Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
βιβλία χαμένα έργα

6 χαμένα έργα που δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν βιβλία

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας έχουν γραφτεί αμέτρητα έργα και βιβλία, μερικά από τα οποία επηρέασαν βαθιά την πορεία της ανθρώπινης σκέψης και του πολιτισμού.

Πολλά βιβλία και έργα δεν έχουν επιβιώσει από τη φθορά του χρόνου. Οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές και η σταδιακή φθορά των υλικών έχουν οδηγήσει στην απώλεια πολλών λογοτεχνικών θησαυρών. Αν όμως είχαν διασωθεί θα εμπλούτιζαν την ιστορία της λογοτεχνίας αλλά, ίσως και να φώτιζαν άγνωστα ιστορικά σημεία. Ακολουθούν 6 διάσημα έργα που γνωρίζουμε πως υπήρχαν κι ας μην κατάφεραν να γίνουν ολοκληρωμένα βιβλία.

6 χαμένα έργα 

1. Έπος Μαργίτης – Όμηρος

βιβλία χαμένα έργα
Ο Όμηρος φημίζεται για τα επικά αριστουργήματά του, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, αλλά έγραψε και ένα άλλο σημαντικό έργο: το έπος Μαργίτης. Αυτό το κωμικό έπος, το οποίο προϋπήρχε της περίφημης Ιλιάδας, πιστεύεται ότι γράφτηκε τον 7ο ή 8ο αιώνα π.Χ. Ο Μαργίτης λέγεται ότι παρακολουθεί τις περιπέτειες του ομώνυμου χαρακτήρα του, ενός απλοϊκού ανθρώπου που δεν μπορούσε ούτε να καταλάβει, ούτε να εκτελέσει βασικές εργασίες.

Αν και το ίδιο το κείμενο δεν έχει διασωθεί, οι αναφορές σε έργα του Αριστοτέλη και άλλων αρχαίων συγγραφέων υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για ένα χιουμοριστικό, σατιρικό έργο, που πιθανώς διακωμωδούσε την άγνοια του καθημερινού ανθρώπου.

2. The Book Of the Wars of the Lord

βιβλία χαμένα έργα

Το βιβλίο των πολέμων του Κυρίου, που αναφέρεται στη Βίβλο, είναι ένα αρχαίο εβραϊκό κείμενο που καταγράφει τις μάχες και τις νίκες των Ισραηλιτών. Το βιβλίο αναφέρεται στους αριθμούς 21:14 – 15, αλλά πέρα από αυτές τις σύντομες αναφορές, το περιεχόμενο του παραμένει ένα μυστήριο.

Οι μελετητές πιστεύουν ότι επρόκειτο για μια συλλογή πολεμικών τραγουδιών, ποιημάτων ή ιστορικών αρχείων που περιγράφουν λεπτομερώς σημαντικά γεγονότα στην πρώιμη ιστορία του Ισραήλ.

3. Περί φύσεως – Ηράκλειτος

βιβλία χαμένα έργα

Ο Ηράκλειτος από την Έφεσο, ο προσωκρατικός φιλόσοφος του 6ου αιώνα π. Χ., έγραψε ένα μόνο έργο γνωστό ως «Περί Φύσεως». Το βιβλίο αυτό, που αποτελείται από τρείς ενότητες που πραγματεύονται το σύμπαν, την πολιτική και τη θεολογία, συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του Ηράκλειτου για τη συνεχή αλλαγή, η οποία συμπυκνώνεται στη διάσημη ρήση του: «Δεν μπορείς να μπεις στο ποτάμι δυο φορές».

Παρόλο που το έργο έχει χαθεί, αποσπάσματά του έχουν επιβιώσει μέσω παραπομπών στα γραπτά μεταγενέστερων φιλοσόφων όπως του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.

4. Επίγονοι – Σοφοκλής

βιβλία χαμένα έργα
Ο Σοφοκλής, ένας από τους μεγάλους τραγικούς της Αρχαίας Ελλάδας, είναι περισσότερο γνωστός για τα έργα του «Οιδίπους Τύραννος» και «Αντιγόνη».

Ωστόσο, έγραψε ένα έργο με τον τίτλο «Επίγονοι», το οποίο έχει πλέον χαθεί. Το έργο αποτελούσε τη συνέχεια του έργου «Οι Επτά κατά Θήβας» και πραγματευόταν τα παιδιά των αρχικών επτά πολεμιστών που επιτέθηκαν στην πόλη της Θήβας, τα οποία επιστρέφουν για να εκδικηθούν τον θάνατο των πατέρων τους. Ενώ γνωρίζουμε την ύπαρξή του μέσω αναφορών σε άλλα αρχαία κείμενα, το πλήρες έργο δεν εχει διασωθεί.

5. Σαίξπηρ – Love’s Labour’s Won

βιβλία χαμένα έργα

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο βάρδος του Έιβον, πιστώνεται με τη συγγραφή 39 θεατρικών έργων, αλλά ένα από αυτά το «Love’s Labour’s Won» έχει χαθεί από την ιστορία. Η κωμωδία αυτή, που θεωρείται ότι αποτελεί συνέχεια του «Love’s Labour’s Lost», γράφτηκε πιθανότατα στα τέλη του 16ου αιώνα. Ενώ υπάρχουν αναφορές στο έργο σε σύγχρονα αρχεία, δεν έχουν διασωθεί αντίγραφα. Ορισμένοι μελετητές εικάζουν ότι το έργο μπορεί να έχει μετονομαστεί και να επιβιώνει με διαφορετικό τίτλο, αλλά αυτό παραμένει αναπόδεικτο. Η απώλεια του «Love’s Labour’s Won» αφήνει τους μελετητές και τους λάτρεις του Σαίξπηρ να αναρωτιούνται ποια θεματική ή αφηγηματική συνέχεια σκόπευε να δώσει ο Σαίξπηρ.

6. Τα Γνωστικά Ευαγγέλια

βιβλία χαμένα έργα

Τα Γνωστικά Ευαγγέλια είναι μια συλλογή πρώιμων χριστιανικών κειμένων που παρουσίαζαν εναλλακτικές απόψεις σχετικά με τις διδασκαλίες του Ιησού και τη φύση του θείου. Παρόλο που ορισμένα γνωστικά κείμενα, όπως το Ευαγγέλιο του Θωμά, έχουν ανακαλυφθεί, πολλά άλλα είναι γνωστά μόνο ονομαστικά και μέσω αναφορών σε παλαιοχριστιανικά κείμενα. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το Ευαγγέλιο της Εύας, που αναφέρεται από τους πρώτους πατέρες της εκκλησίας, το οποίο πιθανώς περιείχε εσωτερικές διδασκαλίες που αποδίδονται στην Εύα, την πρώτη γυναίκα. Τα Γνωστικά κείμενα συχνά καταστέλλονταν και καταστρέφονταν από την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, η οποία τα θεωρούσε αιρετικά. Η απώλεια αυτών των ευαγγελίων έχει αφήσει σημαντικά κενά στην κατανόηση της πρώιμης χριστιανικής ποικιλομορφίας και των θεολογικών συζητήσεων που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη θρησκεία.

6 ταινίες που πρέπει να δεις αν αγαπάς τα έργα του Ντοστογιέφσκι

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr