Πόσες φορές έχετε τελειώσει περήφανα ένα βιβλίο για να συνειδητοποιήσετε, εβδομάδες αργότερα, ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε πολλά πέρα από το χρώμα του εξωφύλλου; Μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι. Αλλά τα καλά νέα;
Υπάρχουν δοκιμασμένες μέθοδοι που συνιστώνται από συγγραφείς, εκπαιδευτικούς μάστορες της μνήμης που μπορούν να μετατρέψουν τις αναγνωστικές σας συνεδρίες σε αξέχαστες πνευματικές περιπέτειες.
Ας μελετήσουμε αυτές τις 6 ισχυρές τεχνικές που μας βοηθήσουν να μείνει κάθε καλό βιβλίο μαζί μας για πολύ καιρό μετά την τελευταία σελίδα.
(Διαβάστε τις 6 τεχνικές παρακάτω)
1.Διδάξτε ό,τι διαβάζετε
Ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός Richard Feynman είχε μια απλή αλλά πανέξυπνη μέθοδο: εξηγήστε αυτά που μάθατε σ’ έναν φίλο σας.
Αν δεν μπορείτε να το εξηγήσετε, δεν ντο έχετε καταλάβει πραγματικά. Η διδασκαλία εδραιώνει την κατανόησή σας και αποκαλύπτει τα κενά στη μνήμη σας.
Δοκιμάστε το! Αφού τελειώσετε ένα κεφάλαιο, γράψτε μια σύντομη περίληψη σαν να το εξηγούσατε σ’ έναν φίλο σας.
2.Διαβάστε μ’ ένα στυλό στο χέρι.
Σύμφωνα με τον Μόρτιμερ Άντλερ η ενεργητική ανάγνωση σημαίνει να σημειώνετε το βιβλίο – υπογράμμιση να γράφετε ερωτήσεις στα περιθώρια, να σχεδιάζετε βέλη μεταξύ των ιδεών.
Δεν απορροφάτε απλώς τη γνώση αλλά αλληλεπιδράτε. Αυτή η φυσική εμπλοκή βοηθάει στο να εδραιωθούν οι ιδέες στον εγκέφαλό σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας σύστημα συμβόλων, όπως ένα αστέρι για κάτι άκρως σημαντικό, ένα ερωτηματικό για σημαντικά ερωτήματα κτλ.
3.Συνδέστε το βιβλίο με τη ζωή σας.
H Maria Popova υποστηρίζει μέσω του έργου The Marginalian ότι πρέπει να συνδέετε αυτό που διαβάζετε με προσωπικές εμπειρίες ή αλλά βιβλία που έχετε διαβάσει. Ο εγκέφαλος θυμάται μέσω του συναισθήματος και του συνειρμού. Όταν ένα βιβλίο μιλάει για τη ζωή σας, ριζώνει βαθύτερα.
Ρωτήστε το εαυτό σας: Έχω νιώσει ποτέ αυτό το συναίσθημα; Το έχω ακούσει; Σημειώστε τους προβληματισμούς σας γραπτώς ή προφορικώς μέσω μια εφαρμογής καταγραφής και θα δείτε πως θα σας μείνει μεγαλύτερο εύρος πληροφοριών στη μνήμη σας.
4.Δημιουργήστε έναν χάρτη βιβλίου
Τι είναι αυτό θα μου πεις τώρα. Η ψυχολόγος και ειδική στη μάθηση Barbara Oakley (A Mind Of Numbers) συνιστά την οπτική καταγραφή σημειώσεων, μετατροπή των πληροφοριών σε «χάρτη» ή διάγραμμα.
Η οπτική οργάνωση βοηθά τον εγκέφαλο να δει μοτίβα και δομές, κάνοντας την ανάκληση ευκολότερη. Αφού τελειώσετε ένα βιβλίο, σχεδιάστε έναν χάρτη του μυαλού: κύρια θέματα στο κέντρο, διακλαδώσεις με χαρακτήρες , επιχειρήματα και συναισθηματικά σημεία καμπής. Είναι μια περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία αλλά άκρως αποτελεσματική για όποιον αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη μνήμη του.
5 βιβλία από την Ιαπωνία που πρέπει να έχεις στη βιβλιοθήκη σου
5.Επανάληψη με απόσταση.
Κατευθείαν από το εγχειρίδιο των επιστημόνων της μνήμης. Η επανάληψη πληροφοριών σε τακτά χρονικά διαστήματα ενισχύει δραματικά τη διατήρηση της μνήμης. Αντί να μαθαίνετε μια φορά, υπενθυμίζεται στον εγκέφαλο σας να κρατάει τις πληροφορίες στην ταχεία κλήση.
Επανεξετάστε τος σημειώσεις σας μετά από καιρό, μόνο λίγα λεπτά επανάληψης είναι αρκετά για να τις κάνετε να κολλήσουν στον πυρήνα της μνήμης σας.
6. Γράψτε μια προσωπική κριτική (όχι μόνο στο Goodreads)
O James Clear (Atomic Habits) συνιστά να γράφετε σύντομες, ειλικρινείς σκέψεις μετά από κάθε βιβλίο, όχι μόνο μια περίληψη, αλλά πως σας επηρέασε. Γιατί εξαναγκάζει τη σύνθεση. Άλλο πράγμα να διαβάζεις ένα βιβλίο, άλλο να καταλαβαίνεις τι σήμαινε για εσένα.
Κρατήστε ένα σημειωματάριο, με 3 μεγάλες ιδέες που είχε ως κεντρικό θέμα ο συγγραφέας, κάποια αποσπάσματα που δε θα ξεχάστε ποτέ και πώς άλλαξαν τον τρόπο σκέψης σας.
To άγχος δε βοηθάει.
Εμείς θα σας πούμε πως για να κρατήσετε μια ισορροπία στην αποστήθιση των πληροφοριών, θα πρέπει να αποφεύγετε να διαβάζετε πολλά βιβλία και να εστιάσετε στην αργή ανάγνωση ώστε ο εγκέφαλος σας να αποστηθίζει με μεγαλύτερη ευκολία. Όμως μην απογοητεύεστε, επειδή κανείς δε μας δίδαξε τρόπους σωστών τεχνικών ίσως μας πάρει καιρό μέχρι να βρούμε την ιδανική για εμάς.
Πολλοί παράγοντες όπως το άγχος και η μεγάλη πρόσληψη πληροφοριών μέσα στην ημέρα αποτρέπουν την συγκέντρωση και επιβραδύνουν τους μηχανισμούς της αποστήθισης.
Με λίγη προσπάθεια θα τα καταφέρετε!
Διαβάστε περισσότερα για τα αγαπημένα μας βιβλία:
- Διαβάσαμε τη «Φιλοσοφία της Μελαγχολίας», η οποία υπερβαίνει την επιβολή της αισιοδοξίας
- Η αγάπη της πρώτης σελίδας: 10 εναρκτήριες φράσεις βιβλίων που διαβάζουμε ξανά και ξανά
- Το βιβλίο του Χάρι Πότερ στα αρχαία ελληνικά υπάρχει και μάθαμε σε ποια χώρα βρίσκεται (ΒΙΝΤΕΟ)
- Από τη σελίδα στην οθόνη: 6 χαρακτήρες βιβλίων που κατακρεούργησε το Χόλιγουντ
- Παρατηρήσαμε πως τα «Φιλαράκια» διάβαζαν πολλά βιβλία και τα καταγράψαμε όλα
- Πρέπει να διαβάσεις τα 6 κλασικά βιβλία που μπήκαν στις τάσεις του Booktok το 2024
- 11 αποφθέγματα από τα βιβλία των νικητών των Βραβείων Νόμπελ λογοτεχνίας
- 2 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που αξίζουν να λατρευτούν με «μανία»
- 7 χαρακτήρες της Disney που έχουν «κόλλημα» με τα βιβλία
- 3 βιβλία για να γνωρίσετε τον Ντοστογιέφσκι χωρίς να βαρεθείτε ούτε στιγμή
- Βιβλία που αξίζει να μισείς: Όταν η λογοτεχνία προκαλεί οργή
- 5 μη τετριμμένα βιβλία ψυχολογίας και φιλοσοφίας για να προκαλέσετε το μυαλό σας
- «Όπου καίνε βιβλία, θα καίνε τελικά και ανθρώπους»: Όταν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα είχαν κοινά «χόμπι»
- 4 «αιρετικά» σχολικά βιβλία που καταργήθηκαν από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα