Εφαρμογές για το κινητό σας που θα σας αλλάξουν την καθημερινότητα
Εδώ και χρόνια το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο της καθημερινότητάς μας. Μας καθοδηγεί, μας ενημερώνει, μας ψυχαγωγεί, έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο που επικοινωνούμε. Ας δούμε μερικές εφαρμογές που μπορούν να διευκολύνουν ή να κάνουν πιο ευχάριστη τη ζωή στην πόλη.
1. Αστική κινητικότητα
Πολύ διαδεδομένες εφαρμογές στους χρηστές κινητών τηλεφώνων είναι αυτές που βοηθούν την πλοήγηση. Το πιθανότερο, θα χρησιμοποιείτε ήδη μια από τις εφαρμογές Google Maps, HERE WEGo ή MAPS.ME για να βρίσκετε ανά πασά στιγμή το δρόμο σας. Ειδικά όταν βιαζόμαστε μας γλιτώνουν από ταλαιπωρία και άσκοπους εκνευρισμούς. H Google maps έχει ενσωματώσει τη λειτουργιά Live View για τους πεζούς, με την οποία αξιοποιείται η επαυξημένη πραγματικότητα. Ο χρήστης στοχεύοντας με την κάμερα κτίρια και πινακίδες, λαμβάνει ακόμη πιο σαφείς και ευκολότερα κατανοητές εντολές για το προς τα πού πρέπει να κινηθεί. Επίσης, με την επιλογή εξερεύνηση, πληροφορούμαστε για σημεία ενδιαφέροντος της γύρω περιοχής (μνημεία, εστιατόρια, καταστήματα, parking, ATM, φαρμακεία, κλπ). Tip: Αν υπάρχει επαρκής χώρος στο κινητό σας αποθηκεύστε χάρτες προς χρήση offline, για την εξοικονόμηση δεδομένων και μπαταριάς.
Για τη διευκόλυνσή σας στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς δοκιμάστε και την εφαρμογή Moovit. Θα βρείτε όχι μία αλλά πολλές εναλλακτικές διαδρομές. Δίνεται μάλιστα, η δυνατότητα να τις κατεβάσετε ως pdf, για χρήση εκτός σύνδεσης. Ιδιαιτέρα χρήσιμη είναι η ενημέρωση στάσεων και αποβίβασης σε πραγματικό χρόνο, καθώς μετακινείστε. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο: η εφαρμογή Moovit έχει ενσωματώσει στη λειτουργιά της χαρακτηριστικά προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης.
Παρόλες αυτές τις επιθυμητές διευκολύνσεις, να ομολογήσω ότι, όταν υπάρχει χρόνος διαθέσιμος, είναι απολαυστικό να ζητάει κανείς κατευθύνσεις με τον πατροπαράδοτο τρόπο, από αγνώστους στον δρόμο. Την πιο γλυκεία απόκριση που έχω λάβει σε ερώτηση για το πώς θα πάω κάπου, την έχει δώσει μια ηλικιωμένη σε ένα χωριό της Καβάλας, η οποία αφού μας κατατόπισε, έκλεισε την απάντηση της με το ερώτημα «τίνος είστε εσείς».
2. Στάθμευση
Φοβάστε ότι θα ξεχάσετε που παρκάρατε το αυτοκίνητό σας; Υπάρχει εφαρμογή που θα σας βοηθήσει να το βρείτε. Με το Find My Parked Car αποθηκεύετε τη θέση σας του οχήματος σας και αν τύχει μα μην θυμάστε που παρκάρετε, θα σας το θυμίσει το κινητό σας. Αυτό, βεβαία, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να οδηγείται όταν πίνετε.
3. Ασφάλεια
Αν αισθάνεστε ανασφαλείς για κάποια μετακίνηση σας, όταν είναι βράδυ ή όταν επιθυμείτε να κινηθείτε σε μια κακόφημη περιοχή, η εφαρμογή The Ursafe App γίνεται ένα άυλο δίχτυ ασφάλειας, προσφέροντας δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης καθορισμένων από εσάς ατόμων με ζωντανή ροή ήχου και βίντεο.
4. Χρήσιμη πληροφόρηση
Το apergia.gr είναι μια χρήσιμη εφαρμογή για να ενημερώνεται κανείς εγκαίρως για τις απεργίες, τις αργίες και τις ονομαστικές γιορτές.
5. Μουσική υπόκρουση
Αν μάθαμε κάτι ως θεατές από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» είναι ότι με λίγη ποιοτική μουσική μπορεί να γίνει υποφερτή η πραγματικότητα. Φορτώστε λίστες τραγουδιών με αγαπημένη σας μουσική στο Spotify, για να σας συντροφεύει στις μετακινήσεις σας. Μην το παρακάνετε με την ακρόαση. Πολύωρη και σε υψηλή ένταση χρήση ακουστικών είναι επιβλαβής για την ακοή μας. Tip: Μη ξεχάσετε την «Ωδή στην Χαρά» του Beethoven.
6. Στην αναμονή
Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα στις πόλεις με μεγάλες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις είναι οι ουρές αναμονής. Ένας κάλος τρόπος για να περάσει η ώρα περιμένοντας την σειρά σας είναι να έχετε στο κινητό σας κάποιο παιχνίδι που σας αρέσει. Κλασσικές προτάσεις: το Sudoku και ο Ναρκαλιευτής. Κάτι διαφορετικό, το Virtual Bubble Wrap, μια χαλαρωτική άσκοπη δραστηριότητα που καθαρίζει το μυαλό.
7. Καλλιτεχνική έκφραση
Αν αγαπάτε τα social media το Frontback θα δώσει μια άλλη διάσταση στις φωτογραφίες σας, μια που αποτυπώνει σε δύο παράθυρα λήψεις από την μπροστινή και από την οπίσθια κάμερα του κινητού.
Για να κρατήσετε εύκολα κάποιες σκέψεις σας εν κινήσει, δοκιμάστε τον Καταγραφέα φωνής, με τον οποίο θα ηχογραφήσετε ο,τι δεν θέλετε να ξεχαστεί, αντί να κρατείτε σημειώσεις.
8. Εξερεύνηση
Κλείνουμε με τις πιο παιχνιδιάρικες εφαρμογές. Οι εφαρμογή Derive θα σας εμπνεύσει για περπάτημα, βάζοντας σας σε μια αλυσιδωτή διαδικασία αναζήτησης. «Βρες ένα φωτεινό σηματοδότη», «Πήγαινε ανατολικά μέχρι να δεις κάτι παραλίγο», «Βρες κάποιον που πάει το σκυλί του βόλτα» είναι τυχαία μερικές από τις προκλήσεις/ αποστολές.
Αν είστε φιλομαθείς, όταν περπατάτε στον δρόμο και βρεθείτε μπροστά σε ένα κτίριο που θα θέλατε να ξέρετε τι είναι ή σε ένα σε δέντρο του οποίου δεν αναγνωρίζεται την ταυτότητα, με την Google Lens έχετε μια καλή πιθανότητα να μάθετε.
Προτάσεις για ενδιαφέροντες χώρους και δραστηριότητες της πόλης που θα δώσουν νέα προοπτική στην ψυχαγωγία σας, θα βρείτε στο Spotted by Locals με διαρκώς φρέσκο υλικό για εξερεύνηση.
Και αν με όλα αυτά, ασχολείστε τελικά συνεχώς με το κινητό σας στο δρόμο, η εφαρμογή Walk n’ Τext μπορεί να κάνει την οθόνη σας «διάφανη», ώστε να αντιλαμβάνεστε τυχόν ανι-ισοσταθμίες και εμπόδια στο πεζοδρόμιο.
Κείμενο: Χριστίνα Βουμβουράκη (Lavart)
Φωτογραφίες, λεζάντες: Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης