Τα arcade games που αγαπήσαμε, έστω κι αν τα γνωρίσαμε μόνο μέσω του υπολογιστή μας.
Ένα παιχνίδι arcade ή coin-op είναι μηχανή παιχνιδιών με κερματοδέκτη, η οποία εγκαθίστανται συνήθως σε δημόσιες επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, μπαρ και αίθουσες παιχνιδιών. Ενώ οι ακριβείς ημερομηνίες ακμής είναι υπό συζήτηση, η χρυσή εποχή των βιντεοπαιχνιδιών arcade συνήθως ορίζεται ως το χρονικό διάστημα που αρχίζει κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τελειώνει κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν στην Generation Z πιθανότατα δεν είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε απτή επαφή με τον κόσμο των arcade games, ωστόσο, είχαν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν μέσω του διαδικτύου. Ενδεχομένως, εξαιτίας κάποιου ερεθίσματος από γονείς ή φίλους, τότε που ακόμα το ίντερνετ βρισκόταν στις απαρχές του και αποτελούσε έναν ανεξερεύνητο κόσμο, γίνατε κι εσείς μέρος του παιχνιδιού. Μία από τις γνωστότερες πλατφόρμες για online arcade games αποτέλεσε το MAME (Multiple Arcade Machine Emulator), ένας δωρεάν εξομοιωτής ανοιχτού κώδικα που έχει σχεδιαστεί για να αναδημιουργεί το υλικό των συστημάτων παιχνιδιών arcade σε λογισμικό σε σύγχρονους προσωπικούς υπολογιστές και άλλες πλατφόρμες.
Ίσως οι εικόνες που ακολουθούν σας θυμίσουν κάτι από το ένδοξο παρελθόν των arcade games και την εφηβική σας ηλικία…
PAC MAN (online arcade games)
Το συγκεκριμένο παιχνίδι μάλλον δεν χρειάζεται μεγάλη επεξήγηση και περιγραφές. Και ποιος δεν έχει παίξει Pac Man; Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία στις 22 Μαΐου του 1980 με το όνομα «Puck-Man». Το όνομα αυτό προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «πάκου», η οποία στα ιαπωνικά συμβολίζει το θόρυβο που κάνει κανείς ανοιγοκλείνοντας το στόμα του.
Ο παίκτης οδηγεί τον Pac-Man μέσα σε ένα λαβύρινθο όπου πρέπει να «φάει» όλες τις τελείες που βρίσκονται εκεί, χωρίς να πιαστεί από τα τέσσερα φαντάσματα που κινούνται μέσα στο λαβύρινθο. Στις τέσσερις γωνίες του λαβύρινθου υπάρχουν τελείες μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες, τα λεγόμενα «power pills» ή «energizers». Αν ο Pac-Man φάει μία από αυτές, για μικρό χρονικό διάστημα τα φαντάσματα παίρνουν μπλε χρώμα και προσπαθούν να αποφύγουν τον Pac-Man, καθώς τώρα μπορεί να τα φάει. Αφού φάει όλες τις τελείες, προχωράει στον επόμενο λαβύρινθο.
DONKEY KONG (online arcade games)
Ένα όραμα, μία αποστολή, ένας ήρωας κι ένας γορίλας. Στόχος: Να σώσεις την πριγκίπισσα. Εκεί ήταν και η πρώτη εμφάνιση του πασίγνωστου Mario (αργότερα στο παιχνίδι Super Mario). Στην πρώτη εκδοχή του παιχνιδιού το περιβάλλον είναι ένα κτίσμα με πολυάριθμες σκάλες και βασικό χαρακτηριστικό όπλο του «κακού» γορίλα είναι τα βαρέλια.
Εσείς καταφέρατε ποτέ να σώσετε το κορίτσι;
SUPER MARIO
Οι συστάσεις κρίνονται περιττές. Μία μέρα η φυλή των χελωνών Koopa, γνωστή για την μαύρη μαγεία τους, εισέβαλε στο ειρηνικό βασίλειο των μανιταριών-ανθρώπων, οι οποίοι μετατράπηκαν σε πέτρες τούβλα, ακόμα και φυτά. Η μόνη που μπορεί να τους σώσει είναι η Princess Toadstool, η οποία είναι αιχμάλωτη. Το παιχνίδι: Η προσπάθεια του Mario να σώσει την πριγκίπισσα (για μία ακόμη φορά).
TETRIS (online arcade games)
To Tetris είναι παιχνίδι παζλ, το οποίο αρχικά αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από το Ρώσο σχεδιαστή βιντεοπαιχνιδιών Αλεξέι Πάζιτνοβ. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 6 Ιουνίου του 1984. Η ονομασία του παιχνιδιού προήλθε από το ελληνικό πρόθεμα «τέτρα», που σημαίνει τέσσερα, καθώς κι από το τένις, αγαπημένο άθλημα του δημιουργού του.
Το Tetris έγινε το πρώτο βιντεοπαιχνίδι που της ΕΣΣΔ που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί κλασικά σχήματα παζλ, τα οποία τα ονόμασε Polyominoes ο γνωστός μαθηματικός Σόλομον Γ. Γκόλομπ. Σκοπός του παιχνιδιού είναι το ορθό και συμμετρικό κτίσιμο αυτών των σχημάτων. Σε περίπτωση σωστών τοποθετήσεων εξαφανίζεται όγκος αυτών και δημιουργείται περαιτέρω χώρος για κτίσιμο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το τοίχος ξεπερνά τα όρια και έρχεται το τέλος του παιχνιδιού.
Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το παιχνίδι, οι άνθρωποι έπαιζαν τόσο πολλές ώρες που, ακόμα κι όταν τελείωναν το παιχνίδι, έβλεπαν μπροστά τους εικόνες από κινούμενα αντικείμενα σε πτώση. Το φαινόμενο ονομάστηκε «Tetris Effect» και βρίσκει εφαρμογή ακόμη και σήμερα σε ανθρώπους που παίζουν ένα παιχνίδι για πολλές ώρες συνεχόμενα.
FROGGER
Το στόρι του συγκεκριμένου arcade game μπορεί να μην είναι κάτι ιδιαίτερο, ωστόσο, όσοι το έχουν παίξει ξέρουν ότι μπορεί να γίνει εθιστικό. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να σωθούν τα βατραχάκια, αφού περάσουν από δρόμους, κινούμενα αντικείμενα, κροκόδειλους κ.α. Το Frogger είναι συνδεδεμένο με την αμερικανική pop κουλτούρα και έχει κάνει εμφανίσεις στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, την μουσική και άλλα.
PINBALL (online arcade games)
Το γνωστό σε όλους μας φλιπεράκι. Με πιο γνωστή την offline εκδοχή του αποτελεί σήμα κατατεθέν της κουλτούρας της δεκαετίας του ‘80. Συνηθισμένος τρόπος διασκέδασης των εφήβων και όχι μόνο, έχει πρωταγωνιστήσει σε άπειρες ταινίες που θέλουν να αποκρυσταλλώσουν την ατμόσφαιρα της εποχής, με ενδεικτική το «Goodfellas» του Martin Scorsese.
SPACE INVADERS
Εμπνευσμένο από το γνωστό σε όλους μας Star Wars, το arcade game «space invaders» μας έκανε να νιώσουμε μέρος αυτού του «αιώνιου πολέμου» στο διάστημα. Ο σκοπός είναι ένας και ξεκάθαρος: η εξόντωση των άλιεν με το κανόνι λέιζερ. Το παιχνίδι ακολούθησαν πλήθος sequels και αποτέλεσε το πρώτο «killer app» για τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.
Κείμενο: Εύη Καλαϊτζή (Lavart)
Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.