Το “1984” του Όργουελ, που θεωρείται εξαιρετικά προφητικό, απέδωσε αρκετές προβλέψεις που υλοποιήθηκαν στον παρόντα αιώνα.
Όταν ο Τζωρτζ Όργουελ έγραψε το θεμελιώδες έργο του “1984” το 1949, αρχικά σχεδιάστηκε ως μια σατιρική απεικόνιση της ολοκληρωτικής κυβέρνησης που προέκυψε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αφήγηση απεικόνιζε μια παγκόσμια δεσποτική εξουσία που κυβερνούσε τους κατοίκους μιας φανταστικής χώρας που ονομαζόταν Ωκεανία μέσω καταπιεστικών εργαλείων προπαγάνδας και επιτήρησης.
Ακολουθούν 6 προβλέψεις από το “1984” του Όργουελ που έχουν εκδηλωθεί στον σημερινό κόσμο:
1. Οι τηλεοθόνες, ουσιαστικά μεγάλες, επίπεδες τηλεοράσεις, χρησίμευαν όχι μόνο ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των μελών του κόμματος, αλλά και ως συσκευές παρακολούθησης για την στενή παρακολούθηση των πολιτών. Στη σύγχρονη εποχή, το σύγχρονο ισοδύναμο είναι η κάμερα CCTV, η οποία έχει δώσει ώθηση στο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Σε μέρη όπως η Κίνα, η μουσουλμανική κοινότητα των Ουιγούρων υπόκειται ήδη σε παρακολούθηση από τέτοιες κάμερες, γεγονός που οδηγεί σε διώξεις.
2. Ο πρωταγωνιστής, Winston Smith, στο “1984” εργάζεται ως κειμενογράφος και χρησιμοποιεί το Speakwrite, μια συσκευή καταγραφής που μετατρέπει τις προφορικές λέξεις σε κείμενο στην τηλεοθόνη. Σήμερα, υπάρχουν πολυάριθμες εφαρμογές και υπηρεσίες που προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες, εκπληρώνοντας την πρόβλεψη του Όργουελ για την ευρεία υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας.
3. Το κεντρικό θέμα του “1984” περιστρεφόταν γύρω από τη διάχυτη παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τις αφίσες του “Μεγάλου Αδελφού” να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους πιθανούς παραβάτες των κανόνων. Αυτή η τακτική έχει χρησιμοποιηθεί από πολιτικούς ηγέτες παγκοσμίως, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα, ο οποίος εισήγαγε νέες αφίσες το 2018 για να παρακινήσει τους πολίτες του να εργάζονται και να τον ευχαριστούν.
Τζωρτζ Όργουελ – 1984: 20 αποφθέγματα απ’ το δυστοπικό όραμα ενός συγγραφέα
4. Στην αφήγηση του Όργουελ, το κυβερνών κόμμα υιοθέτησε μια πολιτική αέναου πολέμου για να εξαντλήσει κάθε πλεόνασμα αγαθών που παρήγαγε ο πληθυσμός, εξασφαλίζοντας συνεχή έλεγχο και αφοσίωση. Σας θυμίζει κάτι;
5. Ο Όργουελ τόνισε πώς η γλώσσα μπορεί να χειραγωγηθεί για τον έλεγχο και την εξαπάτηση των μαζών. Σήμερα, περιβαλλόμαστε από την πολιτική ορθότητα, με την κυβέρνηση να δημιουργεί φαινομενικά καλοήθεις όρους με την πρόφαση της ειρήνης μέσα στην κοινωνία.
6. Ο Όργουελ προέβλεψε ότι όσο οι μη προνομιούχες μάζες τρέφονται καλά, διασκεδάζουν και απολαμβάνουν, δεν θα επικεντρώνονται σε σημαντικά ζητήματα. Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες ενός πολλαπλασιασμού των επιφανειακών περισπασμών και των πολυτελών προσόψεων, που συχνά μας αποσυνδέουν από την πραγματικότητα.
Ενώ ορισμένες από τις προβλέψεις του Όργουελ, όπως η Speakwrite, έχουν θετικές επιπτώσεις, πολλές τεχνολογικές εξελίξεις χρησιμεύουν ως εργαλεία επιτήρησης, ελέγχου ή προπαγάνδας. Αυτοί οι παραλληλισμοί μεταξύ του “1984” και του σύγχρονου κόσμου που έχουν σημειώσει ακόλουθοι του έργου του, μας υπογραμμίζουν τη διαρκή σημασία της προειδοποιητικής ιστορίας του Όργουελ αν και δεν έχουν συμβεί ακόμη όλα.
10 αποφθέγματα για τη βία: «Ό,τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί, είναι καταδικασμένο.»