Έρμαν Έσσε: 66 μαθήματα καθημερινής σοφίας»

6 μαθήματα σοφίας από τον Έρμαν Έσσε: «Η αληθινή αγάπη δε γεννιέται από τη στέρηση. Αγαπάμε κάτι αληθινά μόνο…»

Τα «66 μαθήματα καθημερινής σοφίας» του Έρμαν Έσσε μοιάζουν με καθρέφτες αλλά ποιος τολμάει να τους αντικρίσει; 

Ο Έσσε αντί να σας χτυπήσει στην πλάτη λέγοντάς σας πως όλα θα πάνε καλά σάς θέτει το ερώτημα «βλέπεις ακόμη τον εαυτό σου; »

Ας λάβουμε υπόψιν την οπτική του για τον φόβο: τα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι για τα φανταστικά τέρατα, ενώ οι ενήλικες φοβούνται την αλλαγή για την αβεβαιότητά της. Ίδιος ο φόβος, διαφορετικές μάσκες. Προσκολλόμαστε σε αυτό που ξέρουμε ακόμα κι αν αυτό καταρρέει κάτω από τα πόδια μας.

Μας υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι που μας ενοχλούν περισσότερο δεν είναι τυχαία ενοχλητικοί, είναι καθρέφτες που αντανακλούν αλήθειες που προτιμούμε να αγνοούμε.

Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος θα σας ενοχλήσει, ίσως αναρωτηθείτε: «Τι μάθημα προσπαθεί να μου δώσει αυτός ο απρόσκλητος δάσκαλος;»

Γιατί το βιβλίο «Ντέμιαν» του Έρμαν Έσσε θα έπρεπε να διδάσκεται στο σχολείο;

(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)

Έρμαν Έσσε: 66 μαθήματα καθημερινής σοφίας» – Εκδόσεις Πατάκη

  1. Τα παιδιά τα τρομάζει το σκοτάδι γιατί νομίζουν ότι ανάμεσα στις σκιές κρύβεται κάποιο τέρας, κάτι άγνωστο που μπορεί να τους επιτεθεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, τους ενήλικες τους τρομάζει το άγνωστο γιατί συνεπάγεται αλλαγή, ρίσκο, αβεβαιότητα. Μας προκαλεί φόβο το καινούργιο γιατί αν αποτύχουμε ξέρουμε ότι θα ακούσουμε τη φράση: «Εγώ σου το είχα πει».
  2. Το παιδί πρέπει να εγκαταλείψει την παιδική ηλικία του, την αθωότητα του ώστε με αυτόν τον τρόπο να μεταμορφωθεί σε ενήλικα. Αυτά τα τελετουργικά μετάβασης συνεπάγονται πάντα το να αποβάλει κανείς το πρότερο εγώ του ώστε να επιτρέψει στο καινούργιο εγώ να γεννηθεί.
  3. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να δείχνουν κάτι που δεν είναι, είτε γιατί νομίζουν πως αυτό θέλουν οι άλλοι είτε γιατί δεν τους αρέσει το πώς είναι. Είναι εξαρτημένοι από τη γνώμη των άλλων και χρειάζονται απελπισμένα την επιδοκιμασία τους. Όμως, η αληθινή αγάπη δε γεννιέται από τη στέρηση, με το να περιμένουμε να καλύψει ο άλλος τα εσωτερικά μας κενά ή να μας πει τι πρέπει να κάνουμε. Αγαπάμε κάτι αληθινά μόνο αποδεχόμενοι αυτό που είναι.
  4. Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ένας δρόμος προς τον εαυτό του, το πρόπλασμα ενός δρόμου ,το προσχέδιο ενός μονοπατιού. Κανένας άνθρωπος δεν έφτασε να είναι εντελώς ο εαυτός του· ωστόσο, οι πάντες φιλοδοξούν να το κατορθώσουν, άλλοι στα τυφλά, άλλοι με περισσότερο φως, ο καθένας όπως μπορεί.
  5. Όταν νομίζουμε ότι πλήττουμε με κάποιον, είναι γιατί κατέχει κάτι που μας αγγίζει βαθιά και μας προκαλεί δυσφορία. Αυτός ο κάποιος γίνεται καθρέφτης για κάτι που υπάρχει μέσα μας και δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Αλλιώς δεν θα μας ενοχλούσε τόσο. Έτσι, ο μεν τσιγκούνης υπομένει την τσιγκουνιά των άλλων με περισσότερη ένταση από οποιονδήποτε, ο δε αδιάκριτος τσαντίζεται υπερβολικά όταν υφίσταται την αδιακρισία. Το πρόσωπο που μισούμε είναι καθρέφτης μας και, συνεπώς ένας πνευματικός δάσκαλος που δεν πρέπει να υποτιμάμε.
  6. Η δύναμη της αγάπης, σαν το νερό, έγκειται στην προσαρμοστικότητά της στο μέσο όπου ζει. Αν αυτό μεταφερθεί στην καθημερινή ζωή, ο ικανός να αγαπήσει -όχι μόνο έναν άλλο άνθρωπο αλλά και ένα σχέδιο- σμιλεύεται στις δυσκολίες ώστε να αποκομίσει το καλύτερο σε κάθε κατάσταση.

Αν σας ελκύει το μείγμα ποιητικής σοφίας και αδυσώπητης αυτοκριτικής του Έσσε, ίσως θελήσετε να εμβαθύνετε σε παρόμοια πεδία 30 αποφθέγματα του Ντοστογιέφσκι για να σκεφτείς ξανά τη ζωή

Βυθιστείτε σε ακόμη περισσότερους λογοτεχνικούς θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψετε:

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr