γυναικες αρχιτεκτονες

9 Ελληνίδες αρχιτέκτονες που δημιουργούν χωρίς όρια ιδανικά τοπία

«Θεωρώ ότι η γυναικεία ματιά μπορεί να αποδώσει εις βάθος σε όλες τις λεπτομέρειες μιας συνθετικής διαδικασίας”, λέει η Ασπασία Τάκα των Taka + Partners.

9 κτίρια που δεν ήξερες ότι υπάρχουν και θα χαρείς που… υπάρχουν!

Η παρουσία των γυναικών στα πανεπιστημιακά έδρανα στον τομέα της αρχιτεκτονικής αναμφισβήτητα αποτελεί θετική εξέλιξη που αντανακλά τη διαφορετική σύνθεση των φοιτητών στις σύγχρονες σχολές. Ωστόσο, η ανισότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στη σύνθεση της διοίκησης αρχιτεκτονικών γραφείων είναι ένα ζήτημα που είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί.

Οι εξέχουσες γυναίκες αρχιτέκτονες που παρουσιάζονται παρακάτω αποτελούν ενθαρρυντικά παραδείγματα που αναδεικνύουν τις επιδόσεις και τις δυνατότητες των γυναικών στον κλάδο. Η αναγνώριση του ρόλου τους σε όλα τα στάδια της αρχιτεκτονικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης και της ηγεσίας, είναι σημαντική για τη δημιουργία ενός πιο ισότιμου και πολυποίκιλου εργασιακού περιβάλλοντος.

Ασπασία Τάκα

Η Ασπασία Τάκα, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, είναι η ιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου “ΤΑΚΑ+PARTNERS.” Ξεκίνησε την καριέρα της μέσα από το γραφείο που ίδρυσε το 2006, το “Aspasia Taka Architects Creative Lab,” το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε “ΤΑΚΑ+PARTNERS.” Σε συνεργασία με την ομάδα της, αναλαμβάνει έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, εστιάζοντας στον σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων.

Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr
huffingtonpost.gr/ Outdoor Edge Living Project

Ειρήνη Γιωτοπούλου, Δανάη Μανιαδάκη

Η Ειρήνη Γιωτοπούλου και η Δανάη Μανιαδάκη, ή αλλιώς DNE Architects, συνεργάζονται από το 2018, φέρνοντας τις δημιουργικές τους δυνάμεις στον χώρο της αρχιτεκτονικής. Με υποβάθρο σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εμπειρία σε επαγγελματικά γραφεία, αναλαμβάνουν έργα στους τομείς της αρχιτεκτονικής και του interior design. Με αφοσίωση στη διαχρονικότητα και τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στον χώρο, αντιμετωπίζουν κάθε έργο με πάθος και διακριτικότητα.

Πρώτο Θέμα
Πρώτο Θέμα/ Θολάρι, Αστυπάλαια

Κατερίνα Κραγιάννη, Μαρίνα Καραμαλή

Οι Μαρίνα Καραμαλή και Κατερίνα Καραγιάννη, ιδρύτριες του γραφείου ΚΚΜΚ Architects, φέρνουν την εμπειρία των διεθνών σπουδών τους στον χώρο της αρχιτεκτονικής. Με την ένωση των δυνατοτήτων του ψηφιακού κόσμου και των κλασικών αξιών της ανθρωποκεντρικής αρχιτεκτονικής, προσφέρουν έργα που αντικατοπτρίζουν την αντίληψή τους για έναν αλλαγμένο και απρόβλεπτο κόσμο. Το γραφείο ΚΚΜΚ Architects ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, συνδυάζοντας το ψηφιακό υπόβαθρο, τις ακαδημαϊκές σπουδές, και το κοινό όραμα για την αρχιτεκτονική. Με αφοσίωση και συνέπεια, οι ιδρύτριες έχουν θέσει τους δικούς τους στόχους στη σύγχρονη αρχιτεκτονική σκηνή, προσφέροντας πρωτοποριακές λύσεις στα έργα τους.

huffingtonpost.gr
huffingtonpost.gr/ VILLA KOKNIS, Λαγονήσι

Μαριαλένα Τσόλκα

Η Μαριαλένα Τσόλκα, ιδρύτρια του γραφείου Tsolka Architects, είναι βαθιά συνδεδεμένη με τον τόπο της. Σχεδιάζει με συναισθηματικότητα και ενθουσιασμό, αντλώντας έμπνευση από την παιδική της ηλικία, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει τη γνώση, την επιμονή και την εφευρετικότητα που αποκτήθηκαν σε πολυετή πορεία. Το γραφείο ξεκίνησε ως κατασκευαστικό στη Γλυφάδα από τον Νίκο Τσόλκα και αργότερα, το 2015, η Μαριαλένα ίδρυσε το αρχιτεκτονικό της γραφείο. Tο ξεκίνημα από το σπίτι της, με λίγα άτομα και ελάχιστο εξοπλισμό, εξελίχθηκε σε μια επιτυχημένη επιχείρηση με έδρα τη Βουλιαγμένη, μετά τη συγχώνευση των δύο γραφείων.

huffingtonpost.gr
Φωτ.: COURTESY OF TSOLKA ARCHITECTS

Μαρία Παπαφίγκου

Η Μαρία Παπαφίγκου είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει Αρχιτεκτονική σε τρεις διαφορετικές χώρες: Σουηδία, Ισπανία και Ελλάδα, ενώ πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια των σπουδών του στη Σουηδία, γνώρισε έναν συνεργάτη, τον Johan, με τον οποίο ίδρυσαν το γραφείο Paan Architects στην Αθήνα το 2004. Μετά από μετακόμιση στη Στοκχόλμη το 2012, δημιούργησαν το OOAK το 2013. Με δύο γραφεία, ένα στη Στοκχόλμη και ένα στην Αθήνα, η πορεία τους συνεχίζεται. Η Μαρία Παπαφίγκου ξεκίνησε τη διδασκαλία Αρχιτεκτονικής στο KTH το 2015 και παρ’ όλες τις προκλήσεις της πανδημίας, συνεχίζει να ταξιδεύει στη Σουηδία.

Πρώτο Θέμα
doma.archi/ ‘VIEWPOINT’, Κατοικία στο Διαφάνι

Aude Mazelin

Η Aude Mazelin ανακάλυψε τον ελληνικό πολιτισμό σε νεαρή ηλικία και αποφάσισε να αφοσιωθεί σε αυτόν. Μελετώντας αρχαία και νέα ελληνικά, επέλεξε να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Η πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα στα 19 της χρόνια, κατά τη διάρκεια ενός θερινού σχολείου, άνοιξε τον δρόμο για μια σχέση σε σημείο ερωτισμού με τη χώρα. Η επίσκεψή της στις Κυκλάδες, και ειδικότερα στη Μύκονο, την συνεπήρε σε σημείο να επιλέξει να ζήσει στην Ελλάδα.

andro.gr
ek-mag.com/ The White Cube, Mykonos Architects

Στέλλα Πιερή

Η Στέλλα Πιερή αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα επιτυχημένης επιστήμονα και αρχιτέκτονα που συνδυάζει την τέχνη του σχεδιασμού με τη βιώσιμη προσέγγιση. Η εξειδίκευσή της στην αειφόρο αρχιτεκτονική αποδεικνύει την προσήλωσή της στη δημιουργία χώρων που συνδυάζουν την αισθητική με την οικολογική ευαισθησία. Τα κρατικά και διεθνή βραβεία που έχει κερδίσει αναδεικνύουν την υψηλή ποιότητα των έργων της και την καταξίωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συμβολή της στον τομέα της αρχιτεκτονικής μεγάλης κλίμακας κατοχυρώνει τη θέση της ως έναν από τους πρωτοπόρους της εποχής της.

huffingtonpost.gr
portraits.gr/ Κατοικία στο Κεφαλάρι – Urban Forest Residence, Pieris architects

Grand Egyptian Museum: Το «μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο» με την υπογραφή της ελληνικής εταιρίας Interweave

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr