα φυτά.
- Η περιποίηση του πράσινου εσωτερικού διακόσμου είναι ζωτικής σημασίας και χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Οι συνθήκες επιβίωσης τους είναι δύσκολες, ωστόσο εάν βρουν το κατάλληλο σημείο και εμείς φροντίζουμε για την διατήρηση τους, είναι πιθανόν να μακροημερεύσουν. Άρα νιώθουμε σιγά σιγά ότι είμαστε υπεύθυνοι για την πορεία τους και οφείλουμε να μεριμνήσουμε για τις ανάγκες τους, εάν επιθυμούμε να μας συντροφεύουν για καιρό ακόμη. Όπως όλες οι ζωτικές σχέσεις δηλαδή.
- Όπως και να χει η οπτική ικανοποίηση δεν συγκρίνεται με καμία διακοσμητική τάση. Υπάρχει καμία καλύτερη αισθητική από την αρμονία της φύσης; Μπορεί να είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε λίγα τσιμεντένια τετραγωνικά, ωστόσο πάντα μπορεί να βρεθεί χώρος για μία φυσική διακοσμητική παρέμβαση που θα βελτιώσει εν καιρώ την αισθητική μας γενικότερα. Ας ξεκινήσουμε με 2-3 γλάστρες στο γραφείο μας και η συνέχεια μπορεί να είναι απρόβλεπτη.
Και κάπως έτσι οι δύσκολες μέρες του χειμώνα θα περάσουν και εμείς θα έχουμε μάθει να φροντίζουμε κάτι, που όταν το βλέπουμε να μεγαλώνει μαζί μας θα χαιρόμαστε παιδικά. Εν τέλει, θα ομορφαίνει την ασχήμια γύρω μας και θα ξεκουράζει την ματιά μας. Αν δεν είναι αυτό αγχολυτικό τότε τι είναι;
Το παρόν συντάχθηκε από την Γεωργία Σταυρίδου (Lavart).
Πηγές φωτογραφιών: Μυστικά κήπου, Σουλούπωσε το, Σπύρος Σούλης, Pinterest.