Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

6+1 fast facts για τη Νάνα Μούσχουρη

Σε περιπτώσεις καλλιτεχνών, όπως η Νάνα Μούσχουρη, η καριέρα των οποίων εκτείνεται σε πέντε – και πλέον – δεκαετίες και αγγίζει τα όρια της παγκοσμιότητας, η προσπάθεια αποτύπωσης του έργου και του μεγέθους τους σε ένα – εκτενές ή μη – αφιέρωμα πάντα θα είναι ελλιπής. Ίσως, μάλιστα, να είναι και λιγάκι άδικη. Δεκάδες ή και εκατοντάδες δισκογραφικές κυκλοφορίες, αναρίθμητες συναυλίες ανά την υφήλιο, συνεργασίες και σειρά τιμητικών διακρίσεων καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη ακόμη και την απλή καταγραφή τους, πόσο μάλλον την λεπτομερή τους ανάλυση. Αντ’ αυτού, εμείς θα εστιάσουμε σε 6+1 ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες – γνωστές ή λιγότερο γνωστές – για τη ζωή και την μακρόχρονη πορεία της Ελληνίδας ντίβας.

1. Οι συνολικές πωλήσεις των άλμπουμ της ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια

Η Νάνα Μούσχουρη σε συναυλία της στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας το 2014.

Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της IFPI, οι συνολικές πωλήσεις των περισσότερων από 200 άλμπουμ της Νάνας Μούσχουρη ξεπερνούν τα 250.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για 300.000.000. Αυτό καθιστά την ερμηνεύτρια ως την 5η εμπορικότερη καλλιτέχνη παγκοσμίως και την εμπορικότερη γυναίκα καλλιτέχνη όλων των εποχών (κάποια στοιχεία την τοποθετούν ψηλότερα και από τη Μαντόνα), ενώ ακολουθούν η Mariah Carey (230 εκατομμύρια) και η Celine Dion (220 εκατομμύρια).

2. Τα άλμπουμ της έχουν πουλήσει μέχρι και στην Ταϊβάν


Η Νάνα Μούσχουρη έχει κυκλοφορήσει δίσκους σε 10(!) συνολικά γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα ουαλικά, τα τουρκικά, τα εβραϊκά και τα μανδαρινά-κινεζικά. Έχει πραγματοποιήσει παγκόσμιες περιοδείες με μεγάλη επιτυχία ακόμη και σε χώρες της Άπω Ανατολής, όπως η Μαλαισία, η Ταϋλάνδη, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και το Χονγκ-Κονγκ. Μάλιστα, ο δίσκος της “Nana’s Book of Songs” (1974) γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ταϊβάν μεταξύ των μαθητών και των φοιτητών της μικρής νησιωτικής χώρας.

3. Έχει ερμηνεύσει το soundtrack από τις “Ομπρέλες του Χερβούργου”

Η φιλία της με τον συνθέτη Michele Legrand οδήγησε στη συνεργασία τους το 1964, όταν ο ίδιος της πρότεινε να ερμηνεύσει το κομμάτι “Les Parapluies De Cherbourg” (“Οι Ομπρέλες του Χερβούργου), το οποίο θα “έντυνε” ως soundtrack την ομώνυμη ταινία. Έτσι κι έγινε. Η ταινία ήταν σε σκηνοθεσία του Jacques Demy, με πρωταγωνίστρια την εξαίρετη Catherine Deneuve, προτάθηκε για 4 βραβεία Oscar και κατέλαβε 3 βραβεία στο Φεστιβάλ των Κανών το 1964. Το “Les Parapluies De Cherbourg” ήταν από τις μεγαλύτερες γαλλόφωνες επιτυχίες της ερμηνεύτριας.

4. Έχει εμφανιστεί στον Διαγωνισμό της Eurovision

Ήταν Μάρτιος του 1963 και στον 8ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο Λονδίνο η Νάνα Μούσχουρη εκπροσωπεί το Λουξεμβούργο με το τραγούδι “A force de prier“, καταλαμβάνοντας την 8η θέση μεταξύ 16 χωρών. Παρότι δεν κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση, το κομμάτι έγινε μεγάλη επιτυχία σε Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.

5. Το άλμπουμ της “Over and Over” παρέμεινε για 2 χρόνια στο UK album chart


Το 1969 η Νάνα Μούσχουρη κυκλοφόρησε το LP “Over and Over“, το οποίο σκαρφάλωσε μέχρι το #10 στο επίσημο UK Album Chart και παρέμεινε σε αυτή τη λίστα για δύο ολόκληρα χρόνια. Ήταν το πρώτο από μία σειρά αγγλόφωνων δίσκων της καλλιτέχνιδας που, σε συνδυασμό με τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις, της χάρισαν εξαιρετικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τη δεκαετία του ’70.

6. Παρουσίασε δική της εκπομπή στο BBC

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Η συμμετοχή της στον Διαγωνισμό της Eurovision στάθηκε η αιτία για τη γνωριμία της με την παραγωγό του BBC, Yvonne Littlewood, η οποία της πρότεινε την παρουσίαση δικής της τηλεοπτικής εκπομπής στο κανάλι BBC4. Το πρόγραμμα έκανε πρεμιέρα το 1968 με τον τίτλο “Presenting Nana Mouskouri” και περιλάμβανε ζωντανές εμφανίσεις επιφανών καλλιτεχνών από ολόκληρη την Ευρώπη, συνεντεύξεις και παρουσιάσεις νέων συγκροτημάτων. Σε αυτό το μουσικό show η Νάνα Μούσχουρη συχνά τραγουδούσε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, γαλλικές μπαλάντες, κλασσικά και σύγχρονα κομμάτια σε άπταιστα αγγλικά. Η εκπομπή διήρκεσε οκτώ χρόνια.

7.  Συνεργάστηκε με τον Harry Belafonte

Το 1965 ο Αμερικανός τραγουδιστής Harry Belafonte έτυχε να ακούσει τον δίσκο της Μούσχουρη “Nana Sings” και εντυπωσιάστηκε τόσο που της πρότεινε να τον ακολουθήσει στην περιοδεία που ετοίμαζε εκείνη τη χρονιά. Μάλιστα, απαίτηση του γνωστού καλλιτέχνη ήταν η Νάνα Μούσχουρη να τραγουδά επί σκηνής χωρίς τα χαρακτηριστικά μαύρα της γυαλιά. Όταν η ίδια το πληροφορήθηκε, ζήτησε να αποχωρήσει από την παραγωγή τη δεύτερη κιόλας ημέρα. Ο Belafonte απέσυρε το αίτημά του. Οι δύο ερμηνευτές κυκλοφόρησαν από κοινού duo album με τίτλο “An Evening with Harry Belafonte and Nana Mouskouri” το 1966.

 

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης (Lavart) 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr